МОН предлага намаляване на домашните, учителите са против

13.08.2023 21:25
Ученици Снимка: Pixabay

Да бъдат намалени домашните работи на учениците предложи Министерството на образованието след поредица от сигнали и жалби от родители. По-голямата част от учителите обаче са на мнение, че подготовката на децата вкъщи не трябва да бъде регламентирана в наредба.

Даването на домашни работи е спорна тема сред учителската гилдия. Според някои предподаватели домашната работа е формално занимание така, както е заложена в момента.

"Без да дам домашна работа аз много бързо мога да разбера каква е била домашната заетост на ученика и подготовката му за моя час, защото домашна работа е да седнеш, да поработиш с учебника", обясни учителката Цеца Петрова пред БНТ.

Преподавателите приемат като възпрепятстване на тяхната работа предложението на министерството на образованието работи да бъдат регламентирани.

"Мисля, че българското училище има нужда от много по-сериозни реформи, отколкото тази - да има ли домашна работа, в какъв обем да бъде тя или да няма. Непрекъснато говорят за правото на учителя да решава да избира, а в същото време се опитват да регламентират дори това какви да бъдат отношенията на учителя и ученика в обучителния процес. За мен това е грубо вмешателство", коментира Цеца Петрова.

Мненията на родителите по въпроса са разнородни.

"Аз мисля, че е хубаво да има домашни работи, но те да не са прекалено много, защото качество и количество са различни неща. В нашата система има прекалено много количество и това забавя усвояването му и съответно децата не могат да се адаптират към толкова много информация", обяснява Виолета Костова.

"Не трябва да се дава домашна работа на учениците. Те трябва да правят всичко в училище. Има занимални. Те трябва да играят и да спортуват след училище", смята Жени Изарбалиева.

Дали количеството домашни работи ще бъде регламентирано в наредба или решението ще остане изцяло в ръцете на преподавателите предстои да разберем.

Други от Просветни

Министър Цоков: Над 4000 ученици придобиват умения чрез проект на МОН

Над 4 000 ученици придобиват умения чрез практики в рамките на проект на МОН за модернизиране на професионалното обучение. Това съобщи министърът на образованието и науката проф

Българска ученичка е световeн шампион на олимпиада по английски език

Шестокласничката Мира Косева спечели титлата „Глобален победител" на международната олимпиада по английски език Kangaroo Global Linguistics 2024 г. Тя спечели първо място в ниво A1 и завоюва

Цоков: В над 370 училища се строят нови спортни площадки

В 205 училища ще бъдат създадени изцяло нови спортни площадки на открито, а в други 171 образователни институции тези пространства ще бъдат изцяло обновени. Инвестират са над 50 млн

520 студенти от българската общност в Украйна са приети тази година

Общо 520 студенти от българската общност в Украйна са приети като първокурсници във висши училища в България през тази академична година. Други 34 наши сънародници от Украйна са записани да учат

28 октомври ще е неучебен ден

28 октомври (понеделник) ще бъде неучебен за учениците от училищата в страната, в които има разположени избирателни секции. Това е разписано в заповед на министъра на образованието и науката проф

>