Сняг заваля в Алпите, опасно време в цяла България в неделя (Видео, снимки)

05.08.2023 18:43
Жълт код за опасни валежи Графика: НИМХ
Циклонът "Церцея" Снимка: MeteoBalkans

Опасно време очаква цяла България в неделя след поредицата горещи дни в началото на август. Но не заради поредните екстремни температури, а заради обилни дъждове.

В същото време над Европа вилнее циклонът "Цирцея", който върна снега на връх Мармолада, в Северна Италия. 

За утре у нас е обявен жълт код за цялата страна за интензивни валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. От НИМХ предупреждават и за условия за градушки на много места.

Очаква се рязко понижение на температурите в Западна България, където в неделя максималните ще бъдат 25-27 градуса при стойности с 10 градуса нагоре днес.

От Планинската спасителна служба предупредиха, че застудяването ще се усети по-рано и по-силно в планините, за което туристите трябва да бъдат подготвени.

В столицата, както и в областите София, Кюстендил и Перник се очаква гръмотевичните бури да започнат още тази вечер. Повишен е и рискът от градушки. 

В Централна и Южна Европа лошото време вече нанесе щети и създава рискове за хората. Поройни дъждове предизвикаха истински потопи в Словения в последните дни. Прекъснато е електричеството, блокирани са пътища, хеликоптери евакуират хората в засегнатите райони. Спасителните служби призоваха хората да ги подпомогнат с осигуряването на надуваеми лодки.

От Министерството на външните работи разпространиха днес предупреждение към всички българи, които планират през следващите дни да пътуват натам - да проверяват редовно ситуацията в страната и пътните условия, тъй като те може да се влошат много бързо, предаде БТА.

Метеорологичните условия в цялата страна са много тежки, обявен е червен код за тежки валежи съобщават от Ситуационния център към Външно. Очаква се през следващите дни дъждовете да продължат, като на места могат да бъдат интензивни.

Очаква се те да засегнат и съседна Хърватия, както и Босна и Херцеговина през следващото денонощие.

Рязък обрат на времето се очаква и в съседна Гърция в следващите два дни, властите вече изпращат предупреждения към туристите. Гражданска защита в Гърция предупреждава за навлизащ циклон с екстремна промяна на времето.

През следващите два дни предупрежденията да за силни дъждове, гръмотевични бури и на места градушки. Вече е свикано извънредно заседание на министерството за реакции при кризи. До преди дни Гърция се бореше с огромни пожари, местни и тристи бяха евакуирани, най-засегнат бе остров Родос.

При предстоящия обрат на времето се очаква райони като Пелопонес и част от островите в Егейско море да не бъдат засегнати и температурите там да останат около 40 градуса,.

В Южна Германия също минаха бури, в град Ройтлинген с часове разчиствали натрупания по улиците лед, като купчините достигали 30 см и общината се принудила да изкара и снегорини.

Изсипалият се град изглеждал точно като дебела снежна покривка посред лято. Според информация от градската администрация на Ройтлинген и местната противопожарна служба в петък през центъра е преминала "локална буря със силна градушка и проливен дъжд".

"Листата и 30-сантиметров слой градушка блокираха канализацията и водата проникна в подземни гаражи, мазета и жилищни сгради", съобщиха от градската управа в профила си в "Туитър".

Други от Времето

Вижте кога времето ще се затопли

У нас валежи се очакват около 27-28 септември. Но като цяло през втората половина на септември температурите ще се повишат. Това каза в студиото на "Денят започва" по БНТ синоптикът Анастасия

Предимно слънчево, но хладно време ни очаква днес, в Пловдив 21 градуса

Доста хладен първи учебен ден посреща пловдивските ученици. Над Западна и Централна България облачността ще се разкъсва и намалява и ще преобладава слънчево време

Първи сняг заваля на Мусала

След Алпите - сняг и на връх Мусала. Първите снежинки са прехвърчали вчера в Рила, но снежна покривка не се е образувала, пише NOVA. Циклонът, който бушува в момента над Западна Европа

Климатологът Симеон Матев: Лятото свърши, но трите почивни дни в края на седмицата ще са топли

Лятото свърши. И да има топли дни, няма да са като летните. Трите почивни дни в края на седмицата ще са съпътствани с приятно време. Това заяви климатологът Симеон Матев

Туристите в планините да очакват дъжд и студено време в планините

На Запад условията за туризъм в планините са по-скоро добри, на Изток вали дъжд. Това съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст (БЧК)

>