Любов за една нощ лекува разбито сърце

26.07.2023 03:00

Случайният секс вдига самочувствието, поражда сладко усещане за реванш

Ако човекът до вас ви е напуснал, излъгал, предал, най-доброто лечение е да си легнете с някой друг. Това може да е секс за една нощ, но облекчава страданията от тежка раздяла, съветва Уенди Уолш, психолог и специалист по терапия за двойки от Лос Анджелис.

Такава забежка вдига самочувствието, поражда сладко усещане за реванш и е добър отскок към новата посока в живота, обяснява Уолш.

“Любовта е вкусен коктейл от неврохормони, затова, ако са ви зарязали, преминавате през един вид отнемане на наркотика и абстиненция”, казва тя.

Важно е обаче внимателно да изберете партньора, дори и да сте с него само веднъж. Не се насилвайте с човек, който ви е антипатичен - все пак трябва да го харесвате.

Не хранете и надежди за трайна връзка – трябва да сте подготвени, че тя вероятно ще приключи бързо. След раздяла хората са особено уязвими и неуважителното или пренебрежително отношение допълнително ги разтърсва емоционално.

Друга опасност се крие в чувството на срам, което може да изпитате след инцидентно случила се бурна нощ. Психотерапевтът препоръчва

да не се хвърляте в обятията н а случаен партньор, ако това противоречи на моралните ви убеждения

Извадете поуки от злополучната и неуспешна връзка, съветва друг експерт – психоложката и писателка Александра Соломън. Според нея е добра идея да напишете писмо до себе си, обяснявайки какво се е объркало в отношенията.

Това може да бъде полезно, ако се изкушите отново да се обвържете с бившия си, тъй като ще ви напомня защо сте се разделили.

Не си поставяйте срокове за отшумяване на сърдечната болка – ако това не стане, ще се потиснете допълнително. Отдайте се на чувствата си толкова дълго, колкото трябва, казва д-р Соломън пред “Космополитен”.

Разделете се с неща, които пораждат болезнени 
спомени

за “бившите”. Не ровете из профилите им, търсейки подробности за живота им без вас. Ако установите, че маниакално проверявате фейсбука им или този на общи приятели, най-правилното е да намерите сили да блокирате или скриете изкусителния профил.

Хубаво е да сте заети – с работа или с любимо занимание. “Изтупайте праха” от стари хобита, които сте зарязали, отдавайки се изцяло на любимата си половинка.

Не се впускайте във връзка единствено защото ви е страх, че никой вече няма да ви хареса и ще останете сами. Не започвайте играта на гаджета, ако не сте 100% уверени, че си струва.

“Да си воден от любов, означава да вярваш, че имаш какво да дадеш, и да се вълнуваш от възможността за ново партньорство”, напътства д-р Соломън.

Не бързайте с нова връзка. Продължете напред, когато сте готови да опознаете някого, като оцените неговите качества,

не го сравнявайте с предишния

Всички сме чували правилото “Не можеш да обичаш никого, ако сам не се обичаш”, припомня Уенди Уолш.

Грижете се за себе си, това е жизненоважен начин да се поддържате над водата след емоционална раздяла, съветва тя. Има много начини да запълните празнината и да излекувате травмата – от това да прекарвате повече време с близки и приятели, да споделяте и да търсите опора, до решението да вземете домашен любимец, а в по-тежки случаи дори да прибегнете до психотерапия.

Други от Сила за живот

Малинови кетони – как действат за отслабване?

Малиновите кетони са съединения, които естествено се откриват в някои плодове – най-големи количества има в малините, къпините, кивито и червените боровинки

Учени: Бременността променя всички части на мозъка

Бременността засяга и променя почти всички части на мозъка, сочи ново проучване, цитирано от Асошиейтед прес и БТА. Изследването е направено само върху един човек - невролога Лиз Крастъл

Щитовидната жлеза обича най-много морска храна и млечни орехи

Дозата? С мярка, в рамките на обичайното. Дефицитът и прекаляването са еднакво вредни.  Ендокринолог: Йодирана сол в препоръчителните до 5 грама общо за деня внасят в тялото голяма част от

Минерална вода и солено море - перфектна комбинация на север от Варна

Изворите са подходящи за профилактика на сърдечносъдовата система, жлезите с вътрешна секреция, опорно-двигателния апарат, половата и функционалната нервна система Един от най-добрите начини да

Спортуването е полезно за здравето дори ако малкото коремче остане

Спортуването е полезно за здравето дори ако малкото коремче остане, съобщи ЮПИ, позовавайки се на научно изследване. Освен че водят до изгаряне на калории

>