Проф. Христо Хинков: Педиатрите не са добре заплатени, клиничните пътеки са с ниска стойност

10.08.2023 09:12
Проф. Христо Хинков Кадър: Нова нюз

Заради дългогодишни проблеми днес (четвъртък - б.а.) имам среща в областната управа на Враца с педиатрите, които напускат, с областния управител и с борда на лечебното заведение. До мен е изпратена молбата за напускане на директорката на болницата д-р Кети Цанова, която аз ще приема.

Това каза за "Денят започва" по БНТ здравният министър проф. Христо Хинков по повод масовото напускане на лекари и медицински сестри от детското отделение на болницата във Враца. Те обявиха, че от 15 август няма да приемат деца.

"Искам да видя какъв е проблемът - ковид кризата е допринесла много, но проблемите с детското медицинско обслужване е отдавна. Педиатрите не са добре заплатени. Отделението във Враца не е печелившо, клиничните пътеки са с ниска стойност.

Увеличаване на цените на клиничните пътеки е трудна тема, възложил съм такава разработка и имам амбиция на го направя.
Трябва да се въведат коефициенти за тежест - те ще определят дали даден случай е тежък, той може да не показва други заболявания, които не се отчитат по клиничната пътека, тя е инструмент за заплащане.

Няма лекар, който да се съгласи да мине на твърда заплата както беше преди въвеждането на клиничните пътеки", заяви проф. Хинков.

Според него проблемите в здравеопазването са комплексни - спешната помощ е един от тях, важно е да се преквалифицират спешните медици, те трябва да станат първа категория.

"Въвеждане на парамедиците е цялостна реформа - изважда лекарите и ги праща в болниците, където им е мястото. Парамедиците в развитите страни са и пожарникари, и полицаи и др. 

Националната детска болница беше първото нещо, с което се сблъсках. Не се търсят нови варианти, не е променяно предишното решение. В хода на обсъжданията излязоха изкривени информации. Работи се по план и проект, в Горна баня се отчуждават имоти. Създаден бе обществен съвет, който има консултативни функции, определя се функцията и профила на болницата. Имаме уверение, че можем да преместим в новата болница сегашните специалисти плюс нови попълнения.
Проблемите са с инфраструктурата около болницата, които могат да се решат", допълни здравният министър.

Той обясни, че до новата детска болница няма да има хеликоптерна площадка. Такива могат да се изградят почти навсякъде, проблемът е домуването - хангарите, който е решен от Министерството на транспорта.

"През 2024-а ще имаме 1 хеликоптер, екипите се обучават вече.
Хеликоптерната спешна помощ е цяла система. У нас ще бъде завършена след 2-3 години - имам амбицията да довърша започнатите проекти.

Нашите хеликоптери ще работят пълноценно след година - оказа се че нощем те не могат да кацат и трябва да се изчисти въпросът дали ще се използват от ПСС. Параметрите на нашите хеликоптери не стават за планинско спасяване. Този проект, когато е започнат, е трябвало да се комбинира с нуждите на ПСС. Ще могат да се използват за някои случаи, а не във всички", уточни проф. Хинков.

Той засегна и въпроса с въвеждането на медицински стандарт със съдебните медици.

"Проблемът е стар. Тази специалност е гранична - интердисциплинарна, работата е тежка. Медиците там са със особени психологически качества. Не е доре заплатена специалност, не може да се финансира по здравно осигуряване. Сега стандартът беше приет на първо четене и качен за обществено обсъждане. Той се прави отдавна, просто съвпадение е със случая в Стара Загора", увери министърът.

"Шествалентните ваксини от детския календар са доставени и вече са в РЗИ", каза проф. Хинков

Други от От страната и света

Рая Назарян седна на стан на Самоводската чаршия във Велико Търново

История, култура, занаяти, традиции и обичаи - всичко това е Велико Търново! Старата столица пази магията на българския дух! В това се увери и председателят на Народното събрание Рая Назарян на

Кола катастрофира в София, шофьорът е в болница

Автомобил е самокатастрофирал тази вечер на столичните булеварди „Тодор Александров" и "Константин Величков". Сигнал е подаден в 22:10 часа. Веднага е изпратен екип

Захарова: Русия няма да участва във втората среща за мир в Украйна

Русия няма да участва в продължението на организираната от Швейцария през юни "среща на върха" за мир в Украйна, защото целият процес е измама, каза говорителят на Министерството на външните работи в

Никола Барбутов: София ще привлича дигитални номади и ще развива конгресен туризъм

Ретротрамвай до Халите ще бъде превърнат в туристически център. Древна Сердика оживява дигитално, за да разказва хилядолетната история на града. София е една от малкото столици в света

Зеленски: Краят на войната с Русия зависи от решимостта на съюзниците

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че краят на продължаващата от над две години и половина война с Русия зависи от "решимостта" на западните съюзници на Киев да предоставят оръжие на

>