Ню Йорк празнува 50-годишнината на хип-хопа

20.07.2023 18:34
Ню Йорк празнува 50-годишнината на хип-хопа СНимка: Пиксбей

Текстовете на рапъра Джей-Зи са изписани върху ар деко фасадите на Голямата библиотека в Бруклин, а стадион "Янки" се готви да бъде домакин на концерт с участието на пионерите в жанра - Ню Йорк, люлката на хип-хопа, празнува 50-годишнината на течението, което се заражда в неговите гета и става доминиращо, предаде Франс прес и БТА.

Вътре в библиотеката обширна и хвалебствена изложба проследява емблематичната кариера на детето на Бруклин, което изгради своята легенда като съвременна приказка. Бивш търговец на "Марси Проджектс" ("Marcy Projects"), жилищния комплекс, в който е израснал, Шон Кори Картър, известен като Джей-Зи, се превръща в един от най-великите американски рапъри, а след това и в бизнесмен милиардер, начело на развлекателната империя "Рок нейшън" (Roc Nation).

"Не съм посещавал много изложби. Така че да видя това за любимия ми рапър е доста зашеметяващо", казва Джамарли Томас - или Джей-Ти, 31-годишен складов работник от Бронкс.

"Джей-Зи е показал на много млади афроамериканци, че могат да се издигнат", добавя той.

Аманда Браун, 28-годишна жена, родена в Бруклин, се радва, че Джей-Зи получава всички тези почести приживе.

Рапърът, който заедно със съпругата си Бионсе е една от най-известните двойки в популярната култура, има зад гърба си редица хитове като "Hard Knock Life (Ghetto Anthem)" и "Izzo (H.O.V.A.)", и прекрачи границите на рапа с одата за Ню Йорк "Empire State of Mind".

Четиринадесет от албумите на Джей-Зи са заемали челното място на престижната американска класация Билборд 200. Единствено "Бийтълс" са позиционирали повече албуми на върха в чарта - 19.

Безплатната изложба, "The Book of HOV" (един от псевдонимите на Джей-Зи), беше открита в петък и през целия уикенд се извиваха дълги опашки от желаещи да обиколят помещенията или да се сдобият с уникални членски карти за библиотеката в Бруклин, щамповани с обложки на албуми на изпълнителя.

Отдаването на почит към Джей-Зи предхожда откриването на 2 август на друга завладяваща ретроспектива на историята на хип-хопа в "Залата на светлините", нюйоркския клон на мрежата "Кълчърспейс" (Culturespaces).

Графити или брейкденс сесии в библиотеки, квартални партита, концерти...редица други инициативи ще отбележат 50-ата годишнина на течението, зародило се в Бронкс като начин да се избяга от бедността и дискриминацията срещу афроамериканците и латиноамериканците и превърнало се във феномен, генериращ милиарди долари, който вдъхновява не само музиката, но също така спорта и модата.

На 11 август 1973 г. Клайв Кембъл, известен като диджей Кул Херк, полага основите на хип-хопа в приземния етаж на жилищна сграда в Бронкс.

Петдесет години по-късно, на 11 август 2023 г., той ще е сред участниците в мега концерт на стадион "Янки", където ще се изявят и други ветерани на хип-хопа като Грандмастър Кас, Къртис Блоу, "Шугархил генг" и Роксан Шанте, както и звезди от ранга на Лил Ким, Айс Кюб, Снуп Дог и Рън Ди Ем Си.

Други от Възход и падение

Меган Маркъл и принц Хари си купиха вила по-близо до кралското семейство

Херцозите на Съсекс придобиха недвижими имоти в Европа, след като настоящият крал на Великобритания и баща на Хари ги помоли да напуснат Frogmore Cottage в Уиндзор

Offset обвини бившата си Карди Би, че му е изневерила, докато е била бременна с детето му

Рапърът Offset обвини бившата си жена Карди Би, че му е изневерила докато е била бременна с третото му дете. На фона на поредната им раздяла, изпълнителят провокира отново като я призова лично да си

Слави Трифонов от звезда на тв екрана в звезда за политиката, без да е на живо в нея

Слави Трифонов няма да е депутат, едва ли пак ще го гледаме и като водещ на тв шоу, но той вече е фактор в политиката, без да е на живо в нея. И това сякаш е неоспоримият факт за продуцента и лидер

На 18 октомври рожден ден имат

Слави Трифонов, тв водещ, продуцент, лидер на партия "Има такъв народ" Копринка Червенкова, журналистка Кънчо Атанасов, писател Акад. Людмил Стайков, драматург и

На 61 години Деми Мур най-сетне има шанс да изглежда зле във филм

"Веществото" е толкова шокиращ, че в Лондон зрители напускат киносалоните Деми Мур отново е във фокуса на обществена буря. Последният филм, в който участва, е толкова шокиращ

>