Поуките за нас от процъфтяващия туризъм на Хърватия

20.07.2023 15:27 Лияна Панделиева
Хърватия вече е в Шенген и Еврозоната.

БВП на Хърватия от туризъм достигна 20%, съобщават от правителствената пресслужба, а ръстът от 12% на туристите само за тази година се дължи на влизането в еврозоната и лекотата, с която гостите на страната приемат факта, че не трябва да търсят чейндж, да пресмятат курсове, да се чудят къде да оставят изостаналите последни банкноти и монети.

Хърватия, която е с население под 4 милиона, вече е посрещнала 9 милиона туристи, а юли още не е отчетен, а август и септември тепърва предстоят.

По прогнози на българското министерство на туризма от май, за летния сезон очакваме около 4,6 млн. туристи или ръст от около 5%. Това обаче стана преди неоснователната истерия с Каховка и сериите малоумни родни репортажи с въпроса: „Кога отровите от взривения язовир ще достигнат до нашите брегове?“

Сред големите преимущества на Хърватия са отличните пътища – магистрали, които са порядъчно скъпи и безплатни шосета, които минават през населени места. Настаняването на туристи в квартири бележи бум. След като години наред германци считаха хърватското крайбрежие почти за свое, сега е ред на французите да открият страната. Цените за настаняване и в заведенията се вдигат постоянно, но това не спира притока от туристи, отбелязват европейски медии.

За някои природни паркове хърватите от години са с дневни квоти за брой посетители и макар и цените за тези паркове да се увеличават, не намалява броят на желаещите да ги посетят. Любимото някога за плуване място – под водопада Кърка – от тази година е вече затворено за потапяне и глобите са солени и никой няма шанс да се измъкне, както у нас традиционно става на Рилските езера, например.

За вход на водопада Кърка, цената е 40 евро за възрастен и 28 евро за дете. Сега е моментът нашенец да сметне, че за семейство с две деца, цената е 136 евро, само за да влязат на водопада. Същите са цените и за Плитвички езера. Отделно се плаща паркинг по 1,5 евро на час. А там се прекарват поне 5-6 часа и понеже храната, която купувате на място е с подходящите за целта курортни цени, накрая стават над 200 евро само за единия парк! Отивате на Плитвички езера – там същата работа. Как ви звучи между 800 и 1000 лева само за два национални парка? У нас обаче всичко трябва да е безплатно, достъпно за всеки, навсякъде, по всяко време и кой както си го пожелае.

Защо изобщо някой да пази нашата природа, включително и ние самите?

Тези дни наши някакви медии изпаднаха в бурна радост, че плажовете в Хърватия нямало да имат концесионери. Абе хора, вие стъпвали ли сте на хърватски плаж??? Камъни на брега, камъни във водата и затова повечето хора си седят край басейните на хотелите. Но очевидно те не печелят от каменисти плажове, а от всичко друго.

Знаете ли колко струва еднопосочно возене с автовлакче за 10 минути в курортен град? 15 лева. Четиричленното семейство на едно возене на вечер ще плаща 50 лева. А вечерята в ресторанта? Ако не носят лютеница и салам от нашенско...

Да се обзаложим ли, че приходите на Хърватия от туризъм ще са по-високи от нашите, докато у нас най-голямата драма е цената на цацата?

Кадрите направих на различни места и по различно време в Хърватия, която винаги на драго сърце бих посетила отново.

(От фейсбук)

Други от Лични

Джокович искаше да изкефи публиката, но червените линии на българската музика го спряха

Аз съм истински, искрен и дори прекален фен на Джокович. Мисля, че с неговите мачове съм получила адреналин поне за още два живота, но пък загубите му са ме водили до прединфарктни състояния и със

Умишлената слепота в ООН

Миналия месец Организацията на обединените нации отбеляза Международния ден за възпоменание и почит към жертвите на тероризма с изложба във фоайето на централата си в Ню Йорк

Кой държи ключа към изборния успех - вижте как го нарисува Анри Кулев

Долна Митрополия скърби за загиналите пилоти, амбициите и професионализъм остават пример за младите летци

Долна Митрополия скърби за двамата пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, които загинаха при авиоинцидент край база „Граф Игнатиево"

Завещание на седмицата: Глупаци с добри намерения сменят пола си незаконно (Видео)

Аналогия на законопроекта на ПП за смяната на пола на деца е спасяването на българските евреи, което всъщност не е спасение Няма нищо по-страшно от глупак с добри намерения

>