Председателят на съдебните лекари: Задачата ни не е да определяме телесната повреда

07.08.2023 22:04 Константина Костова
Александър Апостолов

От медицинска гледна точка при извършване на съдебно-медицинска експертиза имаме задължения да определим вида и характера на увреждането – в анатомично или функционално отношение, или естетическо, и това е медицинската страна, обясни той. Правната страна е свързана с определянето на степента на телесната повреда и времетраенето на повредата. Задачата на съдебния лекар не е да определя телесната повреда. Това обясни председателят на  Дружеството по съдебна медицина доц. Александър Апостолов по време на парламентарната здравна комисия.

Той коментира случая с обезобразеното 18-годишно момиче с макетно ножче в Стара Загора. "Темата е тежка, но не е от вчера. Битовата престъпност не е от вчера. Сравнително еднакви са данните през годините, които сме събирали", каза той.

По думите му дружеството е против медиите да издават присъди, да посочват виновни лица, да се стига дори до организиране до протести в тези мащаби през последните дни.

Според Апостолов съдебната медицина трябва да бъде регламентирана, но няма как да бъде регламентирана експертната дейност - обосновката и определянето на конкретно мнение на експерта като рамка, защото така неговата независимост няма да съществува. Ако експертът е независим, може да работи спокойно, но ако има зависимост, това е краят на съдебната медицина, допълни доц. Апостолов.

Апостолов каза, че са необходими средства за повишаване на квалификацията на съдебните лекари. За да бъдем в добра форма, трябва да сме информирани какво се случва в света, каза председателят на дружеството.

Съдебно-медицинската експертиза е описана като стъпки и структура още на ниво студентско обучение. Обосновките, заключенията не трябва да бъдат рамкирани, категоричен бе Апостолов. Адвокат Петрова обаче го оспори, като коментира, че стандартизацията няма да ограничи експертността. "Независими ще останат съдебните експерти. Регламентирането ще избегне емпиричността в медицината  - "аз така мисля, така знам". Това е пагубно, не само за случая с Дебора. Ако едно решение не е базирано на научни факти, то е едно емпирично решение. Съдебните медици се явяват сив кардинал, регламентирането ще даде възможността да не са опорочени. Има правна рамка, наложащо е медицинско обучение, заяви Петрова.

Не мисля че една експертиза трябва да се превръща в научна статия. Експертизата ни не е задължителна в съда - тя може да е приета или не, каза Апостолов.

След предложение на председателя на здравната комисия проф. Костадин Ангелов комисията прие общественото обсъждане на проекта на медицинския стандарт по съдебна медицина да бъде в най-кратък срок, тоест 14 дни.

Други от Докторе кажи

Тревога: 0,5% от човешкия мозък вече е пластмаса

Преди 8 г. количеството е било с 50% по-малко, още не я ясно какви може да са последиците за здравето Микропластмасата, открита в човешкия мозък при аутопсии, извършени през 2024 г

Престоят в болница е до излекуване, не само дни, определени по клинична пътека

НЗОК заплаща 267 пътеки, амбулаторните процедури са 48, а клиничните процедури са 7 През 2024 г. Националната здравноосигурителна каса навърши 25 г., откакто осъществява своята дейност в полза на

XEC - новият щам на COVID, е по-заразен, идва с втрисане, диария и загуба на мирис

За 15 дни 1500 българи се възползваха от безплатната ваксинация - най-младият имунизиран е на 1 г., най-възрастният - на 99 Нов вариант на вируса SARS-CoV-2, който причинява COVID

Кондева: Над 21 милиона лв. ще бъдат платени на аптеките за отпускане на лекарства

С над 21 млн. лв. от резерва на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъде платена дейността на аптеките по отпускане на лекарствени продукти за домашно лечение

Учени са съхранили човешки генетични данни върху кристал с 5D памет

Група британски учени са съхранили човешки генетични данни върху кристал с 5D памет, който може да съхранява информация в продължение на милиарди години и по този начин потенциално да играе роля в

>