Интернет на 8611 метра! Покорила К2, Силвия звъннала на семейството: На върха съм!

13.08.2023 15:30
Кметът на Петрич Димитър Бръчков подарява на Силвия Аздреева специална статуетка с формата на К2. А на видеостената се вижда как гордата петричанка е вдигнала на върха знамето на родния град.
Силвия Аздреева получи юбилейна фланелка за 100-годишнината на футболния "Беласица" с №3 след изкачения трети осемхилядник.

Петрич посрещна своята героиня. Връчиха на Аздреева екип с №3 на футболния “Беласица” след третия изкачен осемхилядник

"Първото нещо, което направих, стъпвайки на К2, беше да развея българския флаг, разбира се. След него - да развея флага на родния Петрич. Следващото нещо сигурно ще ви се стори забавно - беше да разбера, че на 8611 м има интернет. И се обадих на моето семейство, за да им кажа: “На върха съм, на върха съм. Качих го!”. Това разказа Силвия Аздреева - първата българка, изкачила втория най-висок и определян за най-опасния връх от всички 14 осемхилядника.

Тя се завърна в родния си град, а множество жители и гости на Петрич изпълниха градската градина, за да я посрещнат и да чуят вдъхновяващите ѝ разкази. Дълго време Аздреева, която посвети успеха си на българските жени, раздаваше автографи на малки и големи.

Споделяйки гордостта и щастието си, Силвия беше питана и за най-тежките моменти по време на изкачването. Тя разказа за момента по време на атаката на върха, когато върху нея и намиращите се наблизо други изкачващи се се стоварила лавина: “Буквално ни затрупа. През цялото време се държахме за въжето и се молехме парапетът да не се отскубне от клиновете.”

Аздреева пренесе съгражданите си и чрез свои снимки, показвани на голяма стена, в красивата и много опасна планина и на самия връх. Описа изключително лошите атмосферни условия и не по-малкия ужас, когато в тежкото време трябва да слезе от К2.

Именно в Петрич Силвия ще продължи възстановяването си от изтощителната и много опасна експедиция. “Все още не се чувствам добре - физически и психически, от всичко, което преживях. Тук, в родния си град, се чувствам най-добре. Ще си почина именно тук - с моето семейство и моите роднини”, каза Аздреева.

Кметът на Петрич Димитър Бръчков подари на Силвия специално изработена статуетка с форма на изкачения от нея К2.

Преди година Силвия Аздреева покори най-високия връх в света Еверест (8848 м) и четвъртия най-висок Лхотце (8516 м). Прави последователно изкачване за 1 ден, 3 часа и 45 мин. Става втората българска жена (след Петя Колчева) на Еверест, първата българска жена и общо четвъртият българин на Лхотце и първият българин, направил успешно траверса между най-високия и четвъртия най-висок връх. Сега успя да изкачи и трети от 14-те осемхилядника - К2 (8611 м). И вече е стъпвала на първия, втория и четвъртия най-високия връх на планетата.

Почетната гражданка на Петрич обедини и спортните клубове от своя град. Те също бяха подготвили редица изненади, с които да благодарят за донесената гордост. От футболния “Беласица” подариха юбилейна фланелка за 100-годишнината на клуба с името на Аздреева и №3 - заради третия изкачен от Силвия осемхилядник.

От хандбалния “Беласица” ѝ подариха топка с автографи на целия отбор. Специален жест имаше и от клуба по борба “Беласица - Цар Самуил”. А шампионът по самбо от Петрич Димитър Малев подари своя колан, с който е спечелил най-високите си отличия до момента.

От сдружение “Млад планинар” връчиха на Силвия персонална карта на инициативата “39 от 39 планински първенци на България” с посланието да стъпи на всеки от тях.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>