Приеха парите за пенсии и здраве, плащат лекарствата за рак по най-ниски цени (Обзор)

26.07.2023 21:45
Шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев коментира параметрите на финансите в държавата.

Месечното обезщетение за майчинство през втората година - 780 лв.

Рекордните 21,794 млрд. лева заделиха депутатите за пенсии и обезщетения. Толкова е сумата, която парламентът прие при второто четене в бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2023 г. в четвъртък.

В нея е предвидено и увеличението на пенсиите с 12% от 1 юли. 19,168 млрд. лева от общата сума са парите за пенсии. Те няма да се индексират отново от 1 август.

НОИ няма да получи увеличения на заплатите, след като депутатите отхвърлиха исканията на БСП. Деница Сачева от ГЕРБ обаче обясни, че увеличението вече е предвидено в големия бюджет, който ще се гласува в четвъртък, и то с около 17%.

Не мина и идеята на левицата за увеличение на

минималното обезщетение при безработица от 18 на 23 лв.,

както и майчинството за втората година да се вдигне на 850 лв. Размерът му все пак се увеличава, но до 780 лв. - със задна дата от 1 януари.

Не бе прието и предложението на ДПС трите години майчинство да бъдат признати за осигурителен стаж, независимо при какви условия се излиза в пенсия. В момента трите години майчинство се признават за стаж, ако човек излезе в пенсия след постигане на заложените години труд. Според “Продължаваме промяната” това може да създаде ситуация, при която жена с нито ден трудов стаж взима минимална пенсия.

Увеличава се до 780 лв. минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица и за земеделските стопани и тютюнопроизводители.

Здравната каса ще плаща онколекарствата на всички болници по най-ниските цени, които са постигнати в предходния месец. Това приеха депутатите по време на гласуването на бюджета на НЗОК. Близо 2 часа те спореха как точно да се случва това. В крайна сметка парламентът прие

да става по нова методика,

а не както досега болниците правят обществени поръчки, което често води до различни цени на един и същ продукт за различни заведения.

“Опитваме се с бюджетни трикове да изменим законодателство, което не е минало през здравна комисия, не е минало обществено обсъждане, не са чути вижданията на всички заинтересовани страни”, обясни председателят на здравната комисия и депутат от ГЕРБ-СДС Костадин Ангелов. Макар той да апелира депутатите да приемат евентуално предложението на Васил Пандов от “Продължаваме промяната-Демократична България”, това не се случи. Неговото предложение бе да се вземе най-ниската цена от средната стойност за последните 6 месеца, но в зала промени текста си, като предложи да се взима средната стойност от петте най-ниски цени, на които са доставяни лекарствени продукти през предходните три месеца.

Само с един глас “против” депутатите приеха

увеличение на основните месечни заплати

на служителите на Националната и регионалните здравни каси.

Бе гласувано и предложението на ИТН да бъдат увеличени средствата за Специализираната извънболнична медицинска помощ с 6 660 000 лв. за амбулаторна процедура “Диагностика и оценка на невроразвитийни разстройства”, досега незаплащана от касата Те одобриха и предложението на ПП-ДБ да бъдат увеличени разходите за медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение с 4 млн. лв.

Други от От страната и света

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

>