Остана ли нещо, което не причинява рак? (Графики)

29.07.2023 18:30
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

СЗО нареди билката алое вера, орловата папрат и азиатските мариновани зеленчуци до дизела, оловото и работата с химикали като канцерогенни

Ще ги откриете на най-неочаквани места. Избуяли като бурени край пътя, надничащи невинно от рафтовете за здравословна храна в супермаркета, наредени сред екзотичните подправки в шкафа ви. Това са продукти със съмнителна репутация от новия списък на Световната здравна организация, класирани в група 2B като “възможно канцерогенни за хората”.

Тези дни около 2B се вдигна голям шум заради включения в нея изкуствен подсладител аспартам

Но в групата има още 93 артикула и дейности, които Световната здравна организация (СЗО) определя като потенциално рискови за развитие на рак. Някои от тях не изненадват: бензин, определен вид човешки папиломавирус, работа с асфалт, инфекция с ХИВ-2, олово. Но други са повсеместно приемани за невинни и дори полезни, като билката алое вера, орловата папрат, традиционната азиатска туршия от мариновани зеленчуци, коментира Би Би Си. Дори професии като фризьорството и дърводелството са в категорията “опасни”. 

Макар че може да се намери в над 6000 продукта по света, аспартамът от десетилетия е заподозрян от изследователите като възможен причинител на рак на черния дроб. Сега за пореден път експертите го обявяват за потенциален канцероген, като същевременно го определят като съвсем безопасен при консумация в ограничени препоръчителни количества.

Класацията подвежда и обърква

Поредната категоризация на изкуствения подсладител си спечели остри критики като неясна, подвеждаща и противоречива. Макар и подкрепена с изследвания и тестове, мнозина я определят като опит на учените „да си вържат гащите”. В миналото подобни заключения са довеждали до съдебни дела на производители, припомня Би Би Си.

Но какво друго освен аспартам може да се намери в списъка? Как е съставен той? И дали всички включени в обща група артикули и дейности са с еднакво ниво на риск?

Листата с възможни канцерогени е съставена от Международната агенция за изследване на рака (IARC)

към СЗО чрез обобщаване на научни данни от изследвания върху хора и животни, както и други фактори, свързани с възникването на болестта. Потенциалните причинители на рак са разпределени в 4 групи по критерия колко силни доказателства има, че дадено вещество или дейност може да причини рак, а не какъв реално е рискът употребата му да отключи тежкото заболяване. 

Група 1 е най-опасната – за продуктите там има достатъчно доказателства, че са канцерогенни за хора. Сред тях са тютюнопушенето, алкохолът, слънчевата радиация, определен вид човешки папиломавирус, йонизиращото лъчение и др.

Група 2А включва продукти и дейности, “вероятно канцерогенни за хора”. За тях има ограничени доказателства, че предизвикват рак у човека и достатъчно доказателства, че го причиняват у опитни животни. В тази група са червено месо, работа на нощни смени (заради нарушение в ритъма  на съня), дишане на замърсен въздух, инсектициди като ДДТ.

Група 2B е “възможно канцерогенна за хора”. Данните, че продуктите и дейностите там причиняват рак, също са ограничени, а  доказателствата при опитни животни са под достатъчните. Освен аспартама такива според СЗО са алое вера, папрат, изгорели газове, олово, както и професии като фризьорството, при които се работи с химикали.

В група 3 продуктите са извън класацията за причинители на рак. За тях има недостатъчно доказателства, че са канцерогенни за хора и дефицит на доказателства, че са канцерогенни за опитни животни.

Там учените нареждат кафе, суров петрол, живак, силиконови импланти, парацетамол и др.

Критиците обаче акцентират върху следната уловка. Според Би Би Си в класацията попадат артикули, за които няма преки доказателства, че причиняват рак у човека. Но механизмът, чрез който това става при животните, бил подобен и при хората. Следователно…

Подобен е случаят с растението алое вера – билка, използвана в медицината и козметиката. Тя е добавена към група 2B след двугодишни тестове върху плъхове, които установиха, че гризачи, в чиято питейна вода е добавен екстракт от алое вера, имат по-голям шанс да развият рак на дебелото черво. А според други изследвания някои химикали в алоето се преобразуват в такива, които могат да увредят ДНК и да причинят рак на червото на плъхове. Така доказателствата за възможна канцерогенност при животни теоретично се прехвърлят и върху хората.

Орловата папрат – растение, използвано в медицината и за храна, също е в  2B.  Според проучвания върху животни то носи известен риск от рак на червата и пикочния мехур.

В 2B са включени традиционните кисели азиатски зеленчуци - тестове свързват тази храна с рак на стомаха и хранопровода.

Противозачатъчните на основата на прогестерон леко увеличават риска от рак на гърдата, показват проучванията на IARC.

Употребата в перинеалната област на пудра за тяло на основата на талк е свързана с рак на яйчниците и според СЗО има ограничени доказателства, че може да повиши риска от тази болест.

Сред другите по-известни представители на групата 2B са и електромагнитните полета, които се излъчват от много електронни устройства, включително мобилни телефони. Списъкът продължава с нафталин,  растителни изолати като екстракт от кава-кава, използван от векове на островите в Южния Пасифик като церемониална напитка с опияняващи свойства, разказва Би Би Си. Като “възможно канцерогенни за хора” се сочат още екстракт от гинко билоба и прах от мексиканския златен корен, използвани в билколечението.

В групата 2B има и редица професии. Такива са дърводелството заради вдишване на дървесен прах - потенциална причина за рак на белия дроб, фризьорството и химическото чистене заради работа с опасни химикали. По същия повод в списъка са заетостта в текстилната промишленост и работата с битум.

Възможен риск, но какъв?

Всички тези продукти и дейности са разпределени в групи по сходство.

Никой обаче не казва дали артикулите от една и съща група са с еднакъв канцерогенен риск и какъв е той. Еднакво опасни ли са например вдишването на асфалтови изпарения цял работен ден и консумацията на чиния бланширани листа от папрат – популярен деликатес в много части на света, включително в САЩ.

Насоките на СЗО не сочат и количеството, при което вещества от група 2B стават рискови,

нито определят времетраенето на контакта с тях. Просто съобщават колко силни доказателства са събрани за канцерогенния им ефект.

Според американската Агенция за контрол на храните и лекарствата приемливият и препоръчителен прием на аспартам е до 50 милиграма за 1 кг телесно тегло на ден. Тоест един стандартен 70-килограмов човек трябва да пие 14 кутийки диетична кола на ден, за да надхвърли нормата.

Така че хората все още могат да се насладят на кенче подсладена безалкохолна напитка и чиния азиатски мариновани зеленчуци в разумни граници. Стига, разбира се, да се чувстват комфортно със съзнанието, че може би според СЗО поемат риск.

Други от Докторе кажи

Престоят в болница е до излекуване, не само дни, определени по клинична пътека

НЗОК заплаща 267 пътеки, амбулаторните процедури са 48, а клиничните процедури са 7 През 2024 г. Националната здравноосигурителна каса навърши 25 г., откакто осъществява своята дейност в полза на

XEC - новият щам на COVID, е по-заразен, идва с втрисане, диария и загуба на мирис

За 15 дни 1500 българи се възползваха от безплатната ваксинация - най-младият имунизиран е на 1 г., най-възрастният - на 99 Нов вариант на вируса SARS-CoV-2, който причинява COVID

Кондева: Над 21 милиона лв. ще бъдат платени на аптеките за отпускане на лекарства

С над 21 млн. лв. от резерва на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъде платена дейността на аптеките по отпускане на лекарствени продукти за домашно лечение

Учени са съхранили човешки генетични данни върху кристал с 5D памет

Група британски учени са съхранили човешки генетични данни върху кристал с 5D памет, който може да съхранява информация в продължение на милиарди години и по този начин потенциално да играе роля в

Ново проучване потвърди: Коронавирусът е тръгнал от Ухан

Публикуваното днес проучване за произхода на КОВИД-19 предоставя нови доказателства в подкрепа на хипотезата за предаване на заразата на хора от заразени животни, пуснати за продажба на пазара в Ухан

>