Учени в нов център за ваксини ще работят, за да предотвратят следващи пандемии

07.08.2023 18:20
Нови ваксини ще спасят живота на милиони хора

Британското правителство откри свръхмодерен изследователски център за ваксини, в който учените ще работят, за да гарантират, че бъдещите пандемии ще бъдат спрени по пътя си и няма да причинят същите смущения във всекидневието, както КОВИД-19, предаде ДПА.

Центърът за разработване и оценка на ваксини (Vaccine Development and Evaluation Centre, VDEC) се намира в кампуса Портън Даун за наука и отбранителни технологии на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) в близост до град Солсбъри в Уилтшър.

Живи вируси ще бъдат съхранявани на място в специализирани съоръжения, като изследователите ще проучват патогени, за които все още няма ваксина, или такива, при които имунизацията може да бъде подобрена, като грип, маймунска шарка или хантавируси.

Учените ще тестват и нови варианти на ваксини срещу КОВИД-19 и ще насочат вниманието си към често срещани болести като туберкулоза (ТБ), предаде БТА.

Пример за дейността на центъра е провежданата понастоящем фаза 1 на клинични изпитания на потенциалната първа в света ваксина срещу Крим-Конго хеморагична треска, която се причинява от вирус, пренасян от кърлежи, и е фатална в около 30 процента от случаите.

"Това, което се опитваме да направим сега, е да се възползваме от тази наистина отлична работа с КОВИД, и да се уверим, че прилагаме наученото, докато се готвим за всевъзможни пандемични заплахи", каза професор Джени Харис, главен изпълнителен директор на UKHSA.

Очаква се центърът да помогне на Великобритания да се справи с "болестта X", като повиши готовността за все още неидентифицирани патогени с пандемичен потенциал.

Специалистите ще изучават вируси и бактерии, за които вече знаят, че представляват заплаха, и ще оценяват ефективността на съществуващите ваксини срещу тях.

Терминът "болест Х" се прилага, тъй като учените "не знаят кой ще бъде следващият патоген, който ще причини пандемия", каза още Харис. "Обединеното кралство обаче трябва да бъде готово", добави тя.

"Не знаем какво ни очаква, но можем да се подготвим за някои вирусни семейства. Можем да гадаем донякъде, можем да проучим променящата се епидемиология на различните вируси или променящия се климат и да започнем да правим оценки, но никога няма да знаем на 100 процента", каза още проф. Джени Харис.

"Това, което се опитваме да направим тук, е да държим под око тези, които познаваме. Например, ние все още се занимаваме с КОВИД, тествайки всички нови варианти с предоставените ваксините, за да проверим дали все още са ефективни. Също така обаче проучваме колко бързо можем да разработим нов тест, който да се използва, ако някъде се появи съвсем нов вирус ", допълни Харис.

Преди откриването на центъра UKHSA публикува тригодишна стратегия. Планът очертава начина, по който организацията ще се подготви за бъдещи опасности и по който ще реагира на тях. Това включва подобряване на здравните резултати чрез ваксини.

Други от Докторе кажи

Тревога: 0,5% от човешкия мозък вече е пластмаса

Преди 8 г. количеството е било с 50% по-малко, още не я ясно какви може да са последиците за здравето Микропластмасата, открита в човешкия мозък при аутопсии, извършени през 2024 г

Престоят в болница е до излекуване, не само дни, определени по клинична пътека

НЗОК заплаща 267 пътеки, амбулаторните процедури са 48, а клиничните процедури са 7 През 2024 г. Националната здравноосигурителна каса навърши 25 г., откакто осъществява своята дейност в полза на

XEC - новият щам на COVID, е по-заразен, идва с втрисане, диария и загуба на мирис

За 15 дни 1500 българи се възползваха от безплатната ваксинация - най-младият имунизиран е на 1 г., най-възрастният - на 99 Нов вариант на вируса SARS-CoV-2, който причинява COVID

Кондева: Над 21 милиона лв. ще бъдат платени на аптеките за отпускане на лекарства

С над 21 млн. лв. от резерва на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъде платена дейността на аптеките по отпускане на лекарствени продукти за домашно лечение

Учени са съхранили човешки генетични данни върху кристал с 5D памет

Група британски учени са съхранили човешки генетични данни върху кристал с 5D памет, който може да съхранява информация в продължение на милиарди години и по този начин потенциално да играе роля в

>