Как Кърджали стана марка в елитната дивизия

22.07.2023 23:01 Ненко Станев
Футболистите на “Крумовград” празнуват класирането си в елита на България след края на миналия сезон във Втора лига, когато заеха третото място.
ПРЕЗИДЕНТЪТ НА “КРУМОВГРАД” БАСРИ САРОВ
Стадионът в Кърджали вече изглежда по европейски и ще стане и по-добър.

Областта е с двама представители, колкото и Пловдив

Кърджалийска област е с двама представители в елитната ни дивизия този сезон. Толкова, колкото Пловдив. И отстъпва единствено на София-град.

“Мислех, че сънувам, когато успяхме да влезем в първа професионална лига. И още не мога да повярвам, че се е случило”, признава президентът на “Крумовград” Басри Саров.

Само за 3 години отборът успя да се придвижи от селските групи до професионалния футбол.

А в елита от 2019 година се намира и “Арда”.
Кожена топка слага началото на футбола в Кърджали. В началото хлапетата са ритали парцалени топки по прашните улици на града.

Всичко се променя през 1923 г., когато се появява кожената топка. Седмици наред децата тичат след нея боси. Често се налага топката да бъде кърпена.

Любовта на младите към футбола става причина да се създадат и футболни отбори в района. Един от първите мачове, които се играе е между футболисти от Кърджали и от Джебел. Инициатор на срещата е Мехдемед Хаджибелев, който по това време е ученик в “Роберт колеж” в Истанбул.

Той поема и разноските около мача. Кърджалийските футболисти се придвижват до Джебел пеш, защото по това време между двата града липсвал шосеен път. Пренощуват, а на следващия ден срещата се играе на поляна край Джебел.

За врати се използват тютюневи саръци

- дървени рамки, на които се сушат листата. Мачът завършва 3:2 за кърджалийци, а след него футболистите на двата отбора си устройват тържество с чеверме.

Пътят на кърджалийския футбол до професионалната лига е изпълнен с превратности, а в него пряко се набърква и политиката на тоталитарната държава. Градът още не е забравил драматичната 1988 г., когато “Арда” се разминава на косъм от влизането в “А” група.

Решаващият мач се играе на 28 май на стадиона в Кърджали, а гост е “Дунав” (Русе). До 47-ата мин домакините водят с 3:0. Нужен е само още един гол, за да може “Арда” да влезе в елитната група.

През второто полувреме съдията Димитър Шарлачки коренно променя отношението си към домакините. Не свири две чисти дузпи в полза на кърджалийските футболисти. Кошмарът за привържениците на "Арда" става още по-голям когато един от играчите на кърджалийския отбор е изгонен.

Въпреки това домакините не отслабват темпото, но шансът не е на тяхна страна. “Арда” не успява да влезе в елитната група. След мача милиция спасява съдията от гнева на публиката.

Шарлачки е изведен от града

с две патрулки, които го ескортират чак до Асеновград.

Непосредствено след мача плъзват слухове, че причина за загубата е решение на ЦК на БКП, за което съдията е бил уведомен в почивката между двете полувремена. Хипотезите са две. Според едната влизането на “Арда” в групата е било осуетено заради протестите срещу обгазяванията в Русе и основаването на дисидентската организация “Екогласност”.

Целта била “Дунав” да влезе в елитната група, за да се отклони общественото внимание от екологичните проблеми. Според другата градска легенда кърджалийският отбор не е допуснат в елита заради проведеното през 1984-1985 г. преименуване на българските турци.

  Опасенията били, че влизането на “Арда” в “А” групата може да доведе до отприщването на протести срещу т.нар. възродителен процес.

Следващите почти 3 десетилетия футболът в област Кърджали бележи пълен разпад. Роят се отбори, които обаче не бележат почти никакви успехи. Амбицията да промени ситуацията си поставя кметът на община Кърджали Хасан Азис.

Той успява да убеди различните отбори да преодолеят дрязгите помежду си и да сформират силен тим. Интерес към него проявява бизнесменът Румен Гайтански, чийто партньор Стефан Пешев поема клуба със сина си Петър Пешев. Влиза се в елита, играе се в евротурнирите.

В средата на 2021 г. обаче собствениците на тима решават да се оттеглят.

“Предишните собственици се отказаха. Казаха, че нямат възможност повече да го издържат. Аз като един ентусиаст, който обича футбола, обича града си, обича и “Арда”, поговорих с кмета на Кърджали.

Увери ме, че ще имам цялата му подкрепа, ако се опитам да задържа отбора. Полусезона го изкарахме благодарение на местния бизнес. Целта беше да задържим отбора”, разказа Ахмед Моллахасан, изпълнителен директор и член на управата.

Той допълни, че

по-голямата част от поддръжката на отбора е поета от местния бизмесмен Яшар Дурмушев,

син на бившия президент Рамадан Дурмушев.
“И Яшар Дурмушев, и баща му са хора, които наистина обичат “Арда” и милеят за отбора. В момента нямаме задължения към никого.

Един клуб не е само футболисти и треньори. Имаме много разходи за поддръжка на стадиони, има пазачи, стюарди, консумативи и т. н.”, твърди Ахмед Моллахасан. 

Той и ръководството му разчитат предимно на футболисти от България, както и на местни играчи.
“Залагаме на млади футболисти от България. “Арда” е един от отборите с 80 процента играчи българи.

Някой трябва да го направи. По принцип трябва така да е и в големите отбори. Нашата задача е да ги подготвим и ако покажат добри резултати, да могат да станат желани от големите клубове и да достигнат до националния отбор”, твърди Ахмед Моллахасан.

Той допълва, че чужденците идват да играят за пари, а обвързаността и сантимента към местното го няма. Президентът на “Арда” допълва, че за кърджалийските фенове е изключително важно да познават футболистите, да ги срещат по улиците на града, да ги заговарят, както е било винаги.

Това е и причината да се поддържат школи към “Арда” за юноши на 15, 17 и 19 години.

“Възлагаме много надежди на тях. Надявам се да ги задържим и да преминат в мъжкия отбор. Опитваме се да изградим нови терени. В момента тренираме на стадиона в Момчилград, защото нямаме собствен допълнителен терен.

Възстановяваме стадиона в село Перперек и ще го ползваме за тренировки. Пуснахме втори отбор, в който играят момчета от Кърджали и региона”, казва президентът на тима.

Целта, която ръководството на кърджалийския отбор си поставя, е тимът да остане в елита на България. В същото време амбициите на Ахмед Моллахасан са да продължи изграждането на спортна инфраструктура.

Вече има готов проект за изграждане на козирка

над един от секторите, с което стадионът в Кърджали вече ще отговаря на всички европейски изисквания за провеждането на всякакви турнири.

Оставане в професионалната лига и изграждането на стадион са амбициите на ръководството на другия местен тим в елита “Крумовград”.

Футболистите му постигнаха своеобразен рекорд, след като за 3 години от нищото влезе в професионалната лига.

“Зад този успех стоят много работа, много организация и отлична селекция”, твърди президентът на тима Басри Саров. Той е бивш борец и през 80-те години на ХХ век се е състезавал за отбора на “Джебел”, след това за “Арда” и накрая за “Берое”.

Напуснал е страната след падането на тоталитарния режим и над 20 г. е живял в Турция, където се е занимавал с мениджърска дейност в областта на футбола. Работил е с турските грандове “Галатасарай”, “Бешикташ”, “Фенербахче” и други, както и с българските ЦСКА, “Левски”, “Лудогорец”.

“Много обичам футбола. Исках да съм футболист, но станах борец”, признава Басри Саров. Той и негови приятели решили да възродят футбола в родния му Крумовград.

“Върнах се и започнах да се занимавам с отбора и с общи усилия чудото стана”, твърди президентът на клуба. Финансова помощ получават от община Крумовград, както и от бизнеса в района.

“Първата задача е да се утвърдим като отбор в професионалната лига. Големият проблем е липсата на база. Целта ни е да изградим собствен стадион и това трябва да стане догодина.

Нужна ни е база не само за отбора, но и за детската школа, в която тренират около 150 деца. Заради това ще играем и тренираме в Пловдив”, обяснява Саров.

Други от Футбол

ЦСКА 1948 надви с 2:0 Локо (Пд) на "Лаута"

Отборът на ЦСКА 1948 победи с 2:0 "Локомотив" (Пд) като гост в първия мач от 9-ия кръг на футболната Първа лига. Играчите на Валентин Илиев стигнаха до успеха с два гола само в рамките на 7 минути

Големият голмайстор Тото Скилачи загуби битката с рака

Един от на-големите голмайстори на Италия Салваторе "Тото" Скилачи почина на 59-годишна възраст, губейки битката с рака на дебелото черво в клиника в Палермо

Керкез: Щастлив съм, че не ни вкараха

Наставникът на "Ботев" (Пд) Душан Керкез коментира победата над "Берое" с 1:0 в Стара Загора:  "Трябваше да вкараме гол по-рано и да бъдем по-спокойни. Не е леко да победиш тук

"Ботев" (Пд) излъга 1:0 "Берое" и се изравни с лидера "Левски"

"Ботев" (Пд) излъга 1:0 "Берое" в Стара Загора в мач от 12-ия кръг на елита ни, който обаче идва след 7-ия заради промяна в прогламата. Кристиан Нвачусву донесе трите точки за "канарчетата" с гол в

С два гола в добавеното време "Хебър" изравни "Локомотив" (Пд) на "Лаута"

С два гола в добавеното време на мача "Хебър" стигна до точка при гостуването си на "Локомотив" (Пд) в първа среща от 12-ия кръг на Първа лига. Двата тима изиграха вълнуващ двубой

>