Прекъсват депутатската ваканция, за да гласуват наказание за насилника (Обзор)

01.08.2023 21:30 Весела Бачева
Бойко Борисов и Кирил Петков са съвносители на промените в двата закона заедно с ДПС.

Защитата на жертвата в интимна връзка, когато няма съжителство, бе предложена от ИТН, но изхвърлена от последните промени

Интимните партньори също да бъдат отчитани от закона като възможни извършители на домашно насилие, а наказанията за причиняване на лека и средна телесна повреда да бъдат по-тежки.

Тези промени предлагат ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, а за да бъдат приети спешно, депутатите ще прекъснат ваканцията си. Първо в четвъртък се събира извънредно правната комисия, а точно седмица, след като гневът изкара десетки хиляди в София и цялата страна на протест в подкрепа на Дебора, на 7 август се свиква и пленарно заседание. Протестиращите от Стара Загора, сред които бяха и майката и бащата на момичето, дадоха седмица срок на политиците да поправят закона, така че насилникът да бъде наказан адекватно.

След като цялата страна се потресе, но и обедини заради случая с нарязаната с макетно ножче 18-годишна ученичка, трите формации са изготвили промени в Наказателния кодекс и Закона за защита от домашното насилие, чиито последни промени бяха обнародвани във вторник сутрин в “Държавен вестник”.

До момента за домашно насилие се считаше тормозът над партньори, които са във фактическо съпружеско съжителство - т.е. бракът не е задължителен, но трябва да живеят на семейни начала и да са регистрирали съжителството в общината. В началото на юли депутатите разшириха кръга от жертви, които могат да потърсят закрила, и добавиха хора, на които е поверена грижа за детето на единия от партньорите във връзката, както и близките роднини на двамата.

Новите поправки са в същия член на закона, където фактическото съпружеско съжителство се заменя от интимен партньор.

В 49-ото НС такава попоправка вече бе внесена от “Има такъв народ”. Тя обаче не срещна подкрепа от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, тъй като те бяха предложили изцяло нов закон, а не поправки в сегашния. От ДПС обаче гласуваха “за”.

Тогава от “Възраждане” ги обвиниха, че се опитват да прокарат еднополовите двойки. Подобни опасения имаха и от БСП, при предишното отваряне на закона в 48-ото НС.

“Проблемът с насилие по време на интимна връзка, която не е съжителство между две лица, беше поставен. За съжаление, в два конкретни поредни парламента този въпрос беше изкаран от законопроекта и не беше приет”, коментира вчера правосъдният министър Атанас Славов.

С промените се дава и определение на интимна връзка

- “доброволен относително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личният характер на техните отношения”.

В мотивите си депутатите посочват, че нараства броят на убитите жени, станали жертва на свой интимен партньор, с когото обаче не са живели под един покрив, като обикновено най-честата причина е ревност.

Именно такъв бе и случаят с обезобразената Дебора и арестувания за причиненото Георги Георгиев - двамата са били гаджета 5 месеца, но нямат сключен брак и не са живели заедно.

Причиняването на лека телесна повреда се наказва с до 2 г. затвор, ако има нарушаване на здравето на жертвата, предвижда друга от спешните промени. Тя идва, след като Георгиев бе пуснат от съда, тъй като нанесените 21 рани с макетен нож бяха счетени за лека телесна повреда. Тук

отпада възможността за пробация

Голямото обществено недоволство бе не само заради причиненото зверство над младото момиче, но и защото Георгиев е бил освободен, а съдията е решила за лека телесна повреда. Именно плакати с “лека телесна повреда”, изписани с кървави следи като белезите от макетното ножче на Георгиев, носеха много от хората по площадите в над 40 града в понеделник. Протестиращи се събраха и пред българските посолства в чужбина.

Средната телесна повреда се наказва с до 6 години затвор според НК. Сега обаче се предлага да е до 8 години затвор.

Други от От страната и света

Работата (не) е всичко. Но къде е в Аз-концепцията ви

Като осъзнаете мястото й в личните си ценности, ще сте по-успешни и по-удовлетворени от живота си "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

>