Сменяме ВСС още септември, предупреди Пеевски (Обзор)

30.07.2023 20:48
Ако Инспекторатът към ВСС не се е задвижил, в понеделник ДПС ще го сезира, заяви Делян Пеевски.
НАДЕЖДА ЙОРДАНОВА
ДИМИТЪР НИКОЛОВ

Първата работа на парламента и на политиците през септември е да се инициира смяната на ВСС, който е с изтекъл мандат. ДПС е отговорна партия и съблюдава спазването на законността.

Това заяви депутатът от ДПС Делян Пеевски в неделя. Отправи заканата като част от коментара си по повод зверството на Георги Николаев, обезобразил 18-годишното момиче, което потресе България. Въз3мущение изразиха и политици от всички цветове.

“Изключително възмутен съм. Недопустимо е подобно зверство да се случва в цивилизована европейска държава. Инспекторатът към ВСС трябва да се самосезира незабавно и да извърши свое разследване на магистратите, които са освободили садиста и са му позволили да се разхожда свободно след извършеното от него престъпление”, коментира Пеевски пред БЛИЦ. И допълни, че ако Инспекторатът все още не се е задвижил, в понеделник ДПС ще го сезира официално.

“На Николаев е била дадена възможност да продължава да е опасен за хората и са създадени предпоставки да пострадат и други невинни. Трябва да се направи задълбочена проверка как една съдийка преценява, че зверството на Николаев представлява лека телесна повреда, при положение че момичето е обезобразено и е в критично състояние”, коментира ощ4е Пеевски.

Връзка на скандалния случай с конституционните промени направи и съпредседателят на ПП Кирил Петков. Той обясни, че ако за подобни случаи се нагнетява непоносимост на обществото, тя ще бъде чута в парламента и “този тип хора, участвали в съдебната система, да бъдат подменени”. Връзката между обществото и прокуратурата през промените в конституцията вече е направена, каза той пред БНР.

“Прокурорите и съдиите трябва да престанат да си затварят очите пред проявите на насилие. Свикнахме с това насилие и това е неприемливо”, каза премиерът акад. Николай Денков по bTV. Според него когато има престъпление, трябва да има максимално бърза реакция за наказание, за да започнат хората да се съобразяват.

“Надявам се, че институциите ще се поправят. Това е чудовищен акт и реакцията на обществото ме радва”, каза пък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от Каспичан. “Няма да вляза в спора кой е виновен. Затова беше важно да приемем закона за домашното насилие, промените в Наказателния кодекс”, допълни той.

За разширяване на обхвата на Закона за защита от домашното насилие ще настоява обаче бившият правосъден министър Надежда Йорданова. “По време на дебата много популистки гласове попречиха да се обсъди как да бъдат дефинирани случаи, аналогични на този, където има установени интимни отношения между двама души, но те не живеят под един покрив, т.е. няма фактическо съпружеско съжителство”, обясни депутатката от ПП-ДБ пред БНР. А в случая нямало хипотеза, при която жертвата да може да получи защита по настоящия закон.

Да се наложи най-голямата строгост на НК, за да има справедливост, поиска соцлидерката Корнелия Нинова. “От кое вещо лице и по кой текст от закона е решено, че зверството, извършено от Георги Николаев, е лека телесна повреда? Недопустимо е този човек да се разхожда на свобода. А още по-недопустимо ще бъде да получи споразумение или условна присъда”, написа тя във фейсбук.

Бургаският кмет Димитър Николов също не остана безучастен и обяви, че ще се включи в националното шествие на 31 юли. “Никой не заслужава да бъде смазван нито физически, нито психически, нито заради усещането за липса на справедливост”, коментира той във фейсбук. (24часа)

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>