Аспартамът – демонизиран, но единствен

29.07.2023 22:00
Известният заместител на захарта аспартам стана синоним на отрова. СНИМКА: Wikimedia Commons

Учените не отричат, че дозите, в които хората приемат подсладителите, са безвредни. Но това успокоение някак се губи сред страхотиите, които се ширят за заместителите на захарта

 В резултат на кампанията, подета от лекари, специалисти по храненето и СЗО, известният заместител на захарта аспартам стана синоним на отрова, която е възможен причинител на рак, образува в тялото токсичен метанол и вместо до отслабване води до затлъстяване.

Но по света има още десетки одобрени изкуствени подсладители, на които специалистите приписват същите и дори още по-опасни вредни действия.

Надписът Sugar Free е сред най-често срещаните в маркетинга на храните – от конфитюри и сладкиши до безалкохолни напитки и сладолед. Думата “захар” – в миналото синоним на наслада, почти е изчезнала от етикетите и дори изкуствените подсладители вече се сочат не с имената им, а с кодове. Условните знаци бележат синтетично произведени съединения. E950 е за ацесулфам, E951 – за аспартам, Е952 за цикламат, E954 – за захарин, Е955 за сукралоза.

Учените не отричат, че дозите, в които хората приемат подсладителите, са безвредни.  Но това успокоение някак се губи сред страхотиите, които се ширят за заместителите на захарта.

Сукралоза

Погрешно смятана за естествен подсладител, тя е получена чрез хлориране  на захароза, има 0 калории и е 600 пъти по-сладка от захарта. Възможно е да причини мигрена, болки в мускулите и ставите, стомашни спазми и диария, проблеми с пикочния мехур, замайване. Според едно изследване може да предизвика свиване на тимусната жлеза – регулатор на имунната система. Американският Център за наука в интерес на обществото я сложи в категория “предпазливост”, след като проучване я свърза с левкемия при мишки.

Готвенето със сукралоза при високи температури произвежда токсични хлоропропаноли. При гризачи подсладителят потиска имунната система. Но само когато многократно превишава дневната доза, която за човека е 15 мг/1 кг тегло.

Ацесулфам К

Съставен от калиева сол, която съдържа метилен хлорид, ацесулфам К е нискокалоричен и 200 пъти по-сладък от захарта. Има го в дъвки, бонбони, алкохолни напитки, подсладени кисели млека. Той става все по-популярен като “подобрител на вкуса”. Стабилен е на топлина, затова често се среща в преработени храни и печива. Продължителното излагане на метилен хлорид може да причини гадене, нервност, нарушен метаболизъм, вероятно някои видове рак, проблеми с черния дроб, бъбреците, зрението. Тялото не го разгражда и се смята, че влияе негативно на метаболизма.

Хипотеза го свързва дори с аутизъм. Но проблеми може да се породят само при силно превишаване на дневната доза от 0-15 мг на 1 кг.

Захарин

Създаден от немския химик Константин Фалберг през XIX век, той е най-старият изкуствен подсладител. 300-400 пъти по-сладък е от захарта и е с нулева калоричност. През 70-те г. на XX век известният като бензоен сулфимид препарат бе нарочен, че може да причини рак на пикочния мехур, и се изискваше продуктите с него да носят надпис: “Употребата на този артикул може да е опасна за вашето здраве, съдържа захарин, за който е установено, че причинява рак при лабораторни животни”.

После това подозрение отпадна, но остават подозренията за връзка с други видове рак, фоточувствителност, гадене, храносмилателни разстройства, тахикардия.

Опасенията важат при силно превишаване на дневната човешка доза от 5 мг на килограм тегло. Захаринът е основен подсладител на лекарства за деца, включително аспирин за дъвчене, сироп за кашлица и други без и със рецепта.

Ксилитол и други захарни алкохоли, завършващи на -итол

Специалистите ги определят като по-малко опасни от останалите подсладители. Но те не се усвояват добре от тялото и могат да предизвикат алергична реакция. Главният им проблем е, че засягат храносмилателната система – при прекомерна употреба водят до диария, газове, подуване на корема, спазми. Слабителният им ефект е толкова изразен, че ги слагат в състава на лекарствата срещу запек. Ксилитолът не е много сладък – почти колкото захарта, но е само с 2,5 калории на грам. Подходящ е за диабетици. Препоръчителната дневна доза не бива да надхвърля 40-50 грама.

Важно е собствениците на кучета да знаят, че захарни алкохоли са токсин, застрашаващ живота на домашния любимец.

Глюкозо-фруктозен сироп

Това е течен подсладител, поне 70 пъти по-сладък и 20% по-евтин от захарта. Използва се повсеместно в десертчета, сладоледи, шоколади, безалкохолни напитки и други любими на децата стоки. Известен е като вреден и по-опасен от захарта подсладител, тъй като повишава бързо нивата на кръвната захар, което води до неконтролируем синтез на инсулин. При голяма консумация тялото не може да се справи с високата кръвна захар, излишната глюкоза се трупа под формата на мазнини и се дебелее. Проучвания доказват, че редовното подслаждане със сиропа води до пристрастяване и се отразява върху функциите на мозъка.

Стевия

Доскоро рекламирана като 100% естествен и напълно безвреден подсладител, стевията наскоро бе вкарана в списъка на СЗО като безполезна за отслабване и при заболявания, освен ако не сте диабетици. Екстрактът от това растение е 200-300 пъти по-сладък от захарта и без калории. Възможните нежелани реакции включват гадене, подуване на корема, ниско кръвно, хормонални смущения. Уговорката отново е, че те може да настъпят, ако човек превиши значително дневната доза от 4 мг стевия на 1 кг телесно тегло.

По-обективните изследователи предупреждават, че изводите за вредата от подсладителите, с които в огромни количества тъпчат опитните животни,  не бива да се пренасят автоматично върху хората, които ги ползват в умерени дози. И въпреки това, запитан какво да изберем - безалкохолни напитки със захар или с подсладители, експертът на СЗО Франческо Бранка отсича: “По-добре пийте вода!”.

Други от Докторе кажи

Експерти препоръчват синия чай за хора с нарушения в съня

От векове чаят се консумира в Тайланд, Виетнам, Бали и Малайзия за готвене, боядисване на тъкани или дори за производство на козметика Смята се, че синият чай може да „излекува всичко" благодарение

Безплатни прегледи за диабет във ВМА

На 14.11.2024 г., когато отбелязваме Световния ден за борба с диабета, медици от Клиника по ендокринология и болести на обмяната на Военномедицинска академия (ВМА) ще извършват безплатно измерване на

Министър Кондева: Не сме се отказали от изграждането на Център за лъчелечение с протонна терапия

Не сме се отказали от инвестицията за изграждането на Център за лъчелечение с протонна терапия. Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева в поздравлението си към участниците

Паразитна гъба, растяща върху гъсеници, може да се окаже лек за рака

Вещество, открито в паразитна гъба, може да се превърне в лек за рака. Откритието е на учени от Факултета по фармация на Университета в Нотингам и е публикувано наскоро в списание FEBS Letters

Безплатно преглеждат 11 000 жени за рак на маточната шийка в ДКЦ V в Пловдив

Прегледи за новобразувания на маточната шийка ще се проведат в ДКЦ V "Св.архиеп. Лука". Здравното заведение в район "Тракия" подписа договор с РЗИ Пловдив за този тип изследвания

>