Помощ за Украйна и отпадане на визите за САЩ договарят Блинкен и Габриел (Обзор)

09.08.2023 21:45
Мария Габриел СНИМКИ: МВнР
Министърът на отбраната Тодор Тагарев и шефът на украинското военно разузнаване Кирило Буданов на срещата в София СНИМКИ: САЙТЪТ НА ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ, РОЙТЕРС
АНТЪНИ БЛИНКЕН СНИМКА: РОЙТЕРС

Помощта за Украйна да продължи, да се засилят двустранните отношения по линия на отбраната и по тази на НАТО, а визите на българи за САЩ да отпаднат - това са обсъдили в телефонен разговор в сряда министърът на външните работи и вицепремиер Мария Габриел и американският държавен секретар Антъни Блинкен.

“Държавният секретар изрази подкрепа за новото правителство на Република България и поздрави неговата ясна евро-атлантическа ориентация”, съобщават от българското Външно. Блинкен и Габриел са обсъдили и посещението на украинския президент Володимир Зеленски в София, което се осъществи близо месец след встъпването на кабинета - на 6 юли.

Ден преди двамата да разговарят пък се разбра, че на посещение в страната ни е бил и шефът на украинското военно разузнаване Кирило Буданов. Той е една от водещите фигури на Киев във войната срещу Русия. Информацията за визитата му бе лаконична, но се разбра, че е бил при министъра на отбраната Тодор Тагарев и шефа на служба “Военно разузнаване” Венелин Венев. Говорили за “състоянието на регионалната и международната сигурност, перспективите за развитие на обстановката и други теми от взаимен интерес”. Обсъден е бил и сайтът “Миротворец”, публикувал имената на български граждани - журналисти и политици, които бяха обявени за врагове на Украйна.

“Миротворец” не е бил конкретна тема с госта ми

от миналата седмица. Той много повече каза в свое телевизионно интервю”, коментира вчера Тагарев пред журналисти.

А запитан дали публикуването на имената им в този сайт представлява заплаха за тези хора, отвърна: “Това е неправителствен сайт на група граждани, които изказват неудовлетворение към изказвания, или бих казал пропаганда, която в частност накърнява интересите на Украйна и поддържа руските тези в този конфликт”.

Старите БТР-и на полицията, които правителството реши да изпрати за Украйна, все още не са потеглили, обяви по-рано министърът пред “Евронюз”.

“За това трябва да има решение и на Народното събрание, което ще се случи след ваканцията на депутатите и тогава ще започне работа по доставката на машините. За другата помощ - отнема месеци да пристигне това, което трябва, там където трябва”, допълни Тагарев.

Последно през юни България одобри втори пакет военна помощ за Киев, по-голямата част от нея включва боеприпаси, но има и старо въоръжение, вече ненужно за българската армия.

Освен в сферата на сигурността в региона в контекста на войната в Украйна САЩ са заявили готовност да помагат и за осигуряването на “диверсификация на енергийните източници в посока по-чисти, по-сигурни доставки и технологии”. Това пък става ясно от съобщение на Държавния департамент на САЩ за разговора между Блинкен и Габриел.

В него българският вицепремиер е “изтъкнала и eвропейската перспектива за Западните Балкани, но при спазване на договорените ангажименти”, казват от МВнР.

САЩ настояват за бързото присъединяване на Северна Македония към ЕС с мотива, че така до голяма степен

ще се пресече руското влияние

в региона. Но София очаква Скопие да изпълни определени условия, преди да започне преговори за членство, най-важното от които е вписването на българите в конституцията.

Последното вече бе одобрено от правителството в Скопие, но се чака и решение на парламента. Управляващите в РСМ казват, че промените може да се приемат през ноември, но нямат необходимото мнозинство от 2/3 и за целта се търси подкрепа от опозиционните партии. Най-голямата - ВМРО-ДПМНЕ, засега категорично отказва такава.

Друга тема на разговора между Габриел и Блинкен е било присъединяването на България към програмата за безвизово пътуване на САЩ. Да работи за това, обеща още при пристигането си през април у нас новият американски посланик Кенет Мертен. Темата бе засегната и по време на първата сесия на “Стратегически диалог България - САЩ”, който се проведе през 2020 г. Той бе иницииран след среща между премиера ни по това време Бойко Борисов и тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп. Срещата се проведе в София, а американската страна бе представлявана от доскорошната посланичка у нас Херо Мустафа. Договорено бе двете страни да работят заедно в областта на ядрената енергетика, правосъдието и за създаването на военноморски координационен център във Варна.

3 години след тази среща

Габриел и Блинкен са се разбрали за дата за втора сесия - ще се проведе на 25 септември във Вашингтон

“Вицепремиерът очаква от срещата да бъдат очертани конкретни стъпки за задълбочаване на сътрудничеството по теми от общ интерес, сред които сигурност и отбрана, енергийна диверсификация, иновации, борба с дезинформацията”, съобщават от българското външно министерство.

Други от От страната и света

По 3 години затвор за близнаците, укрили пребития до смърт Митко в Цалапица

Майката Атанаска: Присъдата е подигравка След година обиколки по съдебните зали близнаците Борислав и Валентин Динкови получиха по 3 години ефективни присъди за участие в укриването на тялото на

Международния валутен фонд: Нужен е единен пазар, за да не изостава възстановяването в Европа

Инфлацията в Европа достигна по-рано от очакваното целевото равнище, но подобрението остава неравномерно в страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа

2,25 млрд. лв. заделени за ремонт и поддръжка на пътища за 4 години (Обзор)

2,25 млрд. лв. ще похарчи пътната агенция в следващите 4 години за поддръжка и ремонт на пътища. Това става ясно от обявена обществена поръчка. С избраните фирми ще се сключат рамкови договори

Държавата купува и оръдия срещу градушките

Ще впръскват сребърен йодид в облаците там, където не могат да се пускат ракети и самолети заради забрана за ползване на въздушното пространство Държавата купува т.нар

Ремонтът в ПАВЕЦ "Чаира" върви по график

Възстановяването на ПАВЕЦ "Чаира" напредва в съответствие с предварително заложения график, съобщават от Министерството на енергетиката. В ход са интензивни ремонтни работи за връщането в

>