За Вежди като за Вежди

11.08.2023 07:30 Иван Гарелов
Вежди Рашидов СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Нещо остана неразбрано или сбъркано в този скандал, който доведе до поредното му оттегляне от политиката. А той каза откровеното си мнение за вълната от обвинения в САЩ към известни мъже. Което не е съвсем същото като темата за домашното насилие, която обсъждаха в НС

С Вежди сме приятели от близо половин век. Това не му попречи за краткото време като председател на Комисията за медии и култура да ме уволни като експерт към комисията.

И на мен приятелството

не ми е пречило да си казвам публично мнението,

когато не съм одобрявал политическата му дейност.

Не ми пречи и сега да бъда обективен.

Нещо остана неразбрано или сбъркано в този скандал, който доведе до поредното му оттегляне от политиката.

Той каза откровеното си мнение по темата за вълната от обвинения в САЩ към известни мъже, че са били упражнили сексуално насилие към жени от тяхното минало.

Темата, която е била обсъждана в пленарната зала на Народното събрание, е за домашното насилие, което не е съвсем същото.

Оттук върху Вежди падна обвинението, че е нарекъл с вулгарен израз пострадалите от домашно насилие жени.

Дали е бил почерпен, или не, няма значение. Вежди бе отнесен от вихъра и връщане назад няма. Остава само недоумението към неговите съпартийци, които не бяха толкова строги при едни вулгарни излияния на своя лидер. Такъв е животът, такава е политиката.

Позволявам си само един съвет, Вежди.

Не се връщай повече в политиката

Време ти беше да я напуснеш. От моя професор по история на журналистиката Георги Боршуков съм запомнил съвета: “Журналистиката трябва да се напусне, преди тя да те е напуснала”.

Същото важи и за политиката, Вежди. А тя вече те е напуснала.

Помислих си го преди няколко дни, когато и ти се опита да се намесиш в споровете за деня на националния празник. Според теб 3 март не изразявал чувствата на всички българи - на българските турци като теб, на българските евреи, на българските арменци, на ромите...

За пръв път чувам от теб, Вежди, да се делиш от нас. Твоя си работа. Но да твърдиш, че арменците не приемали като свой празник Освобождението на България, или пък българските евреи, нямаш никакво основание. Нито историческо, нито политическо. Тук конюнктурата на политиката те е подвела лошо, Вежди.

Не си го слагай на сърцето. Върни се към нас и към изкуството.

И един съвет към премиера акад. Денков. Не знам как, с кого и какво точно разговаряте открито - с народа ли, по фейсбук ли, пред камера ли, или пред Найо Тицин.

Но ако ви боли за СЕМ, обърнете се към Комисията за медии и култура в Народното събрание. Там от времето на Тошко Йорданов лежи готов вариант за нов закон за електронните медии. Той съдържа

доста идеи за радикални промени относно СЕМ

- знам, защото са били по моя препоръка.

Проектът бе готов, оставаше да се съгласува с коалиционните партньори. Но партньорите се изпокараха за нещо, кабинетът падна и т.н. - до днес. Без нов закон, г-н премиер, призивите ви са без адресат.

Други от Лични

Иван Гарелов, който ми даде от професионалните уроци до вкуса на живота

Така е с най-големите загуби: внезапно осъзнаваш, че си е отишъл един от най-важните хора в живота ти. Че няма да се обади по неговия кратък и категоричен начин

Свободата е междинно състояние - ето как го нарисува Анри Кулев

Коментар на седмицата №3: В Германия слушат "Добре дошли, скъпи убийци!" или защо се провали миграционната политика *

Публикуваме отново най-четените коментари през изминаващата седмица. Този е номер 3 с близо 38 048 прочитания. ⁃ Дисциплинираното общество не издържа вече на политическата коректност

Не е добре

Много е добре, че в ПП-ДБ има дискусия, предшестваща евентуалното общо явяване на предстоящите избори. Никак не е добре, че тази дискусия е съсредоточена /по публична информация/ в правилата по избор

Завещание на седмицата: С райския газ се провалихме, дано поне с енергийния сниф успеем

Политици и институции спят. Събуди ги певицата Диона, докато рекламира енергийна напитка на прах, която се смърка през носа. Преди Диона обаче беше вестник "24 часа"

>