Производител на диаманти с инвеститорски интерес към Пловдив

14.08.2023 13:52 24 часа Пловдив онлайн
Тайлан Ерол (вляво) и зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов.

Пловдив е на финалната права за привличане на компания, която произвежда диаманти в лабораторни условия. Това съобщи заместник–кметът Стефан Стоянов, който се срещна с главния изпълнителен директор на турската  Appsilon Enterprise Тайлан Ерол. Компанията е стартъп, който произвежда диаманти с приложимост в редица индустрии, сред които производството на чипове и квантови сензори.

Това е втора среща между страните след участието на Стоянов в международен бизнес форум, който се проведе в Истанбул по-рано тази година. Тогава зам.-кметът представи пред редица чуждестранни компании потенциала на града в сферата на високотехнологичните производства и научноизследователските дейности, поясниха от общината.

„Индустриалните зони и местната икономика в Пловдив се фокусират все повече върху високотехнологични производства и такава ще е тенденцията поне следващите 10-15 години. Това са масово по-малки компании с не повече от 200-250 служители, но които произвеждат продукти с изключително висока добавена стойност,“ обясни Стоянов. По думите му присъствието на подобни производства ще помогне на местната икономика да привлече все повече инвеститори в секторите с висока добавена стойност, с което да нарасне и брутният вътрешен продукт.

Очаква се Appsilon Enterprise да вземе решение до края на годината и до края на 2024–а да започне производствената си дейност. Чрез финализирането на проекта ще бъдат разкрити 100 нови работни места.

Други от От Пловдив

Откриха голямо количество от радиоактивния метал америций при секретна операция в Пловдив

Голямо количество от изключително скъпия метал америций е открито при секретна операция на Окръжна прокуратура – Пловдив, МВР и държавна агенция „Национална сигурност", научи "24 часа"

Почина жената от Смолян, транспортирана в Пловдив с тежка травма с медицински хеликоптер

Починала е 65-годишната жена от Смолян, транспортирана в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив с медицински хеликоптер заради тежка черепно-мозъчна травма от падане

Мъж и жена пострадаха в пламнала кола в Пловдив

Мъж на 64 г. и жена на 70 са пострадали при пламването на кола в Пловдив, става ясно от справка за произшествията на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"

Идея: Слагат виенско колело на Младежкия хълм в Пловдив, ще се вижда чак до Карлово

Преди време се обсъждаше на върха на най-високото тепе в града да има панорамен ресторант или църква Сега първо ще се търсят европари за изграждане на поливна система

Задържаха пловдивчанин, измамил двама пенсионери с 27 хил. лв. по схемата "Твой близък уби дете"

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 25-годишен мъж с инициали Р. З., че на 21 юни и 5 юли т. г. е извършил две телефонни измами, при които са пострадали двама мъже, на 77 г

>