5000 химикала в боята за коса, фризьори се пазят с ръкавици, не слагат маски

30.07.2023 16:15
СЗО може да обяви и фризьорския труд за канцерогенен. СНИМКА: Wikimedia Commons

Боята за коса съдържа над 5000 вида химикали, които са много силни, а някои от тях може и да са вредни за здравето. Преди повече от 50 години учени установяват, че 89% от боите за коса съдържат потенциално канцерогенни химикали. След тези открития производителите започват да ги заменят, а опасните са забранени за употреба в Европейския съюз.

Съвременно проучване на изследователи от Университета в Лунд, Швеция, обаче установява, че фризьорите все още може да бъдат изложени на канцерогени.

Според Националния институт по ракови заболявания в САЩ перманентните бои за коса, познати още като окислителни, са най-опасни за фризьорите. При тези продукти се използва водороден пероксид, който води до химическа реакция между ароматните амини и цветните съединения на боята. В резултат се образуват пигментни молекули.

Смята се, че много от ароматните амини, познати като толуидини, са подозирани като причинители на рак на пикочния мехур, неходжкинов лимфом, левкемия и рак на гърдата.

Според британския в. “Гардиън” изследвания показвали, че уж безобидни дейности като миене на коса, подстригване и пръскане със спрей причиняват дерматит по ръцете и пръстите на фризьорите и рани по кожата. Оказва се, че

70% имат кожни проблеми

Британско изследване установи, че остарялата боя за коса става канцерогенна, тъй като някои съставки в нея се разграждат.

Вдишването на спрей за коса и на други химикали за изработване на прическата пък може да причини астма. Проучване във Франция показа, че 20% от фризьорите са астматици, докато средно за страната страдащите от това заболяване са 1%. А рязането с ножица по цял ден уврежда сухожилията и води до тендовагенит на китката и палеца.

Сред фризьорите има и оплаквания от болки в гърба и артрит заради 8-часовата работа на крак.

Заради амоняка и другите вещества в боите винаги работя с ръкавици, разказа пред “24 часа” Поли Стоянова, която има салон за красота в столицата. Не е фенка обаче на маските, които намразила покрай пандемията.

Ако СЗО наистина обяви професията за рискова, то Стоянова ще почне да носи и маска. Това ще наложи и промени в графика ѝ. Няма да вземам поредни часове за боя, обяснява тя. И посочва, че и в момента работи с бои, които са с ниско съдържание на амоняк. Гледа да не надвишава 2% и предпочита тези, които са с минимално количество вредни вещества. Това оскъпява процедурите, но и клиентките са по-доволни, защото знаят, че залагаме на качеството и ценим здравето им, казва Поли.

Ева Василева, която също има салон в София, разказва, че много нейни колеги развиват алергии заради силните миризми на козметичните продукти.

“Всеки сам решава как да работи, Аз съм избрала качеството и по-високата цена, защото така предпазвам здравето си”, посочва Ева и добавя, че се

чувства в безопасност на работното си място,

тъй като сама избира продуктите си. Тя се предпазва от боите за коса с ръкавици, но също като Поли не носи маска.

Обяснява, че никой не идва да ги убеждава, че козметиката му е безопасна за здравето или да презентира състава на това, което продава. Всеки фризьор трябвало сам да се интересува кое е качествено и кое не, а също и доколко е безопасно. Дава пример с блондора, който се използва за изсветляване на косата. Цените му варират от 40 до 140 лв. - въпрос на личен избор кой ще предпочете професионалистът. Но единият би изгорил косата на клиента, другият е по-щадящ - и за третиране, и за работа.

Ева обобщава, че в XXI век боите са много подобрени спрямо тези от миналото, и не вярва рисковете за здравето все още да са толкова високи.

Други от Докторе кажи

Тревога: 0,5% от човешкия мозък вече е пластмаса

Преди 8 г. количеството е било с 50% по-малко, още не я ясно какви може да са последиците за здравето Микропластмасата, открита в човешкия мозък при аутопсии, извършени през 2024 г

Престоят в болница е до излекуване, не само дни, определени по клинична пътека

НЗОК заплаща 267 пътеки, амбулаторните процедури са 48, а клиничните процедури са 7 През 2024 г. Националната здравноосигурителна каса навърши 25 г., откакто осъществява своята дейност в полза на

XEC - новият щам на COVID, е по-заразен, идва с втрисане, диария и загуба на мирис

За 15 дни 1500 българи се възползваха от безплатната ваксинация - най-младият имунизиран е на 1 г., най-възрастният - на 99 Нов вариант на вируса SARS-CoV-2, който причинява COVID

Кондева: Над 21 милиона лв. ще бъдат платени на аптеките за отпускане на лекарства

С над 21 млн. лв. от резерва на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъде платена дейността на аптеките по отпускане на лекарствени продукти за домашно лечение

Учени са съхранили човешки генетични данни върху кристал с 5D памет

Група британски учени са съхранили човешки генетични данни върху кристал с 5D памет, който може да съхранява информация в продължение на милиарди години и по този начин потенциално да играе роля в

>