Покосеният от мълния Георги вече си е у дома - иска да рита като Меси (Обзор)

02.08.2023 21:02 Тони Щилиянова

Имаме уникални доктори, спасиха сина ни, казват родителите на 8-годишното момче Георги и Цветелина Тодорови

Да стане голям футболист като Лео Меси - това мечтае 8-годишният Гошко от Бургас, който на 20 юли бе поразен от мълния на Централния плаж.

След 12 дни в болница, половината от които в битка между живота и смъртта, детето вече си е у дома. Иска да се възстанови напълно, за да може отново да рита. Чрез бургаските медии родителите на Георги благодариха на лекарите и на всички, които в онзи момент са реагирали бързо и са помогнали за спасяването на детето им.

Георги и Цветелина Тодорови са щастливи, че синът им вече е вън от опасност, че отново ще може да играе футбол, а семейството им пак е заедно.
“Това е младежът, който претърпя

тази светкавица, която преобърна живота ни

Благодарим на всички, най-вече на докторите и на хората, които ни докараха до болницата. Успях да намеря жената, в чиято кола се качихме и която мина на червени светофари през целия град”, каза бащата.

Все още обаче не е намерил непознатия мъж, който буквално издърпал детето от ръцете му на плажа и хукнали да търсят превоз към УМБАЛ-Бургас.

“Благодарение на целия екип на болницата синът ни е жив и здрав при нас. Голямо благодаря на всички, които не спираха да се грижат за него”, допълва майката Цветелина.

Страшният инцидент се случва на 20 юли следобед - на рождения ден на бащата Георги. Семейството отива на Централния плаж, където 5-годишната им дъщеря тренира модерен балет.

“Решихме да се разходим, докато тя танцува. Бурята излезе изведнъж, всичко стана за 5 минути, беше голяма паника. Тъй като и много други деца тренираха там, всички се опитваха да ги приберат, а имаше само едно заведение, където можеш да се криеш. Решихме да бягаме към него. Гошко беше малко по-напред от нас със сестра си.

Удари го светкавицата и падна покосен

И оттам започна филмът, който за наша голяма радост е с щастлив край”, разказаха родителите на момченцето. На рождения си ден таткото си пожелал едно - синът му да се оправи.

Когато малкият Георги е покосен от светкавицата, родителите му започват да го реанимират на пясъка. Майката прави дишане уста в уста, а бащата - сърдечен масаж. По-късно ще се окаже, че това е спасило детето им.

“Беше шок, не знаехме правилно ли даваме първа помощ, нямаше време да мислим. После лекарите казаха, че сме го правили правилно, че благодарение и на това, и на помощта в цялата болница Гошко е спасен”, казва майката.

А бащата допълва: “Веднага започнахме да го реанимираме, на два пъти го връщахме към дишане на плажа, но не ставаше добре. Един господин ми го дръпна от ръцете и тръгнахме към кола. Първата кола, която беше горе (на улицата над плажа - б.а.) беше със запален двигател, хората бяха вътре. Направо влязохме и тръгнахме към болницата.”

Бащата носи на ръце детето в спешното отделение, но то е в клинична смърт.

Екипът веднага започва реанимационни действия

и 5 минути по-късно възстановява сърдечната дейност. Момчето е прието в отделението по реанимация, където е поставено в медикаментозна кома.

Едва след като изследване доказва, че няма мозъчно увреждане, е изведено от това състояние. Следват прегледи, които установяват, че детето е със запазен неврологичен статус.

След седмица в реанимация Георги е преместен в Първо отделение по хирургия, където лекари го раздвижват и обработват раните от изгарянията. Мълнията поразява детето, докато то тича мокро по пясъка - влиза през врата му и излиза в областта на седалището.

“Благодарение на лекарите детето ни е живо и здраво и е при нас. В реанимацията са уникални доктори, дължим им живота на този юнак”, не крие щастието си бащата. Той призовава хората да изкарат курсове за оказване на първа помощ, защото не се знае кога ще им потрябват подобни знания и умения.

Разказва, че и той, и съпругата му са преминали през подобни курсове.

“Шофьори сме, на обучение в БЧК сме ходили,

а и от филмите сме гледали. Не мислех, че ще ми послужат някога, но тези знания оказват влияние, спасяват човешки живот. Съветът ми е да наблягаме на тези неща”, казва Георги Тодоров.

“Адекватните действия на родителите на Георги позволиха детето да бъде възстановено. Всички знаем, че когато до мозъка не достига кръв в продължение на 5 минути, той спира да функционира”, коментира зам.-шефът на УМБАЛ д-р Светослав Тодоров.

Той, както и всички останали медици, помогнали Гошко да се оправи, не крият радостта си от това, че той вече е добре.

“Искам да ритам”, казва детето с тениска на Меси и не иска да чуе за плажа

“Има още необходимост да възстанови двигателната си дейност, но като цяло е много добре, ще бъде в трети клас”, казват родителите.

Семейството е изключително признателно и на бургаския кмет Димитър Николов. “Още от първия час имаше готовност да транспортират детето до София със самолет”, казва бащата.

Преминали благополучно тежкото изпитание, родителите на 8-годишния Георги пожелават само едно - здраве, без което всичко останало няма значение.

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>