Футболното проклятие на 80-годишния Мик Джагър

31.07.2023 05:00
Мик Джагър Снимка: Facebook/Mick Jagger

Фронтменът на “Ролинг Стоунс” Мик Джагър навърши 80 години на 26 юли.

Фантастична възраст за певец, който е над 60 години на сцената. Според данни от Управлението на националната статистика на Великобритания мъжете в страната живеят средно 79,4 години.

Но той има прекалено много работа, за да мисли за смъртта - медиите твърдят, че в момента групата работи над 26-ия си студиен албум The Rolling Stones, като в записите участват Пол Маккартни и Лейди Гага.

А ако албумът види бял свят, това означава ново световно турне. През тази година най-малкият син на Мик - Деверо Октавиан Джагър, става на 7 години и трябва да тръгне на училище. А засега заедно с частен учител пътува по света със семейството на рокзвездата.

За възрастта си певецът е в страхотна форма. Достатъчно е да се прегледа видеото от последното засега турне през 2022 г. - Sixty.

14 концерта през четири дни между тях, всяко по 2 часа и половина. Британските медии изчисляват, че

средно Джагър навърта по 16 километра по време на всяко шоу

Само за сравнение - в Шампионската лига по футбол 11 километра на мач се смята за много добър резултат. Като все пак се има предвид, че днешните футболисти може да са внуци на звездата.

Спортът е важна част в живота на Мик Джагър от самото му детство. Баща му Джо е учител по физическо в колежа “Сейнт Морис” в Туикънхем - район в югозападен Лондон, световноизвестен благодарение на стадиона, на който играе английският национален отбор по ръгби.

И до днес той си остава вторият по капацитет в Англия след “Уембли”.

Младият Мик не се запалва по ръгбито - твърде слабичък е физически, но става фен на футболния “Арсенал”.

Години по-късно името му се свързва с едно от най-известните проклятия в този спорт. Твърди се, че нито един отбор, който той подкрепя в конкретен мач, не печели.

За първи път британските таблоиди пишат за проклятието “Джагър” през 2010 г. Към онзи момент той редовно се появява във ВИП ложите на големи турнири.

На световното в Южна Африка Мик пропуска груповата фаза и отива направо за 1/8-финалите. В началото на мача САЩ - Гана

камерите го фиксират да си приказва с бившия американски президент Бил Клинтън

Те са приятели отдавна, даже епизод от отношенията им е описан в биографията на скандалноизвестния американски финансист Джефри Епстийн, по-късно осъден за склоняване към проституция и секс с непълнолетни.

Според него през 2002 г. Джагър организирал секс оргия направо в самолета му, като по спомени на биографа на Епстийн - Даниел Харпър, на борда бил и Клинтън, но той не участвал в оргията.

Та в онзи мач САЩ - Гана няма явен фаворит. Американците влизат като победител в групата, като изпреварват Англия, а Гана изхвърля от първенството Сърбия и Австралия, като демонстрира нетипична за африканците стегната защита.

В редовното време отборите си разменят голове, а изходът от мача е решен от гол на Асамоа Гиян в първото продължение. САЩ, които очевидно подкрепя Джагър, отпадат.

Още на другия ден певецът е на друг 1/8-финал - между Англия и Германия. Тъжен за него и всички британци, след като при 2:1 в край на първото полувреме чист гол на Франк Лампард беше отменен. Топката се удари в гредата и отскочи зад голлинията, но тогава нямаше VAR.

След почивката Томас Мюлер и Месут Йозил докараха резултата до разгромен - 4:1, а треньорът на Англия Фабио Капело го нарече несправедлив.

Но и след отпадането на Англия Мик Джагър не си тръгва от РЮА. Той е заедно с 11-годишния си тогава син Лукас, плод на кратката му връзка с бразилския модел Лусиана Хименес, затова е ясно за кого ще викат двамата. Синът му е за “селесао”, бащата - естествено също. И даже

облича жълта фланелка за мача с Нидерландия

Нещата приключват с дубъл на Уесли Снайдер и 2:1 в полза на европейския отбор.

В Бразилия е лесно да повярваш във всякакви истории, свързани с проклятия, затова в социалните мрежи върху Джагър се изсипва истински потоп от коментари на бесни фенове, повечето от които се обръщат към него с Jagger FDP (filho da puta - к*пеле).

Горките, не знаят, че най-лошото тепърва предстои.
Преди световното през 2014 г. мнозина въздъхват с облекчение - по време на първенството “Ролинг Стоунс” са на турне и поне до полуфинала е изключено Мик да се появи на някой стадион.

Но става ясно, че проклятието действа и дистанционно. Час-два преди първия мач на англичаните той пише в туитър: “Днес играем първия си мач, успех на момчетата. Напред, Англия!”.

След което в сравнително равностоен мач сънародниците му падат 1:2 с победен гол на Марио Балотели.

След това “трите лъва” трябва задължително да бият Уругвай. Джагър може би е трябвало да си затрае, ама не - пише: “Напред, Англия! Дойде време да побеждаваме!", след което Луис

Суарес направи дубъл, а Англия стегна куфарите

за вкъщи, защото последният мач с Коста Рика вече нямаше значение.

Мик Джагър обаче няма спирка. На концерт в Рим, без никой да го пита, той прави прогноза: "Италия ще бие Уругвай 2:1”, след което “адзурите” падат с гол на Годин в края и изхвърчат, макар че ги устройва и равен.

Друга негова жертва е Португалия. Преди първенството заявява, че Португалия ще стане световен шампион, а Кристиано Роналдо - най-добър играч на първенството. След което португалците губят шансове да продължат още след първите два мача.

Но върхът е, когато Джагър отскача при Лукас в Бразилия, за да подкрепи любимците му.

Това доста притеснява феновете на домакините, които дори вдигат по трибуните картонена фигура на певеца с екип на Германия. Не помага - Бразилия пада 1:7.

Серията продължава и на световното в Русия, а проклятието е развалено чак в полуфинала на Евро 2020, когато Англия бие Дания 2:1. Но привържениците на теорията на проклятието "Джагър" твърдят, че то действа само на световни първенства.

Други от Възход и падение

Шакира напусна сцената на концерт, след като фенове я снимаха под роклята (Видео)

Певицата Шакира, която наскоро се оказа в центъра на скандал за укриване на данъци, рязко напусна сцената, след като забеляза фенове да я снимат под роклята

“Уикеда” забиват на концерт в Борисовата градина с вход свободен

Едни от най-големите хитове на Ерол Ибрахимов и музикантите от “Уикеда” като “А ние с Боби двамата пием кафе”, “Мари-Анна”, “Уиски с фъстъци” и много други ще прозвучат на 21 септември в

"Оркестър без име" и още български класики без пари в кино "Одеон"

С филма "Силна вода" от 1975 г. се открива есенното издание на фестивала за българско класическо кино "24 през 2024" днес от 18 ч в кино "Одеон". Прожекцията е посветена на 90-годишнината от

DJ Мартен обясни защо не пусна любимата песен на Джокович: Не трябваше да звучи в залата

Тази песен не трябваше да звучи в залата. Знаеше се, че Новак Джокович ще я чуе лично от Камелия. С тези думи DJ Мартен обясни пред Би Ти Ви защо не пусна любимата песен на сръбския тенисист при

София Лорен навърши 90 години (Видео)

Дивата на италианското кино София Лорен - иконата, чиято слава отдавна надхвърли пределите на страната, в която е родена и в която изгря ненадминатия ѝ талант, днес навършва 90 години

>