С европейска заповед за арест дирят убиеца на 24-годишния Димитър в чужбина (допълнена, видео)

28.07.2023 10:14 24 часа Пловдив онлайн
Окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева (вляво), наблюдаващият Бойка Лулчева и шефът на полицията Васил Костадинов излязоха след 24-часово мълчание, но дадоха оскъдни подробности около убийството на Димитър Малинов.

Жертва и палач се познавали от години, имали влошени отношения заради пари

30-годишен е привлечен задочно като обвиняем за зверското убийство на Димитър Малинов от Стамболийски. Той е в чужбина и за него е издадена европейска заповед за арест. Извършителят на престъплението е Рангел Б. и с убития са се познавали от години.

"Смъртта е настъпила след тежък побой, нанесен на 20 юли около 22,30 часа в нощта на изчезването на Димитър", обясни наблюдаващият прокурор Бойка Лулчева. Тя уточни, че причината за тежкото престъпление са финансови взаимоотношения, но не назова за каква сума става въпрос. Според запознати касаело се за едни 100 лева, но прокурорът отрече тази цифра.

"Разследването се води за убийство, извършено с особена жестокост, за което законът предвижда от 15 до 20 г. лишаване от свобода или доживотен затвор", каза Лулчева.

По думите й са разпитани над 13 души, извършени са претърсвания на няколко адреса, назначена е тройна съдебна експертиза.

Прокурор Лулчева заяви, че на този етап няма друг замесен в тежкото убийство.

Малинов изчезна на 20 юли вечерта. Той е от Стамболийски и живеел при баща си, но отишъл на гости на майка му, която е омъжена в Цалапица.  

"Трупът беше открит вчера, 27-и юли, на около километър от последните къщи в Цалапица", допълни прокурор Лулчева.

30-годишният извършител във времето е имал криминални прояви, но те нямали нищо общо с настоящото престъпление.

След 24-часово мълчание шефът на полицията в Пловдив Васил Костадинов изрази съжаление, че не могли да открият Димитър жив. Заявлението за изчезването било подадено от бащата , че от 20 юли след 22,30 часа е загубена връзка с него и е в неизвестност.

На 23-и Димитър бил обявен за общодържавно издирване. "Затвърди се впечатление у колегите, че е жив и здрав и вероятно изчезването му е плод на някаква реакция. Просто, че е решил да прекъсне контакти с близки и роднини", добави Костадинов.

Полицаите били вкарани в заблуждение от жител на Стамболийски, който твърдял, че на 21 юли около 10,20 часа през деня видял Димитър и дори се поздравили. "По-късно обаче установихме, че въпросната среща е била на 19 юли - ден преди изчезването на Малинов", разказа Костадинов.

В сряда, 26-и, била организирана мащабна операция по издирването му с полиция и следови кучета. Но не довела до резултат. Едва вечерта до разследващите стигнала информация, че е убит.

Извършителят напуснал страната през аерогара София на 24-и юли рано сутринта, тоест 4 дни след престъплението.

Други от От Пловдив

Изпращат пловдивчанката Гергана, заплашвала Дара Екимова, за 3 месеца в психиатрия в Кърджали

Майка й е назначена за неин попечител 28-годишната Гергана Неделчева, изпращала заплахи на певицата Дари Екимова, ще се лекува в Център за психично  здраве в Кърджали

Вече правят кофража за пътната плоча на Бетонния мост в Пловдив, строежът бързо върви

Няма да има носещи колони между жп линиите След положените вчера 12 предварително напрегнати стоманобетонови греди, започва направата на кофража на пътната плоча на Бетонния мост в Пловдив

Пловдивчанката Гергана спряла да заплашва Дара Екимова след старта на делото

Съдът решава днес за принудително лечение в психиатрия След последното съдебно заседание Дара Екимова не е получавала други заплахи. Това съобщи адвокатката на 22-годишната певица Десислава Матева в

Хонда се уви около стълб на централен булевард в Пловдив, 34–годишният водач загина (Снимки)

Рязко зави наляво, после надясно и се натресе, описа пред "24 часа" таксиметров шофьор, станал пряк свидетел на катастрофата Точно месец след зверската катастрофа на Коматевско шосе

Двама зам.-районни кметове в надпревара за омбудсман на Пловдив

За избора са необходими 34 гласа, затова последните конкурси се провалиха В директен сблъсък за омбудсман на Пловдив влизат двама зам.-кметове на райони - Румяна Толова от "Централен" и доц

>