Ресторанти и развлечения държат висока инфлацията (Обзор, графика)

16.08.2023 21:32 Христо Николов
Ресторант СНИМКА: “24 ЧАСА”

Горивата ще пречупят тенденцията към успокояване на цените

Типично летни харчове като ресторанти, хотели и развлечения направиха така, че юлската инфлация наруши тенденцията към успокояване на цените, установила се през последните месеци.

Само през юли цените са се вдигнали с 0,9%,

докато преди това на месечна база имаше дефлация и цените на практика намаляваха. Месечно нарастване на цените от такъв порядък имаше до януари-февруари т.г.

Годишната инфлация падна до 8,5%. Тя е по-ниска, отколкото през предходния месец, но най-вероятно през август и септември отново ще тръгне леко нагоре, тъй като горивата започнаха да поскъпват.

Причината за сравнително високото юлско поскъпване се крие в разходите на българина за развлечения. Цените на билетите за кино, театър и концерти, за атракционни съоръжения и други подобни са се вдигнали с цели 7,5% само за един месец.

Активният туристически сезон

бележи и 2,9% месечно поскъпване на ресторантите и хотелите

- най-високото от миналото лято насам.

Някои свързани с туризма цени буквално са се взривили през юли. НСИ отбелязва например 24,1% поскъпване в сравнение с юни на цените за краткосрочно настаняване. Това са квартирите под наем и апартаментите, отдавани чрез платформи от рода на AirBNB.

В същото време юли се смята за разгар на туристическия сезон, в който

хотелските тарифи, особено в морските курорти, са най-високи

Намаленията там започват след средата на август и особено когато дойде септември.

Пакетните туристически услуги са поскъпнали със 17,2% само през юли, а самолетните билети за международни полети - с 13,1%.

Своя принос за юлската инфлация е дала и енергетиката - токът за битовите потребители поскъпна с 4,4%, а топлинната енергия с 10,1%.

През юли според статистиката масовият бензин А95 е поскъпнал с 0,6%, а дизеловото гориво с 0,5%. Техните цени обаче тръгнаха осезателно нагоре малко по-късно и ще се отразят в инфлацията за август.

Хранителните стоки съвсем не са спрели да поскъпват през юли. Например цитрусовите и другите южни плодове са повишили цените си с 5,1% през месеца, маргаринът с 4,8%, а свинското месо с 1,6%.

Родните плодове и зеленчуци също

започнаха необичайно за лятото да поскъпват,

но това се случи в началото на август.

Хармонизираният индекс на потребителските цени, който се изчислява по европейска методология, също промени тренда си от последните месеци.

За юли месечният индекс е 1,2%, а годишният е 7,8%, при положение че през юни беше 7,5%.

Този индекс се взема предвид при изчисляване на готовността ни да влезем в еврозоната. Той трябва да е равен или по-нисък от годишния индекс на инфлацията в трите страни - членки на еврозоната, с най-нисък показател за последните шест месеца.

Откакто инфлацията започна да се увеличава в края на 2021 г., България престана да отговаря на този критерий, а данните за юли показват влошаване на положението.

Малко по-добра е ситуацията с т.нар. малка кошница - тя показва увеличение само с 0,5% на месечна база през юли. Тя обаче отразява потреблението на най-бедните, в което храните имат по-съществено присъствие.

Други от От страната и света

3D мапинг шоу на Конниците в събота, спектакъл и заря на Царевец в неделя

Цветни събития подгряват честването на Независимостта във Велико Търново.  На 21 септември от 21 часа е 3D мапинг спектакъла "Царевград Търнов", който изпълва с хиляди зрители наблюдателните площадки

Мотоциклетист катастрофира на магистрала "Хемус" край Нови пазар

Временна организация на движението се въвежда по автомагистрала "Хемус" на 349-ия км преди разклона за Нови пазар, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен

1 загинал и 4 ранени при тежка катастрофа в Сливен

Тежка катастрофа между две леки коли е станала на изхода на Сливен в посока село Тополчене. Сигнал за произшествието е получен в полицията около 19.10 ч

Втора статуя загадка в Хераклея Синтика

Нови въпроси възникнаха пред археолозите, които работят на античния град Хераклея Синтика в м. Рупите край Петрич. Днес екипът, воден от проф. д-р Людмил Вагалински (НАИМ - БАН)

Николай Денков: ГЕРБ-СДС тупкат топката до последно и после ни обвиняват, че предлагаме в последния момент

ПП беше единствената партия, която успя да състави правителство в последните три години, въпреки че е много млада, коментира акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната" в предаването "Панорама"

>