Разбраха се - бюджетът минава дори натоварен с още 400 млн. за заплати (Обзор)

26.07.2023 22:30
След среща на Кирил Петков, Христо Иванов и Бойко Борисов бе обявено, че бюджетът ще се гласува, за да не падне правителството.
Депутатите гласуваха парите за пенсии и здраве. СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Заплати само през банка, но във фирми с над 100 човека

Връщат електронните фишове, с които КАТ глобява

Всички спорове по предложените промени в Закона за бюджета са решени и той ще бъде приет. Управляващите са постигнали разбирателство, обявиха в кулоарите на парламента в сряда лидерите на ПП Кирил Петков, на ДБ Христо Иванов и на ГЕРБ Бойко Борисов.

Изявлението им дойде след среща, на която тримата са решили споровете, които възникнаха в ресорната парламентарна комисия във вторник.

След близо 11-часово заседание тя прие на второ четене новия бюджет, но прекрои разходите му. В края председателят на комисията Йордан Цонев от ДПС заключи, че на фона на ниските данъци за бизнеса в България било тотално неприемливо да се отнемат инструменти за данъчен контрол на финансовото министерство, но май вече на никого не му пука за събираемостта.  Заради направените промени финансовият министър Асен Василев каза, че министерството му вече не подкрепя предложения бюджет.

Преди тази драматична заявка равносметката от продължилото почти до полунощ заседание на комисията е - приети 70 предложения, натоварващи бюджета с още 400 млн. лв. 

При това за заплати, което означава, че стават постоянен разход, сумата за който догодина ще достигне 700 млн. лв.

И за финал бяха отхвърлени мерки за повишаване на събираемостта на данъците, от които се очакват 1 млрд. лв.

Според сметките на финансовото министерство най-много приходи са заложени на две мерки. Това са

плащането на заплати само по банков път

във фирмите с над 50 души персонал и за тези от ресторантъорския бранш и правото на потребител да откаже да плати сметката си в заведение, ако не получи касова бележка. Те обаче бяха отхвърлени от бюджетната комисия.

Това предизвика финансовия министър да заяви, че “всеки може да го кара през просото, стига да се обади на някоя парламентарна група”.  И да обещае да представи в парламента сметката, т.е. да остойности депутатските предложения. Неофициалните разчети сочат, че става въпрос за 1,3 млрд.  лева заради завишените разходи и отпадналите приходи.

Според депутатите от управляващото мнозинство на лидерската среща в сряда е постигнато разбирателство по четири важни въпроса. Първият е, че ще има заплати само по банков път, но за компании с над 100 служители. Вторият - фирмите ще са длъжни да декларират касовите си наличности, ако са над 50 хил. лв., на всяко тримесечие.  Третият постигнат компромис е да се върнат електронни фишове на КАТ, с които директно ще се налагат глоби при нарушения. Освен това лидерите са се разбрали да останат компенсациите за бизнеса, когато токът на борсата е над 200 лева за мегаватчас.

Няма съгласие обаче по предложението клиентът да не плаща сметката, ако в заведение не му издадат касова бележка. Отпада и плащането на заплати само по банков път за ресторантьорите. Съдбата на тези предложения ще се решава при окончателното гласуване на бюджета в пленарната зала.

Най-вероятно няма да има ревизия на приетите предложения за увеличаване на заплатите. От 1 август те се вдигат за МВР,  ДАНС, НАП, митниците, БАБХ и други ведомства.

В сряда Кирил Петков заяви, че таванът за тока за бизнеса от 200 лева бил

мярка срещу инфлацията,

която ще остане, за да може да изпълним изискванията за въвеждане на еврото. Христо Иванов изтъкна, че след като част от спорните въпроси вече са изчистени, бюджетът ще бъде подкрепен.

А според Бойко Борисов бюджетът е политическият закон на едно подобно управление. “Ако не бъде приет бюджет, внесен от финансовия министър Асен Василев, правителството пада. Затова си поставихме като цел да определим дали това е по-добро за България, или да се опитаме да направим компромис. Отстъпих за доста неща, които сме говорили. Колегите се съгласиха с някои неща – за касовите бележки на ресторантите и плащането на заплати по банков път. В същото време ние приехме за касовите наличности, за плащането на фишовете по електронен път и др. За да отидем на по-голямата цел – еврозоната, и да не вдигнем допълнително инфлацията, ще подкрепим в зала това, което Асен Василев и колегите предлагат”, каза Борисов.

И допълни, че

голямата цел била да има

редовно правителство

и да се случат всички големи цели за България. Освен Шенген и еврозона имало и много други такива. Благодаря, че слагаме по-важното отпред, допълни Борисов.

Други от От страната и света

Православен календар за 20 септември

Св. вмчк Евстатий Плакида и семейството му Св. вмчк Евстатий бил римски пълководец. Като езичник носел името Плакида, но приел Светото кръщение заедно с жена си Теопистия и синовете си Агапий и

Персонален НОИ от "24 часа": При работа след пенсиониране имате право на преизчисление с допълнителния стаж

"24 часа" и седмичникът за втората половина от живота "Клуб 100" имат нова кампания в помощ на читателите си - персонализиран консулт с помощта на експертите на Националния осигурителен институт

Само в "24 часа" на 20 септември - Топенето на алпийските ледници може да доведе до спиране на АЕЦ “Козлодуй”

Само в "24 часа" на 20 септември четете:  - Гергов отдаде ЦУМ за 20 години, тайна е цената. Спа, копия на египетско изкуство и розово масло на метри от президент и премиер

Работата (не) е всичко. Но къде е в Аз-концепцията ви

Като осъзнаете мястото й в личните си ценности, ще сте по-успешни и по-удовлетворени от живота си "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

>