Учени установиха защо имунитетът спада с възрастта

14.08.2023 09:04
Пенсионери

Учени от САЩ са установили, че влошаването на функцията на имунната система с напредването на възрастта е свързано с недостига на калций в клетките, пише сп. "Нейчър ейджинг", цитирано от БТА.

Изследователите от Медицинския факултет на Вирджинския университет са открили, че когато някои имунни клетки остаряват, способността им да произвеждат енергия намалява заради нарушения калциев метаболизъм.

Специалистите смятат, че лекарства, насочени към този процес, могат да помогнат в борбата със стареенето и свързаните с него заболявания.

Митохондриите представляват структури, отговорни за производството на енергия в клетките. Тези "електроцентрали" се нуждаят от калций, но с напредването на възрастта способността им да го набавят и използват намалява.

Когато настъпи в макрофагите на имунните клетки, този процес води до постоянни възпаления в целия организъм, което се свързва с редица често срещани с напредването на възрастта проблеми, сред които деменция и рак.

Авторите на настоящото изследване са идентифицирали точния молекулярен механизъм, който е в основата на процеса. Простото приемане на добавки с калций няма да помогне за възстановяване на нивата му в митохондриите. Изследователите обаче смятат, че въздействието върху причината за този недостиг ще допринесе за намаляване на хроничното възпаление при възрастните хора и ще подобри имунната им функция.

Други от Докторе кажи

Ново проучване потвърди: Коронавирусът е тръгнал от Ухан

Публикуваното днес проучване за произхода на КОВИД-19 предоставя нови доказателства в подкрепа на хипотезата за предаване на заразата на хора от заразени животни, пуснати за продажба на пазара в Ухан

За първи път в Турция разделиха сиамски близнаци, съединени в главата

Първа по рода си за Турция операция за разделяне на сиамски близнаци, свързани в областта на главата, беше извършена в Анкарската градска болница "Билкент"

Първи смъртен случай от западнонилска треска в Северна Македония

Медиите в Северна Македония съобщават за първия смъртен случай от западнонилска треска. Става дума за 78-годишен мъж от Кочанско, който е починал една седмица след като е бил хоспитализиран в

Удължават забраната за износ на инсулин

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева издаде нова заповед за забрана износа на инсулини и аналози, и други понижаващи кръвната захар лекарства

Кметът на Соколарци пътува с трактор, за да купува лекарства на цялото село

С трактор през зимата, с коли или с автобуси - така десетки високопланински села в Сливенско се снабдяват с лекарства. В тях живеят предимно възрастни хора, а най-близките аптеки са на близо час път

>