Решиха след остри нападки: Улица "Гладстон" в Пловдив става с четири ленти, но неясно кога

26.07.2023 10:32 24 часа Пловдив онлайн
Улица "Гладстон" в Пловдив.
Добромира Костова

Питат шефка на комисия с какво образование е, а тя отвърна: Може и да съм сервитьорка

Тясната централна улица в Пловдив "Гладстон" ще се разшири двойно и ще стане с 4 ленти. Това решиха общинските съветници след много остри спорове и нападки. Единствено четиримата представители на "Демократична България" се въздържаха, а 39 казаха "да".

Проектът за подробен устройствен план (ПУП) на централната градска част, в която попада и "Гладстон" влезе в местния парламент за втори път, след като на предишната сесия беше отхвърлена комуникационно-транспортната част на този ПУП.

Разширението обхваща зоната покрай Цар Симеоновата градина до бул. "Руски" и продължението до ул. "Захари Стоянов". Там обаче е плътно застроено със сгради една до друга. В същото време увеличаването на габарита до 4 платна ще направи трафикът още по-интензивен в центъра на Пловдив.

Съветничката от "Демократична България" и председател на комисията по устройство на територията Добромира Костова предупреди, че има много възражения от страна на граждани. Тя се зарече, че ще внесат поправка на Общия устройствен план, за да не се бутат сградите, които попадат в обхвата на разширението.

Разискванията не се разминаха без лични нападки. Съветникът от ВМРО Стефан Послийски упрекна Костова, че по време на комисията е имало кавги, а тя си тръгнала. "Спрете да лъжете. Вие си тръгнахте", отвърна му тя. И отново поиска разширението на улицата да отпадне, защото не е целесъобразно.

"Ще бутаме кооперации ли", попита Костова. Владимир Темелков от "Съюз за Пловдив" попита Костова какво образование има, за да е начело на комисията по устройство на територията. Тя му отвърне, че не съществува изискване за образователен ценз. "Може и да съм сервитьорка и каквато си искам, след като съм избрана", отговори тя.

Съжалявам, че тази точка се превърна в горещ картоф, коментира главният архитект Димитър Ахрянов.

"Гладстон" е една от най-натоварените улици в центъра. Тя се превръща във фуния за колите, които идват от бул. "Мария Луиза" и минавайки през подлеза попадат буквално в иглени уши. В пиковите часове по "Гладстон" се точат колони от коли и минаването е мъчително, тъй като през нея вървят и линии на градския транспорт.

Разширението трябва да бъде направено от южната страна, откъм кино "Космос", но не е ясно кога.

На тази улица са разположени галерия "2019", бившият дом на науката и техниката, както и домът на културата "Борис Христов". По нея се стига, до един от моловете,  Търговската гимназия, както и до тази по дървообработване.

Други от От Пловдив

Намереният в Пловдив и околността америций можел да се използва за мръсни бомби

Измерените стойности превишават над 430 пъти нормата на естествения радиационен гама-фонд на територията на България, заяви председателят на ДАНС Пламен Тончев При 6 претърсвания и изземвания на

За първи път: Правят сапунки по главната улица на Пловдив

Измиха целия Гроздов пазар за честванията на 22 септември За нощно миене с шампоан по главната улица на Пловдив информират от общината. Методът е известен от казармата като сапунка

Остава опасността за живота на бебето, с което майка му скочи от третия етаж в Кърджали

В пловдивската УМБАЛ "Св. Георги" продължават да се борят за живота му Състоянието на бебето, чиято майка скочи от третия етаж в хотел в Кърджали, държейки го в ръце

Откриха голямо количество от радиоактивния метал америций при секретна операция в Пловдив

Голямо количество от изключително скъпия метал америций е открито при секретна операция на Окръжна прокуратура – Пловдив, МВР и държавна агенция „Национална сигурност", научи "24 часа"

Почина жената от Смолян, транспортирана в Пловдив с тежка травма с медицински хеликоптер

Починала е 65-годишната жена от Смолян, транспортирана в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив с медицински хеликоптер заради тежка черепно-мозъчна травма от падане

>