Братя Диневи и японският посланик у нас поставиха барелеф на самурай, воювал за свободата на България

25.07.2023 13:50
Посланикът на Япония в София Нарахира Хироши и меценатите Динко и Йордан Диневи откриха в Свети Влас бронзов барелеф на японския самурай Сейго Ямадзава.

Посланикът на Япония в София Нарахира Хироши и меценатите Динко и Йордан Диневи откриха в Свети Влас бронзов барелеф на японския самурай Сейго Ямадзава, участник в Освободителната война /1878-1879 г./.

Барелефът на барон Ямадзава е изграден от Фондация „Българска памет – братя Диневи“ и се намира в създадената от нея „Алея на народите“ в крайморския град. На церемонията при откриването присъстваха Петър Стоянов, президент на България /1997-2002/, кметът на Свети Влас Иван Николов, общински съветници, граждани и туристи.

​Барон Сейго Ямадзава е потомствен аристократ, самурай, японски офицер, генерал-лейтенант. Бил е почетен защитник на японския император. Участва в няколко войни на Япония, проявява храброст и е произведен в звание подполковник. Работи в японското министерство на войната. При избухването на Руско-турската война/1878-1879/ е изпратен в руската армия като личен представител на японския император. Назначен е за командир на взвод и проявява храброст в поредица от успешни битки при освобождението на Плевен. Награден е с орден „Свети Владимир“ IV.

Благодаря на Фондация “Българска памет - братя Диневи” за барелефа на нашия герой Сейго Ямадзава. Голяма чест е за мен като японец, че неговия барелеф е редом до образите на Левски и Ботев, и до ликовете на националните герои на други страни. Убеден съм, поставянето на този барелеф ще допринесе за оптимизирането на българо-японските отношения, заяви при откриването посланик Нарахира Хироши.

Присъствиито на този самурай в България я поставя на картата на света по онова време - затова неговият барелеф в Свети Влас е важно събитие, благодарение на Фондация “Българска памет - братя Диневи”, каза Петър Стоянов.

Фондацията е създала множество културни обекти през последните 33 години, сред които е и „Алея на народите“. Към този момент в Алеята се намират барелефите на Васил Левски и Христо Ботев, на Шандор Петьофи, на руския адмирал Фьодор Ошаков, на английския адмирал Хорацио Нелсън, на френския маршал Филип дьо Клерк, на американския журналист Джанюариъс Макгахън, на обединителят на Италия Джузепе Гарибалди, на полския поет Адам Мицкевич, на немския поет и драматург Шилер, на грузинския княз Алексей Церетели, на казахстанския философ Абай и др. Идеята на „Алея на народите“ е да се покаже уважение не само към българските, но и към национални герои на други държави.

​В Свети Влас се намира и създадената от Фондация „Българска памет – братя Диневи“ Алея на Олимпийската слава, която обединява барелефите на всички български златни олимпийци. Фондацията е издигнала още най-големия монумент на хан Тервел в България, направила е паметник на 28-ят американски президент Удроу Уилсън, наричан още „Спасителят на България“, построила е църквата „Свети Власий“. С нейно съдействие местният отец Петър е създал прочутата „Пътека на вярата“, на която са изградени 40 параклиса, посветени на живота на Иисус Христос.

В момента фондацията изгражда „Алея на сценичната слава“. В нея се поставят бронзови барелефи на най-обичаните български сценични артисти, прославили името на страната по света – там са образите на Гена Димитрова, Борис Христов, Милчо Левиев, Георги Минчев, Пламен Ставрев, Георги Парцалев, Тодор Колев, Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев, Стефан Данаилов и др. „Алея на сценичната слава“се намира в построения от фондацията амфитеатър „Арена Свети Влас“ с 600 седящи места. Амфитеатърът, който е частна инициатива на братя Диневи, има през летния сезон над сто представления.

Други от Възход и падение

На 20 септември рожден ден имат

Пламен Димитров, президент на КНСБ Нено Димов, бивш министър на околната среда и водите Доц. д-р Снежана Ботушарова, юрист, преподавател по конституционно право в НБУ

Защо Новак Джокович пее "Луда по тебе" (Видео)

Ако се питате как и защо Новак Джокович се запали по "Луда по тебе", отговорът всъщност не се крие в сръбския първоизточник на песента - Лепа Брена. А във филмова продукция със сериозна българска

Ново 2 в D2 - Дичо се връща, но и вокалът Радо остава

Бандата ще записва новите си парчета и с двамата D2 отново правят концерти с Дичо, но остава и сегашният вокал на бандата Радостин Василев. Музикантите се събраха на открита сцена в Борисовата

Ето как диджеят се бори срещу чалгата, написа Борислав Цеков и пусна видео от концерт на Андреа

"А понеже имаше и отделни хора, които изглежда са повярвали на лицемерните лъжи на DJ Нам-кой-си от Павликени, че бил имал "принципи" и се бил "борел" срещу чалгата, та затова не бил пуснал песента

Мелания Тръмп защити предишната си работа като еротичен модел

Бившата първа дама Мелания Тръмп публикува ново видео в социалните медии в сряда, защитавайки предишната си работа като еротичен модел, докато рекламира новата си книга

>