Шефът на ЦРУ: Руският елит все повече се съмнява в преценката на Путин

21.07.2023 20:22
Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс КАДЪР: Туитър/@CBSSunday

Руският елит проявява нарастващо безпокойство относно преценката на президента Владимир Путин, особено след краткия бунт на Пригожин, който, изглежда, хвана Кремъл неподготвен миналия месец. Това твърди директорът на ЦРУ Уилям Бърнс, цитиран от “Политико”. Според него след всичко случило се в Москва са се появили тежки въпроси за преценката на Путин, за относителната му откъснатост от събитията и дори за неговата нерешителност. По думите на Бърнс най-забележителното е, че стопанинът на Кремъл се е почувствал принуден да сключи споразумение с човек, който е бил негов доставчик на храна.

“Бунтът беше най-директното нападение, което Путин е виждал през 23-те си години на власт, включително чрез пряко оспорване на оправданието на Кремъл за войната в Украйна, тъй като Пригожин заяви, че тя е изградена върху лъжи. Путин си създаде образ на арбитър на реда в Русия и така 36-те часа на бунта ще оставят мнозина в страната да се питат дали императорът е имал дрехи или най-малкото защо му отнема толкова време да се облече”, твърди шефът на ЦРУ.

Бърнс допълни, че американската шпионска агенция се опитва да се възползва от тази и други привидни пукнатини в контрола на руския лидер, които бунтът на “Вагнер” е разкрил. На този фон стана ясно, че видеоклип на ЦРУ, в който агенцията се опитва да вербува руски информатори, е гледан около 2,5 милиона пъти през първата седмица от пускането си.

Шефът на ЦРУ потвърди, че двудневният бунт на Пригожин е бил насочен главно срещу руския министър на отбраната Сергей Шойгу и висшия руски генерал Валери Герасимов. По думите на Бърнс това, че силите на “Вагнер” са успели да пътуват през голяма част от Русия безпрепятствено, е било проблем на Путин, както и публичните критики на шефа на наемниците относно обосновката на руската война срещу Украйна и корумпираността на руския елит.

“Мисля, че по много начини това разкри някои от значителните слабости в системата, която Путин изгради”, каза Бърнс. Дори и настрана от бунта, подобни слабости “бяха разкрити от погрешната преценка на Путин, откакто той започна тази инвазия” в Украйна, отбеляза още директорът на ЦРУ.

Бърнс коментира и твърденията, че Сергей Суровикин, друг висш руски генерал, може да е знаел за плановете на Пригожин за бунта и затова не се е появявал публично от седмици. “Не мисля, че той се радва на голяма свобода в момента”, смята шефът на американските шпиони.

Според Бърнс засега Путин е успял да обезвреди Пригожин, като го е заточил в Беларус.

“Руският лидер вероятно ще се опита да отдели Пригожин от това, което намира за полезно във “Вагнер” - сила с наемници в много страни”, предполага Бърнс. Смята обаче, че руският президент вероятно ще намери начин да отмъсти на Пригожин и да го елиминира в дългосрочен план.

“Ако бях на мястото на Пригожин, нямаше да уволня моя дегустатор на храна”, иронизира Бърнс, който е и бивш посланик на САЩ в Русия.

Други от От страната и света

Задържаха мъж, участвал в телефонни измами във Враца

Млад мъж от Враца е задържан с прокурорско постановление за срок до 72 часа заради участие в телефонни измами, извършени на територията на област Враца, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Враца

Шофьор блъсна 2-годишно дете в Димитровград и избяга

На 19 септември в Димитровград, в района на автогарата, 43-годишен шофьор на лек автомобил е блъснал 2-годишно дете. Водачът напуснал мястото на катастрофата и не уведомил органите на МВР

Главчев: Достатъчно компромиси направихме с националната си идентичност (Видео)

Не смятам, че тонът, който напоследък РСМ използват ще им помогне да станат част от ЕС. Достатъчно компромиси направихме с националната си идентичност

"Български пощи": Заради наводненията доставката на пратки в Австрия ще се бавят

Поради обилни валежи и наводнения в страната обработката и доставката на пратките се извършват с голямо закъснение, уведомява пощенският оператор на Австрия, съобщиха от "Български пощи"

БАБХ затвори 31 обекта при проверки по Черноморието

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е извършила 2570 засилени проверки извън текущия официален контрол във връзка с активния летен туристически сезон на територията на областите

>