Ад на Земята! Сахарска пещ владее Европа, градусите в Китай и САЩ достигат рекордните 52

19.07.2023 07:35
Момче се разхлажда във фонтана "Баркача" в Рим по време на горещата вълна в Италия. СНИМКА: РОЙТЕРС

Светът навлиза в неизследвана територия, тъй като горещите вълни връхлитат Европа, Америка и Азия едновременно, предупреждават експерти. Живакът в Китай и САЩ удари 52°. Европа, най-бързо затоплящият се континент в света, се готви за пика на горещата вълна днес или утре, като в някои части се очакват температури до 49°. “Екстремните горещини, които понастоящем обхващат Северното полукълбо, се очаква да се засилят тази седмица, което ще доведе до скок на температурите през нощта и ще доведе до повишен риск от инфаркти и смъртни случаи, предупреди Световната метеорологична организация.

В Италия, Испания и Гърция - държавите, които са най-силно засегнати, жегите едва сега започват, предупреждават от Европейската космическа агенция. “Горещият въздух, който се е разпрострял над Южна Европа, е превърнал Италия и околните страни в гигантска пещ”, коментира климатологът и професор в Редингския университет Хана Клоук. По думите ѝ топлината, която идва от Африка, се задържа на мястото си, като при постоянното високо налягане тя ще продължава да се натрупва в морето, сушата и въздуха.

Заради антициклона Харон се очаква Европа да отбележи нови температурни рекорди и да надмине отчетените през 2021 г. 48,8° в Сицилия. В някои части на Италия се очакват жеги от 45°. На туристите в Средиземно море пък е било казано във вторник да останат на закрито и да избягват плажа през най-горещите часове на деня.

В Северозападен Китай температурите достигнаха до 52,2°, а в Долината на смъртта в Калифорния - 52°. Според учени заради човешката дейност, която допринася за климатичните промени, явления като екстремните горещини ще стават все по-чести.

Покачващите се летни температури в Южна Европа могат да предизвикат трайна промяна в туристическите навици, като повече пътници ще отиват на по-хладни дестинации или ще ходят на почивка през пролетта или есента, за да избегнат жегите, смятат експерти. Данните на Европейската комисия за пътувания (ETC) показват, че броят на хората, които ще пътуват до Средиземноморския регион през юни до ноември, вече е намалял с 10% в сравнение с миналата година.

На този фон се наблюдава скок в интереса към дестинации като Чехия, Дания, Ирландия и България.

“Очакваме непредсказуемите метеорологични условия в бъдеще да окажат по-голямо влияние върху избора на пътниците в Европа”, казва Мигел Санс, ръководител на ETC.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>