Путин към държавните служители: Ще карате само “Лада” и “Москвич” (Обзор)

04.08.2023 21:02
Владимир Путин Снимка: Pixabay

Чуждите коли ги няма, има само руски. Това е било посланието на руския президент Владимир Путин към официални лица в четвъртък по време на среща с ръководители на производствени предприятия, пише “Политико”.

На срещата руският лидер обяснява, че множество държавни служители са го помолили да им позволи да продължат да купуват чужди превозни средства.

“Казах, че това трябва да бъде абсолютно забранено и всички служители на страната трябва да пътуват с местни автомобили. Това може да означава, че колите на някои хора са по-скромни от преди и това е добре. Всъщност това е хубаво нещо. Всички наши прекрасни бюрократи трябва да разберат, че е важно да се стремим към развитие на местни марки”, каза Путин.

След коментарите на президента държавният производител на автомобили “АвтоВАЗ” обяви, че разполага с производствения капацитет, необходим за осигуряване на коли за руските служители. По-рано РИА Новости съобщи, че руската автомобилна индустрия е твърде малка за това, позовавайки се на информиран източник.

Депутатите от долната камара на руския парламент пък обявиха, че доброволно ще се откажат от беемветата и мерцедесите, които сега използват служебно, и ще минат на руски марки.

На този фон нови данни показват, че продажбите на автомобили в Русия са нараснали със 168,8% на годишна база през юли, частично възстановявайки се от спада през 2022 г.

Руската автомобилна индустрия беше силно зависима от инвестиции, оборудване и части от чужбина и беше силно засегната от последиците от западните санкции заради войната в Украйна, като продажбите паднаха с 59% през 2022 г. и много чуждестранни производители на автомобили напуснаха страната. Китайските фирми също увеличават продажбите си в Русия чрез сглобяване на автомобили във фабрики, освободени от компании като “Рено” и “Нисан”.

“Лада” е най-емблематичната марка автомобили в Русия - въпреки че самият Путин е забелязван в по-луксозната руска марка “Аурус”.

Други от От страната и света

Съдят мъж, пребил до смърт друг с тонколонка в село Габровница

Окръжна прокуратура – Монтана с обвинителен акт предаде на съд Л.А., привлечен в качеството на обвиняем по дело за умишлено убийство, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.  Обвиняемият Л.А

Пиян плаши да взриви жилището си в Кюстендил

Пиян мъж заплашил да взриви жилището си в Кюстендил. През изминалата нощ в ареста на РУ Кюстендил е задържан 54-годишен мъж, който е подал сигнал чрез тел

Мъж от Силистра даде всичките си спестявания на ало измамник

720годишният пенсионер се е простил с общо 46 000 лева 72-годишен мъж е станал жертва на телефонна измама, съобщиха от полицията. На 19 септември в Силистра той получил обаждане на домашния си

Борислав Сарафов участва в международна конференция, инициирана от Украйна

И.ф. главен прокурор на Република България Борислав Сарафов взе участие в международна конференция на тема „Възстановяване на справедливостта", която е част от събитията последвали инициираната от

Откриха бактерия на холера в умряла риба в язовир "Въча"

Бактерия на холерата и още два патогена откриха в умряла риба от язовир "Въча". Заключението е на експерти от БАБХ, които направиха лабораторен анализ, след като им бяха предоставени проби

>