Откриха антитела, неутрализиращи всички варианти на коронавируса

01.08.2023 19:37
COVID-19 Снимка: Pixabay

Новите изследвания дават надежда, че може да се създаде универсална ваксина срещу COVID-19

Шест новооткрити антитела в кръвта на пациенти, прекарали предшественика на COVID-19 от 2002 г. - SARS, и ваксинирани срещу коронавируса е възможно да преборят всеки негов щам, съобщи в. “Дейли мейл”.

Международен екип от учени установи, че най-мощното от тях - антитялото E7, неутрализира новите разновидности на COVID-19, например омикрон XBB.1.16, който беше виновен за скока от 14% на нови заразени в САЩ. Учените от медицинското училище Duke-NUS в Сингапур определиха, че Е7 блокира процеса, при който вирусът променя формата си, за да зарази клетките.

Както оригиналният COVID - SARS-CoV-2, така и вариантите алфа, бета, гама, делта и омикрон се представят слабо в борбата си срещу новите антитела, създадени от клонирането на една уникална бяла кръвна клетка. Те се оказват ефективни и срещу смъртоносния SARS от 2002 г., както и срещу други коронавируси, включително тези, които се предават между бозайници.

Предишни опити за разработване на лечение с такива антитела са неуспешни, тъй като борещите се с вируса клетки губят ефективност при по-новите щамове на заразата. Шестте нови антитела обаче са мощна комбинация от два вида имунитет - естествен и от ваксинация. Пациентите, в които те са открити, освен че са прекарали оригиналния SARS, имат поставена ваксина на “Пфайзер” срещу COVID-19.

“Новите данни предоставят обнадеждаващи доказателства, че панкоронавирусните ваксини са успешни, ако те могат да “обучат” човешката имунна система по правилния начин”, посочва главният автор на изследването Уанг Линфа - експерт по вирусите на прилепите.

От шестте антитела три се отличават като особено ефикасни срещу всички тествани вируси, свързани със SARS, дори и да са в по-ниски концентрации, обяснява Чиа Уан Ни - постдокторант и част от изследователския екип. Освен Е7 другите две антитела, които са успели да преборят 18 различни коронавируса със “свръхмощна способност”, са наречени F1 и F5.

Е7 - най-силното от тях, може да се свързва едновременно с два белтъка на повърхността на вируса, като предотвратява възможността му да влезе в клетката и да я зарази. Е7 е и най-ефективен срещу най-новите варианти на болестта, като омикрон XBB.1.16.

“Неутрализиращата сила и обхватът на антитялото E7 надхвърлят всички други свързани със SARS антитела, на които сме попадали”, пояснява Чиа. По думите ѝ “то запазва активността си дори срещу най-новите подварианти на омикрон, докато повечето други антитела губят ефективността си”.

Чиа и колегите ѝ се надяват да разширят изследванията си върху новите антитела, за да разработят лечение както за сегашните, така и за бъдещите коронавируси. Учените си сътрудничат с Университета на Мелбърн в Австралия и Центъра за изследване на рака “Фред Хътчинсън” във Вашингтон.

Други от Докторе кажи

Тревога: 0,5% от човешкия мозък вече е пластмаса

Преди 8 г. количеството е било с 50% по-малко, още не я ясно какви може да са последиците за здравето Микропластмасата, открита в човешкия мозък при аутопсии, извършени през 2024 г

Престоят в болница е до излекуване, не само дни, определени по клинична пътека

НЗОК заплаща 267 пътеки, амбулаторните процедури са 48, а клиничните процедури са 7 През 2024 г. Националната здравноосигурителна каса навърши 25 г., откакто осъществява своята дейност в полза на

XEC - новият щам на COVID, е по-заразен, идва с втрисане, диария и загуба на мирис

За 15 дни 1500 българи се възползваха от безплатната ваксинация - най-младият имунизиран е на 1 г., най-възрастният - на 99 Нов вариант на вируса SARS-CoV-2, който причинява COVID

Кондева: Над 21 милиона лв. ще бъдат платени на аптеките за отпускане на лекарства

С над 21 млн. лв. от резерва на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъде платена дейността на аптеките по отпускане на лекарствени продукти за домашно лечение

Учени са съхранили човешки генетични данни върху кристал с 5D памет

Група британски учени са съхранили човешки генетични данни върху кристал с 5D памет, който може да съхранява информация в продължение на милиарди години и по този начин потенциално да играе роля в

>