С диетата “Палео” се храним като пещерни хора

26.07.2023 06:30

“Палео” е диета от храни, които вероятно предците ни са яли през палеолита преди десетки хиляди години. Тя следва просто правило: ако пещерните човеци не са яли това или онова, и вие не бива да го ядете.

Диетата е класирана към края на рейтинга за 2023 г. на сп. U.S. News & World Report – на 19-о от 24 места.

Но проучванията показват положителни резултати за здравето (сърдечни заболявания, диабет, тегло), когато тази хранителна програма се спазва краткосрочно (по-малко от 6 месеца). Голямото “ако” е дали хората следват указанията за постни протеини и здравословни мазнини.

При “Палео” не се консумират храни от времената след аграрната революция,

когато хората започват да отглеждат растения и животни, а не да ги набавят от дивата природа.
В диетата няма да намерите рафинирана захар, млечни продукти, бобови растения, зърнени ястия.

Вместо това ще се заредите с храните на вашите праисторически деди - месо, риба, птици, към които диетата добавя плодове и зеленчуци.

Чрез елиминиране на продукти от съвременната епоха като силно преработени въглехидрати и млечни храни се цели да се избегнат или контролират болестите на цивилизацията - диабет тип 2 и сърдечни проблеми.

“Палео” разрешава: пиле, яйца, риба, здравословни масла (зехтин), нетлъсто месо, ядки и семена.

Сред храните, които трябва да избягвате, са: захар и изкуствени подсладители, млечни продукти, зърнени и преработени храни (снакс, чипс, бисквити, сладкиши), рафинирани въглехидрати и масла, сол, газирани напитки.

“Палео” се смята за високопротеинова диета,

тъй като допуска до 35% протеин в дневните калории. Какво и колко ядете зависи от вашите индивидуални цели и избраната програма.

Препоръката е все пак да се спазва съотношението протеини - 30% от дневните калории, мазнини – 40% (предимно мононенаситени и полиненаситени), въглехидрати - 30%.

Ако решите да се храните така, запознайте се със следните инструкции:

Придържайте се към непреработени храни.

Яжте продукти на растителна основа.

Опитайте сутрин зеленчуков омлет без сирене вместо зърнена закуска.

Консумирайте протеини от постно месо, пиле и риба.

Инвестирайте в “спирализатор”, който реже продуктите на лентички, за да си правите зеленчукова юфка, която може да се комбинира с кюфтета или рибно филе.

Не посягайте към хляб и други зърнени храни.

Яжте бургер без хлебчето.

Обвийте с маруля вместо с тортила месото в сандвича за обяд.

Не яжте храни с добавена захар - торти, бисквити, пайове, бонбони и др.

Похапвайте ядки, но не и фъстъци, които се водят бобови растения и следователно не се допускат при палео режима.

Алкохолът не е препоръчителен.

Диетата с високо съдържание на протеини се приема критично от експертите на U.S. News & World Report, които я смятат за твърде ограничителна, за да бъде здравословна или устойчива.

“Палео” не е подходяща за хора с храносмилателни проблеми и орторексия

(мания по здравословно хранене). А също и за пациенти с остеопороза, тъй като елиминира млечните продукти. Сърдечноболните също трябва да внимават заради високата консумация на месо.

С този начин на хранене може и да отслабнете, защото набляга на постни протеини, плодове и зеленчуци, а и се въздържа от преработени храни и добавени захари. Яденето на повече фибри засища, а това води до по-малки порции, регулиране на апетита и съответно слабеене.

Диетата не се издържа лесно заради изобилието от забранени продукти. Някои от тях излизат доста скъпо - като месо от животни на паша, свободни кокошки, риба.

Други от Докторе кажи

Учени са съхранили човешки генетични данни върху кристал с 5D памет

Група британски учени са съхранили човешки генетични данни върху кристал с 5D памет, който може да съхранява информация в продължение на милиарди години и по този начин потенциално да играе роля в

Ново проучване потвърди: Коронавирусът е тръгнал от Ухан

Публикуваното днес проучване за произхода на КОВИД-19 предоставя нови доказателства в подкрепа на хипотезата за предаване на заразата на хора от заразени животни, пуснати за продажба на пазара в Ухан

За първи път в Турция разделиха сиамски близнаци, съединени в главата

Първа по рода си за Турция операция за разделяне на сиамски близнаци, свързани в областта на главата, беше извършена в Анкарската градска болница "Билкент"

Първи смъртен случай от западнонилска треска в Северна Македония

Медиите в Северна Македония съобщават за първия смъртен случай от западнонилска треска. Става дума за 78-годишен мъж от Кочанско, който е починал една седмица след като е бил хоспитализиран в

Удължават забраната за износ на инсулин

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева издаде нова заповед за забрана износа на инсулини и аналози, и други понижаващи кръвната захар лекарства

>