Кирил Петков: Животът на правителството зависи от дисциплината на всички (Обзор)

30.07.2023 22:15
Бойко Борисов и Кирил Петков в кулоарите на парламента
Премиерът акад. Николай Денков и вицето Мария Габриел декларират неведнъж, че работят добре заедно.

Животът на правителството зависи от дисциплината на всеки един от участниците. Това предупреждение отправи съпредседателят на ПП Кирил Петков в неделя. То дойде след тежка и гореща парламентарна седмица - последна преди лятната ваканция, в която между партньорите от (не)коалицията неведнъж прехвърчаха искри.

Последната бе по повод избрания в полунощ в петък срещу събота за шеф на здравната каса Станимир Михайлов. От ГЕРБ имаха забележки срещу кандидата на ПП, тъй като ДАНС го проверява заради декларация с невярно съдържание. В крайна сметка хората на Бойко Борисов подкрепиха Михайлов.

А пък депутати разказаха за среднощни пазарлъци между ГЕРБ и ПП-ДБ за областни управители, случили се из кьошетата на парламента по време на обсъжданията на бюджета на второ четене в малките часове на деня в петък.

Очаква се тази седмица ГЕРБ и ПП-ДБ

най-накрая да подпишат механизъм

за съвместната си работа, след като хората на Кирил Петков и Христо Иванов отказаха да има коалиционно споразумение.

“Ако дисциплината на всеки от нас е да сложи националните приоритети над лично партийните интереси, това правителство може да продължи дълго. Ако обаче всяка от партиите се изкуши да сложи личния си партиен интерес пред този на държавата, може и да е много кратко. Въпрос на дисциплина и приоритизация”, коментира ситуацията Кирил Петков в предаването “Неделя 150” на БНР. Той допусна, че кабинетът може да издържи и 4 г. Но обясни, че “това напрежение ще продължава всеки ден, защото трябва да се правят нови решения и всяко се отразява и на партийните интереси, и на националните”.

“За конституцията трябваха 160 гласа. За да имаме над тези гласове,

ДПС беше толкова важна, колкото и ГЕРБ,

колкото и ние този проект да бъде реалност”, каза още Петков. Вратата била широко отворена за БСП и ИТН.

В момента се опитваме да направим от алхимията на желязото - злато, допълни Петков. Крайната цел - резултатите за промяната на конституцията да бъдат правилни. Ако ГЕРБ-СДС и ДПС гласуват за крайните резултати, ПП-ДБ ще поеме риска, че всички ще ги хулят, че са направили конституционните промени с тях.

“Разговорът с ДПС беше неизбежен. Те влязоха конструктивно в него. Ако нещата тръгнат накриво, просто ще излезем от колата и ще оставим някой друг да шофира, ако има такъв желаещ”, включи се и премиерът Николай Денков. Пред bTV той обясни, че вместо сглобка и коалиция предпочита термина “сътрудничество за постигане на общи цели”.

От години се говори за конституционни промени и когато ГЕРБ се намеси в процеса, бяха направени нови предложения, които се приеха, коментира пък Бойко Борисов от Каспичан.

Той бе категоричен, че “служебното правителство трябва да го има само в екстремен случай”. “На кого отнемаме правомощията? Радев да не е вечен?! Много му хареса 2,5 г. да управлява еднолично. Кажете ми едно-единствено нещо, направено в държавата? Само хаос, мизерия, чудовищна инфлация. Това ли са успешните правителства на Радев?”, критикува лидерът на ГЕРБ.

В момента парламентаризмът работи по-добре от всякога, защото партиите работят в екип. Учим се взаимно на компромиси, това е демокрацията, каза Борисов.

“ПП-ДБ вече осъзнават, че трябва да си мерят приказките

срещу ГЕРБ. Включително и за местните избори. Много внимателно. Ако искат да има стабилно управление”, допълни той.

Кабинетът ще издържи, докато има диалог, разум и механизъм, по който продължават да се вземат решенията, както досега, и от двете коалиции, които подкрепят правителството, каза пък вицепремиерът и външен министър Мария Габриел пред БНР.

Тя отново заяви, че подкрепата на България за Украйна е цивилизационен избор, и обяви, че се реагира на изказвания на руски представители за България, включително на посланика на Руската федерация у нас. “Трябва да сме наясно, че сме в изключително сложна обстановка, в която такъв тип изказвания са пореден опит, включително агресивна демонстрация, за зловредно влияние и намеса във вътрешните работи”, каза Габриел.

Други от От страната и света

Експерт за BG-Alert: Тестът беше успешен, не е трябвало да получим съобщение

Целта на тестването наBG-Alert е била да се провери линията на комуникация от МВР към мобилните оператори, а не до крайните потребители. Ние не е трябвало да получим съобщение

Мъж отвлече и преби 19-годишно момиче от Кресна

Млада жена от Кресна е била отвлечена и пребита от неин съгражданин, съобщават от пресцентъра на Областна дирекция на МВР - Благоевград. Сигналът за побоя е подаден на 16 октомври на тел. 112

Русе е домакин на форум за пътна безопасност и транспортна свързаност

На 23 октомври в Русе от 11 часа в зала „Европа" в Доходното здание ще се проведе форум „Свързаност 2025 в рамките на безопасна мобилност". Основната цел на форума е да представи политиките и мерките

Спират 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" заради годишен ремонт

В първите часове на 19 октомври 2024 г. шести блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде спрян за планов годишен ремонт, който се предвижда да продължи до края на ноември

Закопчаха трима за измами с кредити в страната

Трима души са задържани за извършване на измами с кредити. Това съобщи на брифинг Лъчезар Иванов - прокурор в Районна прокуратура – Стара Загора. В брифинга участват също Таня Димитрова - районен

>