Случаят с обезобразеното момиче провокира нови законодателни инициативи

01.08.2023 14:34
АТАНАС СЛАВОВ

Министърът на правосъдието Атанас Славов и омбудсманът проф. Диана Ковачева се обявиха за законови промени заради обезобразеното момиче в Стара Загора. Исканите промени са в наскоро приетите окончателно поправки в закона за домашното насилие и в Наказателния кодекс.

От изказването на Славов стана известно, че може да предложи промяна, така че интимната връзка да бъде едно от основанията за защита, когато има извършено насилие. "Проблемът с насилие по време на интимна връзка, която не е съжителство между две лица, беше поставен. За съжаление в два конкретни поредни парламента този въпрос беше изкаран от законопроекта и не беше приет", каза Атанас Славов. Припомни, че първият вариант на законорпоект за промени в закона за защита от домашното насилие беше изготвен още когато Надежда Йорданова от "Демократична България" беше министър на правосъдието в кабинета "Петков".

Според информация на "Дневник" от източници в парламента на включването на партньорските връзки в закона за защита от домашното насилие се е противопоставила най-вече БСП още при работни срещи между политическите сили за законопроекта. Социалистическата партия и "Възраждане" открай време виждат в промените опити за прокарване на "джендър идеология".

"Много е важно, когато става дума за насилие, основано на пола, за домашно насилие да не използваме популистки аргументи, да не развихрим някакви истерии, свързани с джендър идеологията, а наистина да се грижим за жертвите и да се опитваме да ги защитим максимално", каза министърът на правосъдъието Славов, цитиран от Българската телеграфна агенция (БТА).

В интервю пред Би Ти Ви омбудсманът проф. Диана Ковачева също се обяви за включване на интимните връзки в закона за защита от домашното насилие: "Партньорските връзки останаха извън хипотезата на закона и случаи като тези продължават да не могат да бъдат наказани в хипотезата на домашното насилие", каза тя.

Ковачева обяви, че е готова да внесе в Народното събрание предложения за промени и в Наказателния кодекс, защото в сегашните текстове "има бели петна" и случаите на физическо, психическо, иономиническо насилие, макар и да са вписани в нормативната уредба, "са оставени изцяло на съдебната практика, на дискреция, на усмотрение".

"Случаите на тежко насилие, което не убива, но смазва човекешкото достойнство са много, но те не могат да бъдат наказани, защото в Наказателния кодекс няма такъв текст: за инкриминиране на изтезания, за жестоко, унизително отношение", каза Диана Ковачева.

По думите ѝ трябва да се въведат и обучения за полицаите, за да могат те да реагират с повече чувствителност към сигнализиращите за домашно насилие, вместо да ги пренебрегват.

Други от От страната и света

Йотова: България може да се превърне в център за борба с киберпрестъпността

Киберпрестъпността не може да бъде затворена в географски граници и е проблем на целия свят. Със своите традиции в сферата на високите технологии и с изключително подготвените млади хора България

Съдят продавачка, откраднала над 7 хил. лв. от дрогерия, в която работи

Софийската районна прокуратура предаде на съд мъж и жена за кражба и присвояване на пари. Това съобщиха от пресцентъра ѝ. 24-годишата жена е обвинена

Мъж влиза в затвора за закана с нож: Ще те наръгам, ще те убия

43-годишен мъж от Кюстендил получи ефективна присъда "лишаване от свобода" за година и половина за закана с убийство. Районен съд – Кюстендил определи наказание „лишаване от свобода" за срок от 1

Задържаха шофьор, карал под въздействието на амфетамини

Водач, управлявал лек автомобил под въздействието на наркотични вещества, е задържан в РУ Берковица. На 24.09.2024 г. в 22,10 ч. в с. Мездрея, общ. Берковица

Задържаха жена, тормозила и заплашвала бившия си, имала и незаконна пушка

31-годишна жена от Дупница е упражнявала психически тормоз над бившия си съпруг, отправяла заплахи и чрез кореспонденция във Viber. Това съобщиха от ОД на МВР-Кюстендил

>