Решено! Друга държава в ЕС не може да прави "Българско кисело мляко" (Обзор)

25.07.2023 22:02
Българското кисело мляко има силно открояващ се вкус и аромат. СНИМКА: Wikimedia Commons

“Българско кисело мляко” вече ще бъде защитено наименование за произход на продукти, произведени у нас. Решението беше одобрено от ЕК във вторник, съобщиха от пресслужбата на институцията.

“Този традиционен български продукт ни прославя по света заради полезните си свойства и с включването му в регистъра като защитено наименование за произход се създават условия за неговото популяризиране”, заяви министърът на земеделието Кирил Вътев, който участва в заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел.

Вътев посочи, че регистрацията ще даде на преработвателите конкурентно предимство на пазара,

а за потребителите ще има допълнителна гаранция за произхода и качеството.

На български език защитеният продукт ще се изписва така: “Българско кисело мляко, а на английски” - Bulgarsko kiselo mlyako.

Името ще бъде добавено към правния регистър eAbrosia, който вече защитава 1641 селскостопански продукти, вина и спиртни напитки на територията на целия Европейски съюз.

Това е вторият български продукт, регистриран като защитено наименование

за произход на европейско ниво след “Странджански манов мед”.

В европейските схеми за качество на защитените наименования за произход се взимат предвид няколко фактора. Обозначават се продукти, при които е налице най-тясна причинно-следствена връзка между географския район, в който се произвеждат. Взимат се предвид присъщите им природни и човешки фактори, както и отличителните им характеристики.

Ето как ЕК определя защитеното българско изделие: млечнокисел продукт, който се приготвя от сурово мляко, добито от овце, крави, биволи, кози или смес от тях и произведена в България симбиотична закваска от бактерии Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, неподлагани на генетична модификация.

В съобщението на комисията изрично се посочва, че благоприятните природо-климатични условия в страната способстват за развитието на млечнокиселите бактерии, използвани при производството му. 

Продуктът се характеризира със специфичен свеж, млечнокисел вкус и аромат, които се получават при млечнокисела ферментация под действието на двата микроорганизма. Те трансформират лактозата в млечна киселина и малки количества ацеталдехид и диацетил, които са сред основните вкусови и ароматни съставки на продукта.

Учените смятат, че вкусът и ароматът се дължат на образуването на летливи и нелетливи киселини и карбонилни съединения при ферментацията. Хармоничното съчетание на тези вещества придава на продукта типичните за него вкус и аромат. Типичното българско мляко е с по-висока киселинност спрямо подобни на него продукти, които се доближават по-скоро до хомогенна смес, приличаща на сметана. Отличава го и високото съдържание на живи млечнокисели бактерии.

За да носят защитеното наименование, продуктите на производителите ще трябва да съдържат двете задължителни бактерии в точно определени стойности.

Други от От страната и света

"Възраждане": А какво правим с район "Чужбина" на следващите избори?

Какво се случва с район "Чужбина" на следващите избори? Това попита лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов на прага на поредните парламентарни избори

Би Би Си: Деца с рак са измамени с милиони, събрани за лечението им

Организация за набиране на средства е злоупотребявала със суми от спонсорски кампании за деца, болни от рак. Това показа разследване на Би Би Си. Моделът на измамата е един и същ: бледо

Издирват 51-годишна жена от Шумен

Полицията издирва Галена Петкова Георгиева, на 51 г. от Шумен, по молба на близките ѝ, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на МВР в Шумен. Около 11 ч

ВКС и сдружението „Ангели на пътя" проведоха среща

На 16 декември 2025 г. в Съдебната палата беше проведен разговор между съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова – председател на ВКС, Лада Паунова – заместник-председател на съда и

Собствениците на електрически тротинетки в Русе трябва да ги регистрират

Общинският съвет в Русе прие на днешната си сесия Наредба за регистриране на индивидуалните електрически превозни средства (ИЕПС) на територията на общината

>