Съветници: Три месеца преди изборите община Пловдив става все по-голям брокер на имоти

27.07.2023 16:11 24 часа Пловдив онлайн
Общинските съветници от ДБ Владимир Славенски, Веселина Александрова, Добромира Костова и Веселка Христамян.

 Категорично сме против разширението на улица „Гладстон“, категорични са от ДБ

Съветниците от "Демократична България" внесоха предложение за частично изменение на Общия устройствен план в частта на ул. "Гладстон". По този начин улицата ще бъде спасена от разширение с 4 ленти, както гласува местният парламент вчера. Живеещите са крайно недоволни от решението.
„Ако габаритите на улицата бъдат увеличени, при необходимото разрушаване на сгради може да бъдат засегнати ценни такива, площадното пространство пред кино „Космос“, за което върви процедура по цялостна реконструкция може да бъде компроментирано, а вкарването на още трафик в идеалния център на града противоречи на всички съвременни градоустройствени практики“, предупредиха Веселина Александрова, Добромира Костова, Владимир Славенски и Веселка Христамян.
Те алармират още, че в протоколите на заседанията на ЕСУТ по време на процедирането на ОУП изрично е записано, че габаритът на „Гладстон“ се намаля на 17 метра и улицата става IV клас – факт, който не е отразен в графичната част на ОУП и е предизвикал объркване при обжалвалите разширението много граждани.
Това обаче съвсем не е единственото прибързано, заради изтичащия мандат, спорно и не в интерес на гражданите решение на Община Пловдив и Общинския съвет, категорични са от ДБ Пловдив.
Скандално в изтичащите месеци на кметуването на Здравко Димитров и екипа му е одобрен ПУП-ПРЗ за парка в „Отдих и култура“. Казусът предизвика огромен обществен отзвук и беше причина за най-големия протест в Пловдив на чисто градска тема, както и за над 40 заведени жалби срещу ОУП в съда. Съветниците на ДБ обръщат внимание, че има решение на ОбС за създаване на комисия, която да преговаря за откупуване на терена и да изготви доклад до местния парламент за въпросните преговори.
„Вместо да изготви този доклад, както гласи решението на Общински съвет и да обяви публично и открито развитието по чувствителна тема от широк обществен интерес, Община Пловдив тайно и скорострелно процедира ПУП, който е последната стъпка преди последващо застрояване на терена“, възмущават се четиримата съветници от ДБ в града на тепетата. Те припомнят, че поредица от незаконосъобразни действия и от страна на Община и от страна на Общински съвет са довели до смяната на предназначението на терена в парк „Отдих и култура“ и отварянето на вратата за неговото застрояване.
„Друго недопустимо, но отново „спешно“ преди края на мандата решение на Здравко Димитров и екипа му, е и съгласието, което са дали да започне да се процедира ПУП за застрояване на остров „Адата“. При заложеното в ОУП озеленяване за острова, всички сме свидетели на случай на отказ на Общината да реализира отреждане, което сама е заложила, да не говорим че евентуалното застрояване на острова ще унищожи биоразнообразието там“, категорични са Веселина Александрова, Добромира Костова, Владимир Славенски и Веселка Христамян.
„Цял мандат от групата на ДБ в ОбС на Пловдив се опитвахме и да отбиваме опитите да се продаде ценната сграда на ул. „Велико Търново“ в града. За съжаление, тази сграда и още редица други такива се продават в края на мандата и Пловдив губи още и още от собствеността си.
Освен това, научихме още, че крайно неизгодната за пловдивчани процедура по приключване на заменката на 7 общински терена за един в парк „Отдих и култура“ вече е на финалната си права. Община Пловдив продължава да работи като брокер на недвижими имоти, като това се засилва в края на мандата!“, подчертават четиримата съветници на ДБ.
Близо 2 години и половина те все още не получават отговор и защо предложението им за създаване на общинска дирекция „Зелена система“ отлежава на бюрото на зам.-кмета по екология Анести Тимчев, още повече че напрежението покрай отсечените дървета на бул. „Васил Априлов“ отново повдигна този въпрос.
От ДБ Пловдив предупреждават, че въпреки оставащото малко време до края на мандата на Здравко Димитров и екипа му, те ще продължават да настояват за взимане на решения от местната управа и парламент, единствено и само в полза на пловдивчани.

Други от От Пловдив

Змиярник ли ще става Домът на младоженците в Пловдив? (Снимки)

Общински съветник пуска подписка срещу настаняването на Природонаучния музей в ритуалната сграда Настройвате обществото с изкривена информация, реагира директорът на експозицията Огнян Тодоров

Намереният в Пловдив и околността америций можел да се използва за мръсни бомби

Измерените стойности превишават над 430 пъти нормата на естествения радиационен гама-фонд на територията на България, заяви председателят на ДАНС Пламен Тончев При 6 претърсвания и изземвания на

За първи път: Правят сапунки по главната улица на Пловдив

Измиха целия Гроздов пазар за честванията на 22 септември За нощно миене с шампоан по главната улица на Пловдив информират от общината. Методът е известен от казармата като сапунка

Остава опасността за живота на бебето, с което майка му скочи от третия етаж в Кърджали

В пловдивската УМБАЛ "Св. Георги" продължават да се борят за живота му Състоянието на бебето, чиято майка скочи от третия етаж в хотел в Кърджали, държейки го в ръце

Откриха голямо количество от радиоактивния метал америций при секретна операция в Пловдив

Голямо количество от изключително скъпия метал америций е открито при секретна операция на Окръжна прокуратура – Пловдив, МВР и държавна агенция „Национална сигурност", научи "24 часа"

>