Сарафов иска оставката на районната прокурорка на София, промени и в СДВР заради неразкритото първо убийство на Чавдар (Обзор)

06.08.2023 23:00
Разследващите от МВР и прокуратурата дадоха подробности за убийствата и пропуските от април миналата година. СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ
Борислав Сарафов поиска оставката на Невена Зартова.
Тя заяви, че няма да я даде.
Чавдар Бояджиев е задържан и обвинен за двете убийства. Ще се проверява и първото, станало през април миналата година.

Поискана оставка на шефката на Софийската раонна прокуратура (СРП) и промени в столичната полиция. Това са първите резултати след втория случай от последните дни, когато се оказва, че МВР и държавното обвинение са подценили престъпление.

В продължение на повече от година те не разбрали, че Чавдар Бояджиев - мъжът от село Лозен, застрелял двама в нощта срещу 4 август, умишлено е умъртвил предишната си приятелка. Тогава той съобщил на полицията, че е задушил неволно момичето по време на интимен акт, и е пуснат на свобода.

До новите разкрития по престъплението, извършено на 6 април 2022 г., се стигна след самопризнанията на Бояджиев, снети за сегашното му двойно убийство (виж долу).

В тях той обяснява, че бил интимен с 22-годишно момиче, макар да имал друга приятелка. Момичето искало да имат дете, затова Чавдар я удушил с хватка от бойните спортове. За да заблуди полицията, сложил на врата ѝ каишка от куче, която ползвали в интимни моменти. И в полицейското му досие просто било записано, че е убил момичето по непредпазливост, докато са били в интимни отношения в дома му в Лозен.

За фалшивата си версия Бояджиев разказал на трима души - застреляните Иво и Яна и съученичка на момичето. Те го убедили да се предаде. Мъжът излъгал полицаите, че е отишъл до езерото Панчарево сам, с колата на жертвата си. Всъщност бил с тримата и личната си кола. Притеснявал се, че по камерите могат да го хванат, но никой от 8-о РУ, които разследвали случая, не проверил версията му.

Повярвали ѝ, а от Софийската районна прокуратура обвинили Чавдар в убийство по непредпазливост. Искали му постоянен арест, но съдът го пуснал с подписка. Прокуратурата не е протестирала. След задържането Бояджиев бил разпитван само веднъж - преди 7 месеца.

Заради пропуските Сарафов поиска оставката на Невена Зартова, шефка на СРП. Той напомни, че още на 30 юли е обявил нулева толерантност към проявите на агресия. Тя обаче се отнасяла и за прокурорите и най-вече шефовете, “които допускат формалистично и дори бездушно упражняване на своите правомощия. Нещо, което може да има сериозни негативни последици”, посочи Сарафов в свое обръщение, разпространено от пресцентъра на прокуратурата.

Той е наредил на административните ръководители на прокуратурите в цялата страна да проверят всички неприключили разследвания за причинена смърт. Очаква от тях “при необходимост и при наличие на установен извършител да се прецизират внимателно повдигнатите обвинения”.

Ако Зартова не освободи поста, Сарафов ще иска отстраняването ѝ пред прокурорската колегия на ВСС. Проверка ще има и за наблюдаващата прокурорка по делото.

Тя е питала съдебните медици единствено дали асфикцията може да стане така, както е описал Бояджиев.

Няма да подам оставка, съобщи прокурор Зартова пред “24 часа”. “Нито Законът за съдебната власт, нито който и да е друг закон ми дават право да нареждам на прокурор от СРП извършването на каквито и да е действия по конкретно дело, наблюдавано от него”, заяви тя. 

“Нещо повече, подобно мое действие, мисля, би представлявало престъпление - а именно упражняване на влияние от моя страна върху наблюдаващия прокурор”, допълни Зартова.

И напомни, че обвинителят е поискал постоянен арест, но съдът е пуснал Бояджиев. Зартова не вижда какво е законовото основание за исканата ѝ оставка. Посочи още, че е разбрала от медийни публикации, а Сарафов не е говорил с нея. Зартова е в СРП - най-голямата в страната, от 18 години, оглавява я от ноември 2019 г. В момента е кандидатка за европейската прокуратура. Това е вторият път тази седмица, когато временният обвинител №1 се намесва заради немарливи разследвания.

Сарафов поиска и получи оставката на зам. окръжния прокурор на Стара Загора Георги Видев. Той бе поискал да освободят от ареста Георги Георгиев, обвинен, че е нарязал с макетно ножче 18-годишната Дебора и остригал косата ѝ. Видев остана редови обвинител. Работата за 2 години назад на наблюдаващата делото Десислава Първанова е обект на проверка.

Заради неразкритото убийство на Бояджиев от МВР пък поискаха и получиха оставката на шефа на 8-о РУ, което отговаря за с. Лозен, Светослав Стойков. Той напуска системата. Стойков е бил зам.- шеф на районното по време на убийството, затова ще се проверява и работата на тогавашния началник Валери Симеонов (сменен през октомври м.г.).

Понижен е и шефът на отдел “Убийства” Григор Йосифов (завеждащ сектор “Престъпления против личността” в СДВР).

Проверка ще има и за тогавашното ръководство на СДВР, обясни вчера зам. главният секретар на МВР Живко Коцев. Не спомена имена, но през април м.г. директор бе Калоян Милтенов. Той обаче напусна системата преди 2 месеца.

Иначе промени в столичната полиция започнаха малко преди да се разбере за убийствата в Лозен. От петък Румен Костадинов е новият шеф на 6-о РУ. Той вече е бил началник, но на друго районно - 4-о, откъдето през ноември го махна служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. Поводът бе недостатъчен контрол над служители, разпънали чадър над Георги Семерджиев - убиеца с джипа на двете момичета на бул. “Черни връх”. Тогава Демерджиев смени шефовете на 7 от 9 районни управления в София, включително на сега обезглавеното 8-о.

Зам.-началник на 4-о РУ, което отговаря за “Лозенец” и “Триадица”, пък стана Ангел Бадънков. Той бе шеф на отдел “Криминална полиция” в СДВР, преди Бойко Рашков да го прати в 6-о.

На бдение пред кметстото на Лозен се събраха жителите на селото в събота. Те поискаха справедлива присъда за Бояджиев. Тогава още не се знаеше, че Чавдаров е признал и за убийството преди година. “Интересно е, че по този случай няма развитие. Защо такива лица биват пуснати на свобода? Според мен те не действат сами и въпросът ми към прокуратурата е дали някой на ниско ниво - районно, не покровителства тези хора?”, попита Димитър Неделчев, приятел на удушената млада жена.

 

Удушил Яна и извикал Иво за му даде пари, за да избяга в Русия. След отказа го застрелял в гръб

Яна Велинова е била убита от Чавдар Бояджиев, защото поискала пари. Заради пари загубил живота си и Иво Колев, на когото пък Бояджиев дължал голяма сума. Това признава мъжът в показанията си пред полицаите. 

Той познавал 18-годишната ученичка от около 2 г. покрай общ приятел. 34-годишният мъж разказва, че преди месеци тя сама го потърсила. Искала да изкарва пари със свои голи снимки, които да продава в интернет, но се притеснявала, че може да я познаят. Затова потърсила съдействието на Бояджиев, твърди той в показанията си. Плащал ѝ по 10 лв. на кадър, а снимките качвали в платформа за възрастни. По неофициална информация част от кадрите са направени, преди момичето да навърши 18 г., затова освен за убийствата ще проверяват Бояджиев и за разпространение на детско порно. Ако данните се потвърдят, ще има и нова вътрешна проверка в МВР защо кадрите не са били установени навреме, а Бояджиев - арестуван.

Пред полицаите той твърди, че ѝ е плащал както за снимки, така и за съвкупления. Последния път, когато трябвало да ѝ даде 1000 лв., ѝ заявил, че ще плати накуп при следваща среща. Пред полицаите Чавдар подробно описва местата, на които са се срещали и са правили секс, като всички са в ниви около София.

За срещите се разбирали в приложенията инстаграм и телеграм. И двете апликации позволяват да се изтрие комуникацията, без да остават следи.

Докато двамата се срещали, Чавдар живеел в дома си в Лозен с официалната си приятелка Десислава и нейния баща. Те се пренесли преди около година при него. Бащата бил бивш полицай, напуснал МВР през 1998 г., и имал пистолет.

Чавдар открил, че оръжието - “Макаров”, е скрито в нощно шкафче. Било в кутия за ножове, имало и кутии с патрони. На 3 август сутринта Бояджиев взел пистолета и мунициите. Прибрал ги в своя хюндай и отишъл в полето край Лозен. Там изстрелял няколко патрона.

Бащата на официалната му половинка обаче отрича да притежава пистолета. Той е с изтрити номера. Ще се проверява произходът му и ако се докаже, че бившият полицай е реалният собственик, ще бъде подведен под наказателна отговорност.

Бояджиев твърди в показанията си, че не е планирал да убие Яна. Вечерта на 3 август около 20 ч се разбрал с нея да я вземе от работата ѝ в столичен мол. Дори ѝ купил суши, след като момичето му казало, че е гладно. Изпратило му и снимка какво точно да е ястието. Яна яла чак в полето, около 21 ч, описва Чавдар. После имали интимен акт, но момичето го прекъснало и си поискало 2000 лв. - 1000 обещани от предната среща и още толкова за настоящата, иначе спирали със сексуалния контакт. Тогава Бояджиев се ядосал и я удушил, признава той. Въпреки че бил сигурен, че Яна е мъртва, отишъл до багажника на колата и взел пистолета. Стрелял 2-3 пъти в тялото ѝ. Зарязал трупа на момичето в полето край Лозен. Дори не си направил труда да опита да го скрие или облече.

Тръгнал си и взел 2 дюнера за бащата на гаджето си. По пътя изхвърлил в софийския кв. “Младост” мобилния телефон на Яна. След като пред Окръжна болница се срещнал с мъжа и му предал храната, до след полунощ Бояджиев се мотал и чудил какво да прави.

Около 1,30 часа, вече на 4 август, звъннал на Иво Колев, на когото дължал 10 000 лв. Излъгал го, че има поръчка да прекарва наркотици и парите ще му бъдат оставени извън София в полето - да отидат да ги вземат заедно, за да му се издължи. За да е по-достоверно, от втори профил в инстаграм Чавдар дори си пратил локация къде са парите. Пътьом измили колата на Чавдар, Иво платил за автомивката.

Около 2,30 ч двамата вече били в полето в района на Нови хан да търсят несъществуващата доставка. Тогава Чавдар признал как убил е Яна. Поискал на Иво 15 000 лева, за да избяга през Турция в Русия. Планът му бил да се включи в боевете срещу Украйна.

“Иво ми отказа и тръгна към колата. Аз го прострелях два пъти в гръб”, разказва Чавдар пред полицаите. Улучил го в краката. 27-годишният мъж бил жив, а Бояджиев взел телефона му. Знаел, че Иво има пари и искал паролата за онлайн банкирането му, за да си ги преведе сам. Младежът на няколко пъти отказвал да каже кода и всеки път Чавдар отново го прострелвал. “Няма да ти го дам! Убий ме” били последните думи на Иво. Тогава Бояджиев го застрелял в главата.

“Не се старах. Знаех, че всичко е приключило и “горя”, обяснил Чавдар защо не е скрил тялото му. В “Дружба” изхвърлил от колата телефона и електронната цигара на Иво, завити в суитшърт, в зелена кофа за разделно събиране на отпадъци. След това Чавдар се прибрал вкъщи и легнал да спи.

Събудил го приятел на Иво. Родителите на младежа били притеснени, че не се е прибрал. Бояджиев излъгал, че е оставил Колев в кв. “Дружба”.

След това Чавдар пил кафе с приятелката си Деси и дори си направил разходка до Копитото на Витоша. Около 15 ч го потърсила майката на Яна, но я излъгал, че не знае къде е дъщеря ѝ. Жената казала, че ще отиде в полицията.

“Тогава разбрах, че съм свършен, и тръгнах за морето”, твърди Чавдар в показанията си. Имал предварително запазена квартира в Слънчев бряг, където щял да ходи с две украинки. На бензиностанцията напълнил гориво с картата на убития от него Иво.

По това време полицията вече била по дирите му и го арестувала на входа на Айтос. Там прави пълни самопризнания, а в дома му са открити дрехите, с които е бил по време на убийствата. По тях има петна, за които ще се проверява от жертвите ли са. Имал над 150 хил. лв. дългове към различни институции, затова се оплитал в лъжи с цел да изкара пари.

Той е обвинен за двете убийства и ще му искат постоянен арест днес. Делото за другата смърт ще се проверява. То вероятно ще се води отделно заради изминалото много време.

Други от От страната и света

Витоша - смарагдът на София, който пази повече растения от Великобритания и Нидерландия

Природният парк е най-старият не само в България, но и на Балканския полуостров.  Природен парк “Витоша” е най-старият не само в България, но и на Балканския полуостров

Кирил Петков: Винаги играем за първо място

Винаги играем за първо място. Това обяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, който заедно с Божидар Божанов от "Да, България" и председателя на ДСБ Атанас Атанасов регистрира

Втора вълна успешни кметове вкара Борисов

Втора вълна кметове на ГЕРБ се пускат на парламентарния вот, след като трима техни колеги вече поведоха листи - Димитър Николов в Бургас, Живко Тодоров в Стара Загора и Николай Мелемов в Смолян

Почина академик Александър Петров

Българската академия на науките с дълбоко прискърбие съобщава, че на 22.09.2024 г. почина академик Александър Георгиев Петров.  Акад. Александър Петров е роден на 27.05.1948 г. в гр. Стара Загора

Доган избегна пряк двубой с Пеевски, взе ексминистър Цонев в Пловдив (Обзор)

ДПС без ДС! - новото начало. Така описа листите парламентарният шеф на движението Ахмед Доган избегна пряк двубой с Делян Пеевски - председателя на ДПС, когото сам лансира

>