Тренд: Несебър е меката на сватбите, влюбени от цял свят се венчават на полуострова

14.08.2023 18:28 Тони Щилиянова
С всяка година браковете, сключени в Несебър, стават все повече, а желаещи да се венчаят в романтичния град са от цял свят.
Много от двойките не пропускат да се снимат край морето.

Да развиваме туризъм в единствения български
град под егидата на ЮНЕСКО, е привилегия и отговорност, казва кметът Николай Димитров

Несебър не залага само на туристи, дошли за море и слънце. Макар на територията на общината да се намира най-голямата у нас и една от най-големите на Балканите туристическа агломерация Обзор - Свети Влас - Слънчев бряг - Несебър - Равда, в която

са съсредоточени 1/3 от местата за настаняване
в България,

в последните години се развива като дестинация за различни видове туризъм, които са екологични, икономически рентабилни и социалнозначими.

Те се случват през 4-те сезона на годината и осигуряват по-висок жизнен стандарт на местното население.

Съчетанието на прекрасни плажове, културно-исторически и археологически паметници и все по-добра инфраструктура, са фактор за развитие не само на морски, но и на културно-познавателен, конгресен, поклоннически и сватбен туризъм.  

“Да развиваме туризъм в единствения български град под егидата на ЮНЕСКО, е не само привилегия, но и отговорност. Наше задължение е да съхраним природния и архитектурния облик на общината”, казва кметът Николай Димитров.

Несебър, който е един от най-древните градове в Европа, възникнал преди повече от 3200 г., е включен в списъка на ЮНЕСКО преди 40 г. Това се случва на 7-ата сесия на Комитета за световно наследство във Флоренция. Избран е заради уникалните си природни дадености и много добре запазените културно-исторически паметници от различни епохи.

А те са предпочитан декор за влюбени от цял свят, които специално идват да се венчаят в Несебър - един от най-романтичните градове в България.

Но градът е толкова желан не само заради историята и природата си, а и заради усилената работа и стремежа на кмета Николай Димитров и екипа му

да изградят имиджа на Несебър като град на любовта

Местната власт успешно налага сватбения туризъм, а броят на венчавките всяка следваща година е по-голям от предходната.  

156 двойки са си казали “да” на романтични сватбени церемонии край морето или сред уникалните паметници на културата в Несебър през 2022 г.

“Има съюзи между българка и швейцарец, българин и американка, германец и българка, португалец и българка, индиец и българка, германец и рускиня, босненец и ливанка.

В Несебър своята любов са запечатали с подпис и изцяло чуждестранни двойки от Великобритания, Израел и Украйна.

73-годишен младоженец от България и избраницата му - рускиня, на 78 г., са най-възрастната двойка, врекла се във вярност, а специално за да се ожени в Несебър, от Израел пристигнала друга двойка. Мъжът е на 69, а съпругата му на 67 г., разказват от общинската администрация.

Най-младите младоженци на Несебър за миналата година са едва на 19 и 21 г.

Сред по-интересните бракове е този между 52-годишен българин и украинка на 20 г. Това е и двойката с най-голяма възрастова разлика, но че за любовта няма граници, доказват и други влюбени с разлика в годините над четвърт век.

Първата сватба през миналата година е била на 14 януари, а последната - на 17 декември. Менделсон е звучал най-много през септември - 32 пъти.

През юли и август в Несебър са венчани общо 42 двойки. А на огледалната дата 22.02.2022, която се приема за особено късметлийска, противно на очакванията брак са сключили само две двойки. Първата сватба през настоящата година пък е била на Богоявление.

Други от От страната и света

55 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие

Общо 55 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие, съобщиха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) към МВР на своя уебсайт

Православен календар за 20 септември

Св. вмчк Евстатий Плакида и семейството му Св. вмчк Евстатий бил римски пълководец. Като езичник носел името Плакида, но приел Светото кръщение заедно с жена си Теопистия и синовете си Агапий и

Персонален НОИ от "24 часа": При работа след пенсиониране имате право на преизчисление с допълнителния стаж

"24 часа" и седмичникът за втората половина от живота "Клуб 100" имат нова кампания в помощ на читателите си - персонализиран консулт с помощта на експертите на Националния осигурителен институт

Само в "24 часа" на 20 септември - Топенето на алпийските ледници може да доведе до спиране на АЕЦ “Козлодуй”

Само в "24 часа" на 20 септември четете:  - Гергов отдаде ЦУМ за 20 години, тайна е цената. Спа, копия на египетско изкуство и розово масло на метри от президент и премиер

Работата (не) е всичко. Но къде е в Аз-концепцията ви

Като осъзнаете мястото й в личните си ценности, ще сте по-успешни и по-удовлетворени от живота си "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

>