На първо четене: И подуправителят на НЗОК вече ще се избира от парламента

21.07.2023 19:25 Весела Бачева
Проф. Костадин Ангелов и доц. Васил Пандов са вносителите на законопроекта

Избират нов до два месеца от приемането на закона

И подуправителят на Здравната каса вече ще се избира от Народното събрание. Това решиха на първо четене депутатите.

Подуправителят на НЗОК вече също ще е един от органите ѝ на управление, като контрол върху дейността му ще извършва Надзорният съвет на касата, гласят още промените.

До момента само шефът на НЗОК се избираше от депутатите и той назначаваше заместника си. Ако промените минат и на второ четене, парламентарните групи ще предлагат свои кандидати и за тази длъжност. За нея могат да се избират кандидати с висше образование степен "магистър", които имат поне една година управленски опит в сферата на здравеопазването, банковото, застрахователното или осигурителното дело.

Шефът на здравната каса няма да може да сваля подуправителя.

До два месеца от приемането на закона депутатите ще трябва да изберат нов подуправител на касата. В момента тече процедура и по избор на нов шеф на Касата.

"Липсва правна логика в конституирането на подуправителя като самостоятелен орган какъвто смисъл се придава със самостоятелния му избор от Народното събрание. Самостоятелният избор на подуправителя допуска хипотетично разминаване в целите и методите на работа на управителя и подуправителя, което считаме за рисково, предвид високия обществен и материален интерес, който акумулира администрацията на здравната каса", каза Маргарита Генчева от "Възраждане".

"Добре е да бъдат определени по-ясно и конкретно правомощията и отговорностите на подуправителя, след като ще се избира вече от Народното събрание", каза Джевдет Чакъров от ДПС.

Други от От страната и света

Тошко Йорданов: Вярвам в машинния вот, но не и в тези машини, които използваме

Вярвам в машинния вот, но не и в тези машини, които използваме. Централната избирателна комисия и страната нямат софтуера, с който работят тези машини

На Деня без автомобили центърът на София ще е отворен за пешеходци

В деня са предвидени още велошествия, ден на отворените врати, атракционна линия с ретро автобуси и специална програма на бул. „Ал. Стамболийски" На 22 септември по повод финала на Европейската

ОИЦ-Русе проведе информационни срещи в 4 общини в област Русе

Областният информационен Център - Русе проведе поредица от информационни срещи в общините Сливо поле, Иваново, Две могили и Ценово на тема: „Нови възможности за европейско финансиране в Област Русе"

Безлов: ДАНС реагира бързо на информацията за връзката на България с взривените пейджъри

Фактът, че ДАНС реагира бързо на съобщението за връзката на България с пейджърите, които бяха взривени в Ливан, е положителен. Това каза експертът по сигурност Тихомир Безлов пред NOVA NEWS

Помощ за кола и жилище, безплатен спорт и забавления, дори фризьор - бизнесът на лов за кадри в София

Столичната икономика има нужда от 93 000 със средно и 120 000 специалисти с висше образование, най-търсени остават тези в IT сферата, инженерните, енергетиката В София безработицата е най-ниска

>