Питайте хората за ограничаването на кметския мандат

27.07.2023 16:29 Ваня Нушева, политолог

"Кметът в продължение на дълъг период от време започва да се превръща в силната фигура на местно ниво, нещо като баща покровител на всички", коментира пред БНР  политоложката  Ваня Нушева, която е преподавател в СУ.  По думите й процесите на феодализация, особено в малки и средно големи общини, няма как да бъдат отминати - там влиянието на кмета е във всички административни процеси.

Според Нушева има съдържателни аргументи както "за" предложението да се ограничи мандатността при избора на кметовете, така и съдържателни аргументи "против" тази идея. Мандатността води до по-голяма умереност и предпазливост на кметовете при управлението на ресурсите, смята Ваня Нушева.

Тя обърна внимание и върху феномена "загуба на импулс за развитие" и цитира изследване, според което след избора  на кметове с два успешни мандата, за трети или четвърти път, те  започват да губят импулса за адекватно управление, а рутината надделява над  желанието за реформи. По думите ѝ това засяга дори кметове на големи общини.

От друга страна, ако кметовете са успешни и хората оценяват тяхното управление, въпросът е дали е резонно да се губи този капацитет. В редица населени места няма човешки ресурс, отбеляза Ваня Нушева и добави, че аргументите в тази посока също са основателни.

Добре е да бъде чуто мнението на гражданите, убедена е Нушева. Според нея парламентът може да възложи провеждането на социологическо проучване по темата.

А предложението за стесняване на функциите на служебните правителства според нея  е отговор на съществени проблеми, видими през последните години, коментира още политоложката.

Други от Лични

Умишлената слепота в ООН

Миналия месец Организацията на обединените нации отбеляза Международния ден за възпоменание и почит към жертвите на тероризма с изложба във фоайето на централата си в Ню Йорк

Кой държи ключа към изборния успех - вижте как го нарисува Анри Кулев

Долна Митрополия скърби за загиналите пилоти, амбициите и професионализъм остават пример за младите летци

Долна Митрополия скърби за двамата пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, които загинаха при авиоинцидент край база „Граф Игнатиево"

Завещание на седмицата: Глупаци с добри намерения сменят пола си незаконно (Видео)

Аналогия на законопроекта на ПП за смяната на пола на деца е спасяването на българските евреи, което всъщност не е спасение Няма нищо по-страшно от глупак с добри намерения

Успехът на Камала и защо не е достатъчно личният ти пиар да е чел "Майстора и Маргарита"

Изгледах дебата. Не е моя работа да го коментирам, още по-малко да давам политически оценки. Имам си лично пристрастие, но нямам намерение да го споделям

>