БСП за промяната на националния празник: Криете предателствата от последните 2 седмици

26.07.2023 11:16 Павлета Давидова
Борислав Гуцанов. Снимка БСП

Историята е тази, която ще ви съди, спрете се малко, вие сте опасни за България, заяви Борислав Гуцанов

С декларация от парламентарната трибуна Борислав Гуцанов от БСП също се противопостави на идеята, промотирана от ПП-ДБ с промени в конституцията да бъде променен националният празник и 24 май да замени 3 март.

С учудване и недоумение разбрахме, че ПП и ДБ с лекота са решили да сменят националния празник, заяви той. И отбеляза, че в Канада може и да не знаят нищо за 3 март, но тук тази дата има огромно историческо и политическо значение. Гуцанов настоя, че без 3 март страната ни нямаше да я има на картата на Европа, нямаше да има български химн и всичко щеше да е част от Османската империя.

"Предлага ни се да забравим и обречем на забвение националния ни подвиг и способността сами да извоюваме независимостта и свободата си, и впоследствие да се самоуправляваме", настоя депутатът. Според него новото управление се е самозабравило за пореден път. Обвини ги, че са забравили какво е наложило дебаркацията, която направиха на Росенец и бързо се върнали и прегърнали с ДПС.

"Моля ви да се опомните. Нали не искате да останете в историята като най-големтие безродници и предатели", обърна се той към мнозинството.

 Гуцанов припомни, че промяната на празника може да стане и по друг път, не само през Конституцията. Според него за хората от Шипка, Батак, София, това има голямо значение, защото помнят какво е било и няма да простят това национално предателство. Продавате българската история, настоя той.

"Уважаеми, или по-скоро неуважаеми колеги, вие сте склонни да жертвате всичко родно за пореден път, да сложите наколенки, пред кого, може би и вие не знаете", продължи с атаката социалистът. Според него авторите на идеята явно не познават историята, което може би е единственото им оправдание, иначе просто искали да разделят българския народ като противопоставят два важни празника.

"За пореден път ли искате да разделите българския народ и нация? Не виждате ли, че имаме нужда от обединение и единение? Дали не искате да скриете промените в конституцията и националните предателства от последните 2 седмици като отварянето на военни складове и даването на оръжия? Да ви припомня ли какво направихте с енергетиката? Колко неща успяхте да предадете и продадете само за няколко седмици, дали това разделение не е за да скриете тези безумства и национални предателства?", попита Гуцанов. Той заподозря, че искат по служебен път да се доберат до местната власт , защото с тези "прегръдки, сватби и целувки няма да има кой да гласува" за тях.

Накрая депутатът от БСП призова за смирение и разум. Историята е тази, която ще ви съди, спрете се малко, вие сте опасни за България, завърши той декларацията си.

Други от От страната и света

Работата (не) е всичко. Но къде е в Аз-концепцията ви

Като осъзнаете мястото й в личните си ценности, ще сте по-успешни и по-удовлетворени от живота си "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

>