Детски балони гърмят, загадка с какво са пълни и кой ги е продал

26.07.2023 18:58 Ваньо Стоилов Румен Златански
Балоните с хелий носят радост на децата, но е добре да се купуват от лицензирани търговци. Снимка: Ваньо Стоилов
Зам.-председателят на комисията за защита на потребителите Ангел Джалев

Два инцидента с гръмнали детски балони са регистрирани от началото на годината в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Първият е станал през април в столичен парк и за него малко се знае, но вторият - от първите дни на юли, разбуни духовете.

И в двата случая обаче купувачите нямат касови бележки и контролните органи няма как да идентифицират продавачите и да искат проби от стоката. Публична тайна е, че по сергиите в парковете, където най-често се купуват балоните с хелий за малчуганите, бележки не дават.

Така остава загадка с какво са били пълни те.

Както “24 часа” писа, в началото на месеца балон гръмна на терасата на къща в Казанлък. Макар все още в шок, Йордан Шопов и съпругата му Красимира разказаха пред медиите, че го купили за дъщеричката си, която е на 2 г. и половина, вероятно от преминаващ през града амбулантен търговец.

Балонът стоял известно време, залепен на тавана в една от стаите. Спаднал и мъжът решил да го надуе отново, за да може детето им да продължи да се забавлява. Излязъл на терасата, запалил цигара, а огънче от нея паднало върху балона.

Играчката се взривила, а Йордан получил обгаряния по краката

“Можеше да не съм аз, а дъщеря ми, не искам да си представя какво щеше да стане”, възмущава се мъжът. Изобщо не е подозирал, че една невинна детска играчка може да се превърне в бомба.

“Такъв балон може да гръмне, ако е пълен с

възпламеним горим газ, например водород

За да е безопасен, газът в него трябва да е единствено хелий”, обяснява Мирослав Йотов, главен директор на главна дирекция “Надзор на пазара” в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Разбира се, един балон може да се надуе с уста или с помпа и атмосферен въздух, но така той не лети високо и не е атрактивен за децата.

Хелият е безопасен и изстрелва балона високо в небето

Хелий се произвежда в чужбина, у нас внасяме бутилки само от Полша и Германия. Това са бутилки, които се контролират изкъсо и подлежат на връщане.

Напоследък обаче хелият намира все по-голямо приложение и се намира по-трудно. Това изкушава недобросъвестни търговци да надуват балоните си с водород, който се намира по-лесно, също ги издига високо, но е леснозапалим и опасен.

Случаят от Казанлък вероятно е такъв, но това вече не може да се докаже. Агенцията веднага е организирала проверка на място след получения сигнал заедно с представители на Комисията за защита на потребителите и РЗИ, но от търговеца няма и следа.

Неидентифициран остава и газът, с който балонът бил пълен, защото след взрива той се е разнесъл в атмосферата. Тъй като не е открит търговецът, няма как да се разбере с какво са пълни непродадените му все още балони, ако ги има.

Не били открити и продавачите на опасните балони през април в парковете на София.

“Проверили сме всички физически лица и търговци

в Казанлък и околностите. Изискахме от общината  информация за всички, които имат тротоарно право и продават подобни балони. Ако лицето бъде установено,  ще се изследва стоката и ако в балоните, които продава, има и друг газ, което създава опасност от взрив, ще му бъдат наложени санкции”, каза за “24 часа” заместник-председателят на Комисията за защита на потребителите Ангел Джалев. На този етап продавачът обаче още не е установен.

Джалев поясни, че в Пловдив и региона редовно се извършват проверки. Дори от средата на май се предприела кампания. Установено е, че много  от хората, които   продават балони,

нямат разрешителни

и на практика са амбулантни търговци. За бърза печалба пълнят балоните не само с хелий, което е опасно. При установяване на такова деяние на извършителя се съставя акт.

Глобата е от 2000 до 50 000 лв.

и опасната стока се изтегля от пазара. При второ нарушение тя достига до 70 000 лева.

“Нормално е търговците на балони да изчезнат и се прикрият за известно време след подобен инцидент”, обяснява пък Мирослав Йотов. Той се надява повече хора да подават сигнали на обявения тел. 0700 111 88.

“Нашите съвети към потребителите са винаги да купуват балони от лицензирани търговци, специализирани магазини и големи вериги, които издават касова бележка. Тя е тяхната гаранция, че стоката им отговаря на изискванията и че балоните им не са пълни с газ, различен от хелий. Стоката в такива магазини е с доказан произход и по-лесно може да бъде проследена. Не бива хората да се доверяват на амбулантни търговци”, казват Мирослав Йотов и Ангел Джалев.

Директива на ЕС: Надписи да предупреждават за опасностите

Всъщност балоните са два вида - артартикули, които служат за украса на сватби или тържества за рожден ден и които се ползват основно от възрастните, и такива, които са детски играчки.

За вторите е в сила директива 2009/48 на Европейския съюз. Обикновено играчките са от латекс или от метализирана фолирана пластмаса, която ги прави по-здрави. Когато са от латекс, задължително към тях трябва да има надпис предупреждение, че децата на възраст под 8 г. могат да се задавят с тях и задушат, затова и спуканите трябва незабавно да се изхвърлят, обяснява Мирослав Йотов от Агенцията по метрологичен и технически надзор.

Трябва да има на български език и информация за производителя и за вносителя на балона, както и инструкция за безопасното му ползване. Задължителна е и маркировката за съответствие СЕ, която се слага и на други стоки.

Планова проверка на агенцията през 2020 г. установила, че тогава липсвало задължителното предупреждение за опасността децата под 8 г. да се задавят с ненадутите балони от латекс. Същата година бил проверен и материалът, от който те са изработени, но отклонения не били установени.

Други от От Пловдив

Змиярник ли ще става Домът на младоженците в Пловдив? (Снимки)

Общински съветник пуска подписка срещу настаняването на Природонаучния музей в ритуалната сграда Настройвате обществото с изкривена информация, реагира директорът на експозицията Огнян Тодоров

Намереният в Пловдив и околността америций можел да се използва за мръсни бомби

Измерените стойности превишават над 430 пъти нормата на естествения радиационен гама-фонд на територията на България, заяви председателят на ДАНС Пламен Тончев При 6 претърсвания и изземвания на

За първи път: Правят сапунки по главната улица на Пловдив

Измиха целия Гроздов пазар за честванията на 22 септември За нощно миене с шампоан по главната улица на Пловдив информират от общината. Методът е известен от казармата като сапунка

Остава опасността за живота на бебето, с което майка му скочи от третия етаж в Кърджали

В пловдивската УМБАЛ "Св. Георги" продължават да се борят за живота му Състоянието на бебето, чиято майка скочи от третия етаж в хотел в Кърджали, държейки го в ръце

Откриха голямо количество от радиоактивния метал америций при секретна операция в Пловдив

Голямо количество от изключително скъпия метал америций е открито при секретна операция на Окръжна прокуратура – Пловдив, МВР и държавна агенция „Национална сигурност", научи "24 часа"

>