Лекуват се само 1% от хепатит С, повечето не подозират

28.07.2023 21:36 Константина Костова
УМБАЛ “Св. Иван Рилски” разполага с най-висок клас ехографска апаратура, с която може да се извършват прегледи на гастроинтестиналния тракт, ехокардиография и друга диагностика.

Всеки ден болестта убива един българин, заразените са 87 хиляди МЗ иска достъп до профилактика и за здравно неосигурени Пакетът тестове за бременни вече е разширен с хепатит С

Тествайте се, във възрастта от 40 до 60 е безплатно по здравна каса

Ако иска да постигне целите си за елиминирането на вирусните хепатити, през всяка година до 2030-а България трябва да лекува по 8700 души за хепатит С и 45 000 за хепатит В.

Това обясниха хепатолози от УМБАЛ “Св. Иван Рилски” по повод Световния ден за борба с хепатита. Болницата предлага всички възможни тестове за диагностика на хепатит. Отскоро лечебното заведение разполага и с най-висок клас ехографска апаратура, с която може да се извършват прегледи на гастроинтестиналния тракт, ехокардиография и допълваща диагностика.

Досега в страната ни са осигурени безплатни профилактични изследвания за хепатит В и С на всички здравноосигурени на възраст между 40 и 60 години по Националната програма за превенция и контрол на вирусните хепатити 2021-2025 г. Според нея безплатни профилактични изследвания за чернодробните маркери АСАТ и АЛАТ се полагат на всички здравноосигурени в таргетната възраст. В пакета профилактични тестове на всяка бременна жена към изследването за хепатит В вече е добавено и това за хепатит С.

Същевременно обаче всеки ден умира по един българин от хепатит С. Годишно има 412 смъртни случая, а общият брой на инфектираните е 87 000, съобщи проф. д-р Красимир Антонов, председател на Българското дружество по гастроентерология и на Експертния съвет към Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити 2021-2025 г.

Към момента годишно се лекуват едва 1% от заболелите у нас поради бавен достъп до модерна терапия.

Здравната каса изисква 6 месеца проследяване на инфектираните без тежко увреждане на черния дроб,

което е медицински неиздържан критерий според специалистите.

Медицински и финансово необосновано е изискването за чернодробна биопсия при хора с хепатит В, която може да се замени с неинвазивна еластография, обясни проф. Антонов. Изискването за 6-месечното проследяване води до напредване на чернодробното увреждане, риск и усложняване на ексрахепталните прояви на инфекцията, както и до по-висок риск от трансмисия на вируса, обясни още Антонов.

Хепатитите В и С са заболяванията, които са сред водещите причини за цироза и рак на черния дроб.

Протичат тихо, подмолно, с години, като често са без симптоми и повечето хора не подозират, че са заразени.

Вирусът на хепатит С може да живее в тялото 20 и повече години и се предава основно по кръвен път. Хронифицира в 85% от случаите.

За него няма ваксина, но е открито ефективно лечение под формата на таблетки, което се заплаща от здравната каса. Стандартно терапията продължава от 8 до 12 седмици с над 95% успеваемост.

Хепатит В се предава освен по кръвен, но и по сексуален път. За него има ваксина, която е задължителна от 1992 г. и се прилага през първите 24 часа след раждането на всяко бебе, когато навърши 1 месец и на 6 месеца. “България е една от първите страни в света, която въведе ваксината”, обясни председателят на Българското дружество по гастроентерология.

“На всеки шест минути някой губи живота си от рак на черния дроб в европейския регион на СЗО”, обясни зам.-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски. По думите му над 100 хил. души умират от хепатит В и С в европейския регион на СЗО. Вирусните хепатити не се предават чрез целувки, прегръдки или напитки, обясни Околийски.

Първата цел на здравните власти е да се намали заболяемостта с 45% до 2025 г. “Много амбициозна цел, дано да успеем”, каза заместник-министърът. Според него трябва да се достигне и задържи 95% обхват с трети прием на ваксина срещу хепатит Б при деца.

Да се популяризира изследването, иска още Околийски. Той призова за тяхно добро хората, които имат татуировки или са преминали през рискови медицински интервенции, да си направят тест.

Министерството ще предложи промени в Закона за здравето, които ще дадат възможност и на здравно неосигурените лица да се лекуват от хепатит В и С, обеща зам.-министърът.

Други от Докторе кажи

Престоят в болница е до излекуване, не само дни, определени по клинична пътека

НЗОК заплаща 267 пътеки, амбулаторните процедури са 48, а клиничните процедури са 7 През 2024 г. Националната здравноосигурителна каса навърши 25 г., откакто осъществява своята дейност в полза на

XEC - новият щам на COVID, е по-заразен, идва с втрисане, диария и загуба на мирис

За 15 дни 1500 българи се възползваха от безплатната ваксинация - най-младият имунизиран е на 1 г., най-възрастният - на 99 Нов вариант на вируса SARS-CoV-2, който причинява COVID

Кондева: Над 21 милиона лв. ще бъдат платени на аптеките за отпускане на лекарства

С над 21 млн. лв. от резерва на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъде платена дейността на аптеките по отпускане на лекарствени продукти за домашно лечение

Учени са съхранили човешки генетични данни върху кристал с 5D памет

Група британски учени са съхранили човешки генетични данни върху кристал с 5D памет, който може да съхранява информация в продължение на милиарди години и по този начин потенциално да играе роля в

Ново проучване потвърди: Коронавирусът е тръгнал от Ухан

Публикуваното днес проучване за произхода на КОВИД-19 предоставя нови доказателства в подкрепа на хипотезата за предаване на заразата на хора от заразени животни, пуснати за продажба на пазара в Ухан

>