Проблемът с референдума за лева е голям и печален

18.07.2023 14:27 Проф. Георги Фотев
Евро СНИМКА: Pixabay

Проблемът с референдума за лева е голям и печален. Политическата и демократична култура на народа е, общо взето, неразвита. А супер кодът „народ“ е станал подвеждащ. Няма заместител. Технически е удобен. Необходимо е да се внимава в съдържанието на понятието народ.

Нарастваща комплексност и непрестанно ускоряващо се социално време (социални промени) характеризират късно модерната епоха. Експертите не могат да се оправят с безпрецедентни и съдбоносно важни въпроси на обществения живот.

Знанията са неравномерно разпределени в обществото. Съдба! „Народът“ често не знае какво иска. Суверенът може сам да се закопае. Дават ли си хората сметка за това? Общо взето, „Не!“. В предходните епохи, когато народът е суверен, не е било така. Суверенният народ е вземал погрешни рискови решения. Но те са били поправими, независимо от цената.

В късно модерната епоха (наше време) възникнаха нов тип рискове, основание да се говори за рисково общество. Новите рискове произвеждат непоправими щети. Референдумът изобщо не е свещена крава на съвременната демокрация. Принципът на компетентност влиза в конфликт с основополагащия принцип на демокрацията - политическото равенство на членовете на обществото.

В политическото общество няма място за малодушие и меланхолия.

Неизкореним недъг на демокрацията е демагогията (Вебер). Тя се произвежда в публичния форум. Този форум е много замърсен : трапеза на демагогията.

Критичната публичност е немощна щом търпи и е неспособна да се противопостави на шестваща в парламента и извън него неофашистка партия и други рупори на руския имперски неонацизъм.

Референдумът за лева е връх на демагогията. Пленени са над половин милион членове на обществото. Референдумът изглежда легален. От гледна точка на юридическия формализъм изглежда, че всичко с легалността е наред.

Стига се до Конституционния съд. Референдумът за лева е обаче фундаментално нелегитимен.

Политиката не е молитвен храм. Бог е милостив към всеки човек от плът и кръв. Молитвата към Бога е спасителна. Политическото общество обаче няма молитвен храм. Политическото общество разполага по рождение с политически разум, креативна воля и ценности като светлина по пътя към общото благо на народа.

Врагът, който се стреми да взриви справедливостта, да взриви свободата и достойнството на човека трябва да бъде унищожен. Унищожен в политически смисъл. Утре ще бъде късно. Врагът унищожава и физически.

(От фейсбук)

Други от Анализи

С 4% расте доверието към ЕС у нас, а с 8% - към НАТО

Доверието на българите към ЕС е скочило с 4% до 59,5%, а към НАТО с 8% до 40,1% от септември 2023 г. до септември 2024 г. Това показва представителен сондаж на "Галъп интернешънъл болкан" между 28

При условна присъда за пияни шофьори - да гледат клипове с трагедиите след катастрофи

САЩ и други държави задържат 3 дни в ареста хванатия да кара пил През 2022 с близо 70% са се увеличили шофьорите, заловени да карат след употреба на наркотици. През цялата 2022 г

Унижихме ли първата жена президент в Скопие?

През 2016 г. подобен вой предизвика и снимка на Борисов с Ердоган Истерията, че на срещата на българския държавен глава Румен Радев с неговата колежка от РСМ Гордана Силяновска-Давкова в София не е

България удари джакпота с ресора си в ЕК, но Фон дер Лайен направи разбъркан пъзел

Вижда се разминаване при припокриването на отговорностите и ресорите, още не знаем защо Средиземноморието става специален регион Предложеният състав на Европейската комисия от председателя Урсула

Търси се българският Орбан

2024-а - 35 години след свалянето на Живков, кръгът се затваря. Време е за нов политически елит Ще останат 2 основни партии и 3 - 4 по-малки, защото всички се познаваме и трудно постигаме консенсус

>