Дани Каназирева: Искаме промяна в плана, за да спрем жилищно строителство в Панаира

24.07.2023 12:20 Радко Паунов
Дани Каназирева и Евелин Парасков.

Никакво жилищно строителство в панаирното градче. Такова предложение внасят в местния парламент съветниците от "Съюз за Пловдив", обяви председателката на формацията Дани Каназирева.

Те настояват за частично изменение на Общия устройствен план, като в него бъде заложена нова зона - панаирен град. Именно в нея няма да може да се строи нищо друго, освен палати и изложбени площи, свързани с дейността на международното изложение.

"Инициираме нов Подробен устройствен план за цялата зона там, която да не позволи изникване на жилищен квартал. Това е единственият начин да бъде опазен панаирът. Всякакви други идеи като обявяването му за паметник на културата, няма да дадат ефект", категорична е председателката на "Съюз за Пловдив".

Съветникът Евелин Парасков от същата формация обясни, че в последните 20 г. от 130-годишната история на панаира сме свидетели на поетапното му поглъщане от мажоритарния собственик Георги Гергов. "През тези 20 г. няма невинен кмет, който да не е бил участник в това поглъщане", добави той. И допълни, че ще търсят широка подкрепа в общинския съвет, за да мине тяхното предложение. По думите му това е единственият начин да бъде запазено предназначението на панаира.

Според него кметът е този, който трябва да внесе изменението на Общия устройствен план. Иска се и създаване на нова комисия в местния парламент, която да види какво е останало от общинските имоти, апортирани през 2006 г. в смесеното дружество "Пълдин Туривнест" между Гергов и градската управа. Съотношението сега е 75:25% в полза на бизнесмена.

"Само къщите в Стария Пловдив, които общината даде, бяха 12. Отделно внесе 400 декара свои имоти. Това е голямата загуба за града", изтъкна Каназирева.

Тя отрече инициативата й да е свързана с предстоящите местни избори. "Решението ни не е спонтанно, говорили сме преди това с много архитекти", добави Каназирева.

Преди време Георги Гергов заяви пред "24 часа", че докато е той начело на панаира, там няма да се построи и курник. 

"Това означава ли, че на доверие трябва да работим и да му вярваме", отговори Каназирева.

Тя потвърди, че нейната формация ще участва в предстоящите местни избори. "Но този път няма да обявим първи програмата и намеренията си, а ще изчакаме и другите партии. Да, в момента се водят разговори с формации от десния спектър за общо явяване", допълни шефката на "Съюз за Пловдив". Попитана ще се кандидатира ли за кмет, тя отсече, че засега няма първа да обявява намеренията си.

Според Парасков след последния мандат на хаос и скандали в Пловдив, трябва много да се внимава със следващия кмет. "Той трябва да съчетава в себе си енергия и компетентност", каза съветникът.

Каназирева е убедена, че е нужно широко обединение. "Никой няма да има абсолютната власт. Затова е нужно да се научим на култура и възпитание и да уважаваме опонента", обобщи тя.

Други от От Пловдив

За първи път: Правят сапунки по главната улица на Пловдив

Измиха целия Гроздов пазар за честванията на 22 септември За нощно миене с шампоан по главната улица на Пловдив информират от общината. Методът е известен от казармата като сапунка

Остава опасността за живота на бебето, с което майка му скочи от третия етаж в Кърджали

В пловдивската УМБАЛ "Св. Георги" продължават да се борят за живота му Състоянието на бебето, чиято майка скочи от третия етаж в хотел в Кърджали, държейки го в ръце

Откриха голямо количество от радиоактивния метал америций при секретна операция в Пловдив

Голямо количество от изключително скъпия метал америций е открито при секретна операция на Окръжна прокуратура – Пловдив, МВР и държавна агенция „Национална сигурност", научи "24 часа"

Почина жената от Смолян, транспортирана в Пловдив с тежка травма с медицински хеликоптер

Починала е 65-годишната жена от Смолян, транспортирана в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив с медицински хеликоптер заради тежка черепно-мозъчна травма от падане

Мъж и жена пострадаха в пламнала кола в Пловдив

Мъж на 64 г. и жена на 70 са пострадали при пламването на кола в Пловдив, става ясно от справка за произшествията на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"

>