Няма жалба в полицията? И няма как да има - оплакването е ходене по мъките без резултат

01.08.2023 19:21 Георги Банов
Минута мълчание запазиха протестиращите в София в памет на жертвите на домашно насилие

Видели са в какво състояние е момичето и... нищо

Всеки случай на домашно насилие в България включва задължителното оправдание от страна на полицията - при нас няма жалба. Реално при сегашното отношение на МВР към някои по-дребни инциденти няма и да има. Нека първо началниците си оправят системата, пък тогава да реват на хората, че не се жалили.

Преди много години ми се наложи да придружа един куп съседи до III РУ. Причината бе повикана полиция заради музикален тормоз от почти цяла махала. Всичко мина добре, униформените дори измъкнаха 11 нелегални иракчани от къщата, където вървеше купонът. И ни поканиха да подадем жалбата.

Дотук добре. Стигаме бодро до районното, което се намира над бензиностанцията на “Константин Величков” и “Тодор Александров”. Там вече имаше един човек, който чакаше нещо. И се започна. След около 40 минути човекът влезе. Мина някъде около час. Нахлува цялата бодра група. На един компютър стои униформен, който пише с два пръста. Започва се едно тракане, но след около половин час всичко е готово. И идва голямата изненада. “Хайде сега го препишете с ваш почерк. Това е изискването на закона”, обяснява културно полицаят. И се започва. В крайна сметка около 1 часа след полунощ и проклинайки желанието си за сън, тръгваме да се прибираме след уверенията на полицая, че районният инспектор ще се обади. Още го чакаме. Дали минаха 5, или 10 години, вече не помня.

Е, посочете ми един нормален човек, не само българин, как ще тръгне да подава жалба. Няма такъв. Но заради това полицията си има вечно оправдание.

И то толкова вечно, че го използваха и при случая в Стара Загора. Въпреки че са ходили в дома на момичето и са видели с очите си в какво състояние е нарязаната. Ама тя пък как не се е съобразила с изискванията на закона и да се надигне и да пусне една жалба? Значи е виновна. А всички останали са невинни - полиция, съд, прокуратура.

Други от Лични

Иван Гарелов, който ми даде от професионалните уроци до вкуса на живота

Така е с най-големите загуби: внезапно осъзнаваш, че си е отишъл един от най-важните хора в живота ти. Че няма да се обади по неговия кратък и категоричен начин

Свободата е междинно състояние - ето как го нарисува Анри Кулев

Коментар на седмицата №3: В Германия слушат "Добре дошли, скъпи убийци!" или защо се провали миграционната политика *

Публикуваме отново най-четените коментари през изминаващата седмица. Този е номер 3 с близо 38 048 прочитания. ⁃ Дисциплинираното общество не издържа вече на политическата коректност

Не е добре

Много е добре, че в ПП-ДБ има дискусия, предшестваща евентуалното общо явяване на предстоящите избори. Никак не е добре, че тази дискусия е съсредоточена /по публична информация/ в правилата по избор

Завещание на седмицата: С райския газ се провалихме, дано поне с енергийния сниф успеем

Политици и институции спят. Събуди ги певицата Диона, докато рекламира енергийна напитка на прах, която се смърка през носа. Преди Диона обаче беше вестник "24 часа"

>