Украинци не успяха да ликвидират Алексей Петров преди 8 години

16.08.2023 15:58
Алексей Петров в двора на спецсъда

За покушението беше арестуван и осъден Роман Логвиненко, на 29 май Апелативният съд в София го освободи предсрочно от затвора

Два неуспешни опита за атентат са извършени през годините срещу бившата барета през 2002 и 2015 г.

Организаторът на атентата срещу Алексей Петров през 2015 г. Роман Логвиненко е освободен предсрочно то затвора на 29 май т.г. с решение на Апелативния съд в София ,показа проверка на "24 часа". 

Той беше единственият задържан за опита за убийство на Петров през 2015 г. близо до дома му. Тогава беше обстрелван с гранатомет. Стрелецът и помагачите му също са известни, но тогава не бяха арестувани и все още се издирват от Интерпол. 

Роман Логвиненко лежа в ареста и затвора 7 години от общо 10-те, на които беше осъден окончателно през 2021-а. 

Пръво Софийският градски съд отказа да го освободи предсрочно, но Апелативният отменя решението на долната инстанция. Мотивът е, че Логвиненко се е поправил в затвора и има нисък риск да извърши ново престъпление. За решетките се е трудил като чистач на фитнеса. 

Както "24 часа" съобщи Алексей Петров е бил убит днес с пушка с оптика в София. Това се е случило в кв. "Драгалевци". Покушението станало докато Алексей Петров се разхождал с жената по пътеката към станцията на лифта Бай Кръстьо.

През 2002г  Петров е прострелян в гърдите и крака с автомат. Така и не стана ясно кой е атентаторът и каква причината за престъплението.

На 14 август малко преди 23 ч тогава от комплекса "Спартак" в София излизат групички хора. Двама мъже и жена се отправят надясно към паркинга. В този момент от отсрещната горичка изтрещяват изстрели. Единият мъж се свлича на земята и стене, жената е ударена леко в крака. Раненият е бившият командос Алексей Петров, жената - Ива Павлова, собственик на туристическа фирма, която има офис в комплекса. Придружаващият ги Румен Пешев също е ранен в лакътя, но докато трае стрелбата, се хвърля върху Петров, за да го предпази.

В това време други двама от излезлите от комплекса мъже започват да гърмят към горичката, откъдето идват куршумите, но не уцелват никого.

Алексей Петров е качен в кола и откаран в "Пирогов". Един от куршумите е счупил 2 от ребрата му, другите са засегнали ръката и крака му, има повърхностна рана на кръста. Травмите не са смъртоносни и Петров оживява.

През 2015г. срещу бившия съветник в ДАНС Алексей Петров отново е направен опит за покушение. Тогава срещу него бе стреляно с ръчен гранатомет, а бронираният джип на Алексей Петров спасява живота му.

В деня на атентата - 29 октомври 2015 г., малко преди 8,30 ч, Алексей Петров излиза от дома си на ул. “Арарат” в столичния кв. “Кръстова вада”. В подземния гараж го чака шофьорът му - Стефан Борисов. По навик Алексей сяда на задната дясна седалка в бронирания си “Мерцедес S 500 Гард”.

Шофьорът потегля и свива по ул. “Проф. Милчо Лаков”. Когато стига до кръстовището един след друг през 2 секунди се чуват два адски гърмежа. Колата е навлязла в завой, когато Алексей и шофьорът му усещат два силни удара в предницата на колата. Панорамното стъкло се пука, пръсва се стъклото на предната дясна врата.

Отломка от сграда удря задния ляв калник на мерцедеса. Защитните системи на колата се включват и тя е обгърната от димна завеса. Шофьорът на Алексей Петров прави обратен завой и се връща към гаража.

ой получи 10 години затвор. Физическите извършители не бяха открити

Логвиненко бе признат за виновен, че от пролетта на 2014 г. до 29.10.2015 г. в съучастие като подбудител и помагач с трима души, умишлено склонил чрез даване на наставления и разпореждания да се организира убийството на Алексей Петров. Обещавал е 200 000 евро на извършителите и помагача, за да умъртвят Петров. Набавил е парични средства и два броя гранатомети. Давал е съвети и разяснения, организирал е следенето на Петров и е набавил леките автомобили.

През 1999 г. бившата барета е прострелян в крака след скандал с Кирил Киров - Японеца. Версията тогава беше, че пистолетът е гръмнал случайно.

Цялата кариера на Алексей Петров е свързана със службите за сигурност. Той е работил в Шесто управление на ДС, а по-късно - в Специализирания отряд за борба с тероризма.

Други от От страната и света

Пеевски: Трябва да пресечем антибългарската кампания на политици от РСМ

Продължаващите обидни изказвания за България и българите от страна на политически лидери от РСМ още веднъж показаха, че от българска страна все още не се предприемат необходимите категорични действия

Националният съвет на БСП се събра на заседание заради подредбата на листите

Националният съвет на БСП се събра на заседание в централата на партията, за да подреди листите и да приеме платформата на коалиция „БСП - Обединена Левица“ за предстоящите парламентарни избори на 27

Китай засилва усилията за стимулиране на вътрешното търсене

Държавната комисия за развитие и реформи, най-висшият орган за икономическо планиране на Китай, съобщи вчера, че засилва усилията за насърчаване на инвестициите и потреблението с цел укрепване на

Ще се проведе българо-аржентинска комисия за сътрудничество между страните

Активизиране на икономическите отношения обсъдиха по време на среща министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов и Н.Пр. г-н Алехандро Сотнер Майер

Бургаски лекари ще помагат в новия медицински център в Царево

Новият медицински център в Царево, който е от особена важност за местни и туристи, трябва да бъде готов до три месеца, съобщи кметът Марин Киров. В момента е в довършителен етап

>