Правна комисия прие по-тежки наказания при агресия

03.08.2023 13:56

Правната комисия прие на първо четене промените в Наказателния кодекс, които се отнасят до леката и средна телесна повреда. Те бяха предизвикани от масовото недоволство срещу пускането на свобода на 26-годишния Георги Георгиев, който преби, наряза с макетно ножче и острига 18-годишната Дебора от Стара Загора. 

Заради това зверство бяха внесени спешни промени в НК и Закона за борба с домашното насилие.  

Предложението на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС е максималното наказание за средна телесна повреда да се увеличи от 6 на 8 години, да няма пробация за лека телесна повреда, а глобата да не е вече от 100 до 300 лева, а от 500 до 1000 лева.  

Вторият законопроект за промени  НК е на "Възраждане". Те предлагат при лека телесна повреда да се сложи минимум от три месеца лишаване от свобода. "Когато няма долен праг, тогава съдът прилага текста от НК, който казва, че когато няма минимум, се налага пробация", обясни Цвета Рангелова.  И като пример даде, че лека телесна повреда може да бъде и скубане на коса например. Предлагайки тази законодателна промяна така щяла да се даде възможност на съда да избере най-подходящото наказание. Така се давало възможност на съда да реши дали да бъде глоба, пробация, условно наказание или лишаване от свобода.  

Омбудсманът Диана Ковачева, която също беше на заседанието на правната комисия,  представи своето предложение да се наказва изтезанието, засягането на достойнството, нечовешкото третиране. 

Правосъдният министър Атанас Славов наблегна, че е важно да има калибриране на санкциите по отношение на различните видове телесни повреди. Според него промените не трябва да останат само на законодателно ниво. По думите му част от констатираните проблеми могат да бъдат решени с адекватна съдебна практика. "От една страна подкрепа за законодателната инициатива, а от друга и ясно съзнание, че са необходими и  други мерки", каза Славов.

Хамид Хамид контрира, че щяха ли да са днес в парламента, ако "съдийката Гьонева беше направила правилната квалификация. "Трябва ли всички да се крият зад съдебния медик, той не прави квалификация, квалификацията я прави прокурора", обясни Хамид.  Той посочи и други примери освен Дебора - в Кърджали, където жена се самоубива, защото била подлагана на насилие, бременната жена от Бургас, която била пребита и удряна в корема. 

"Ще подкрепя предложените текстове с надеждата съдии като Гьонева да не се гаврят повече с Наказателния кодекс", каза Хамид Хамид.

Цвета Рангелова обясни, че разбира емоциите му. "Да, има такива съдии като съдия Гьонева, но съм убедена, че на българския съд трябва да се даде свобода да преценява", обясни Рангелова.   

И Рая Назарян от ГЕРБ се съгласи с Хамид, че проблемът е в квалификациите. Тя припомни случаите на залети с киселина жени, които когато е нямало загуба на зрението, са били квалифицирани като лека телесна повреда. 

Мирослав Иванов от ПП-ДБ също беше на мнение, че съдиите трябва да имат своето право на преценка.  

Правосъдният министър Атанас Славов призова да не се назовават имена на конкретни съдии. 

"Какво значи да не споменаваме имена на съдии. Извинявам се, на г-жа Гьонева, която не си свърши работата и вдигна цяла България на крак. Не споменаването на конкретни съдии лепят етикети на всички съдии. Обществото трябва да знае кой как си върши работата. Нека всички да спрат да се крият зад гърба на Народното събрание, защото всички протести са срещу нас", отговори Хамид Хамид.   

"Причината да сме тук се корени в тази зала", коментира Гроздан Караджов от ИТН. Той припомни, че и те са имали законопроект, в който се споменават и "установени интимни отношения". По думите му интимността била четири вида и нямало как за всеки да се търси наказателна отговорност. Според него може да се получи така, че наказанието за лека телесна повреда може да стане и по-леко. Той обясни, че промените в закона, няма да се отразят на случая в Стара Загора. Неговата група щяла да предложи между първо и второ четене промени в текста за средна телесна повреда, така че да се включат и отворени рани. 

 Десислава Атанасова каза, че те ще подкрепят проекта на "Възраждане" и предложи да се спестяват политическите нападки.

Независимият Радостин Василев определи предложенията като недомислени, особено това за интимната връзка, което се предлага като дефиниция в Закона за борба срещу домашното насилие.  

Според Радомир Чолаков Народното събрание се превръща във виновник за всичко. Според него това било хибридна война срещу парламентаризма. Той е на мнение, че Народното събрание трябва два дни да контролира правителството, а един да приема закони. "Кога Народното събрание  ще започне да контролира изпълнителната власт какво тя е направила, за да предотврати тези случаи", каза Чолаков. Той е на мнение, че от две години парламентът се е превърнал в изпълнител на изпълнителната власт. 

"Докараха се дотам, че в момента народът коментира решенията на съдебната власт", добави той по отношение на мантрата, че решенията на съда не се коментират, а се изпълняват.  

Хамид Хамид обърна внимание, че хората вече нямат инструменти да контролират тази система, "но така парламентът става единствен виновник". 

Той пак се върна на съдийката Гьонева. Според него тя се чувствала безнаказана, давала интервюто пред медиите усмихната. "Трябва да ги пазим, а парламентът да поема цялата вина ", каза Хамид.    

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>