Омбудсманът за нарязаното момиче: Всичко е въпрос на чувствителност от институциите

01.08.2023 09:10
Диана Ковачева СНИМКА: Пресцентър на Омбудсмана на Република България

"Изправени сме пред случай на жестоко насилие, което явно не е е имало за цел да убие, а да накаже. Няма обяснение за тази промяна в квалификацията (от средна към лека телесна), при всички случаи е странно защо лице, което вече е било задържано за насилие, е било освободено, след като е имало опасност да избяга и да се укрие, което и направи", коментира в "Тази сутрин" омбудсманът на България Диана Ковачева във връзка с нападнатото по жесток начин 18 годишно момиче от Стара Загора, което беше нарязано с макетно ножче, обръснато до кръв и с счупен нос. По случаят, заради който вчера в цялата страна имаше протести срещу насилието, бе задържан приятелят ѝ - 26 годишният Георги, който и преди е имал спречквания със закона. 

"Има бяло петно в Наказателния кодекс, занимавам се с това от години, внасяла съм промени, но няма яснота спрямо умишленото причиняване на болка или страдание. От години България е осъждана, и от Страсбург неведнъж са казвали, че имаме проблем", подчерта Ковачева.

По думите ѝ няма текст, който инкриминира такъв тип деяния, които остават ненаказани, а "това момиче ще носи за цял живот белезите, унижението". 

Спрямо първоначалната реакция на прокуратурата в Стара Загора, която първоначално е пуснала Георги на свобода, Ковачева заяви, че "прехвърлят топката". "Те казват: Ние се съгласяваме със снимките и това, което пристигна. Съгласяваме се със съдебната експертиза", посочи още омбудсманът, като подчерта, че "няма пречка съдът да отиде и да види на живо".

"Съдът има възможности да се увери сам, всичко е въпрос на чувствителност от институцията, трябва да се промени отношението към жертвите на насилие. Търсенето на три последователни сигнала пречи да се осъди извършителя, а жертвите на насилие не говорят. Системността при насилието се предполага, ясно е , че това е не първия акт, но жертвите се страхуват", обясни още тя.

"Представете си - в малък град сте, съобщавате в полицията, това стига до извършителя, и когато втория случай е вече за убийство, няма трети сигнал".

Относно 10-те поправки в закона за домашно насилие, Ковачева подчерта, че той "има доста компромиси, както например партньорските връзки", както и че "има още какво да се направи, има нужда и от още стъпки". 

"Радвам се, че хората реагират, но има още стереотипи, с които не сме се преборили, че някой е твоя собственост, че може да го наказваш по някакъв начин", каза още Ковачева, като допълчи, че веднага би внесла предложенията за закон за домашното насилие, но "НС вече не работи, депутатите са във лятна ваканция".

"Много жени са връщани още в полицията заради едно студено отношение, че това са били домашни въпроси, лични. Много е важно подкрепата от институциите, защото жертвите на насилие са сами. Важно е и жертвите да търсят помощ навреме, има много НПО-та за психическа подкрепа. Трудно е да говорят, защото е унизително, то смачква човешкото достойнство, кара те да се чувстваш недостоен", обясни още омбудсманът, като в заключение призова: "Но трябва да потърсят помощ, за да не се стигне до фатален край".

Други от От страната и света

Пожар гори край НДК

Пожар гори край Националния дворец на културата в София. Запалил се е "Макдоналдс" до Моста на влюбените. На място има пожарна, не се съобщава за пострадали или сериозни щети, съобщава фокус

В Павликени вече не купуват булки на 14-15 г. – навън научиха, че трябва да имат граждански брак

Плащат си местните данъци, изискват пътища и добри условия за живот Във Върбовка казват за махалата на емигрантите, че е Кварталът на богатите Почти всяка година има по 2-3 деца

Украински ресторанти в редица градове на Япония осигуряват работа на бежанци от войната

Ресторанти, управлявани от украински бежанци, се появяват в различни градове на Япония, предаде Киодо. Две и половина години след началото на войната в Украйна украинските бежанци търсят стабилни

Софиянец се удави в язовир "Дяково", прилошало му докато плува

57-годишен мъж от София се удави в язовир "Дяково" около 14 часа днес, след като му прилошало, докато плува, и за броени секунди изчезнал от повърхността на водоема

„Демокрация за права и свободи” не била уведомена официално да доказва, че ДПС не е част от коалицията

Не бяхме уведомени официално, че трябва да докажем, че ДПС не е част от коалицията „Демокрация за права и свободи". Няма такова писмо, има имейл, но очакваме от ЦИК да започнат да слагат входящ

>