Приели сме 40 мигранти от Кипър в рамките на евромеханизма за солидарност

08.08.2023 09:06
СНИМКА: Pixabay

България е приела 40 мигранти от Кипър в рамките на Европейския механизъм за доброволна солидарност със страните-членки от първа линия на бежанския поток.

За да се укрепи способността на Кипър да се справи с него, в страната ще бъдат изградени два нови мигрантски центъра, договорът за чието строителство ще бъде подписан днес.

Проектът, чиято реализация започва, включва две нови места за настаняване на кандидати за международна закрила и за временно пребиваване на получили отказ за убежище преди те да бъдат върнати, доброволно или депортирани, в страните им.

Строителството на центровете, което ЕС финансира със 67 млн. евро, трябва да завърши до 2 години.

Новите структури ще допринесат за по-ефективното управление на всички процедури по предоставяне на убежище, казаха от вътрешното министерство.

За справяне с бежанския натиск Кипър иска да се ускори и презаселването на мигранти от острова в други страни-членки чрез Европейския механизъм за доброволна солидарност /Voluntary Solidarity Mechanism/.

От март, когато започна мандатът на новото правителство, досега тази възможност е използвана за над 860 мигранти.

В България успешно са преместени 40 мигранти, като последната група от тях от 12 души отпътува от Кипър в понеделник, съобщиха за БНР от пресцентъра на вътрешното министерство.

През септември миналата година тогавашният вътрешен министър Никос Нурис заяви, че България е изразила намерение да приеме 100 - 150 мигранти от острова.

Обнадеждаващи са данните за връщанията на незаконни мигранти през последните 5 месеца, отчита още правителството. От март до юли над 3670 души са изпратени обратно в страните им по произход, докато през същия период миналата година те са били малко над 2300 души.

Други от От страната и света

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

>